Tišina groze: Tiho mesto, Zbeži!, Smrt v temi

/PublishingImages/tisina-groze-april18-hero.jpg

Grozljivke so v zadnjem času dobile nov zagon in kaže, da bo ta renesansa trajala. Nenazadnje je oskarja za scenarij letos prejela prav grozljivka, film Zbeži! , ki je z inovativno zgodbo in močnim sporočilom prevetrila žanr.

Svež pristop so ubrali tudi ustvarjalci grozljivke Tiho mesto, ki je trenutno v kinu, saj nas popeljejo v postapokaliptičen svet, v katerem preživele ljudi lovijo pošasti, ki napadejo izvor vsakega zvoka. Družina, ki je v središču filma, živi v tišini in se sporazumeva v znakovnem jeziku. Vlogi žene in moža sta prevzela Emily Blunt in John Krasinski, ki sta tudi sicer poročena, tako je film pravzaprav kar družinski projekt, saj je Krasinski poleg tega še soscenarist, režiser in producent.


 

Film Tiho mesto je naletel na odličen odziv kritikov in gledalcev, mi pa smo pobrskali po videotekah in poiskali še nekaj novejših grozljivk vrednih ogleda.

Zbeži! (Get Out)

Režiser in scenarist Jordan Peele skozi srhljivo zgodbo naslovi rasne odnose v ZDA. V središču zgodbe sta temnopolti Chris in njegovo belopolto dekle, ki ga pripelje predstaviti svojim na videz liberalnim staršem. V ozadju te fasade pa se skriva marsikaj, tako se Chris znajde v boju za preživetje. A ne skrbite, kljub resni temi in grozljivim tonom, je v filmu tudi dovolj humorja, Jordan Peele ima namreč za sabo dolgoletno kariero komika (mimogrede, priporočamo manj znano, a noro smešno komedijo Keanu).


 

Zbeži je na voljo v DKinu.

Smrt v temi (Don’t Breathe)

Podobno kot v Tihem mestu morajo tudi v tem filmu junaki biti tiho, če želijo preživeti. Ko fanta in punca vdrejo v hišo slepega bivšega vojaka, da bi mu ukradli denar, jih ta zasači in enega od njih ustreli. Nato se začne lov po hiši in ko tatova pristaneta v kleti, možakar ugasne luči in tako tatovoma odvzame njuno prednost. Napovedano je že nadaljevanje.

Smrt v temi je na voljo v HBO Go.

Tisto (It)

Osemdeseta so ponovno popularna, tako smo dobili kopico priredb iz takratnega časa, med drugim tudi film Tisto, filmsko priredbo romana Stephena Kinga. V osemdesetih je zlovešči klovn strašil po TVju, sedaj pa v podobi Billa Skarsgårda ni nič manj preteč na velikem platnu. V mestecu ponovno izginjajo otroci, po mestni kanalizacija pa se potika klovn, a skupina mladostnikov se odloči upreti temu starodavnemu zlu. Mlada zasedba je prepričljiva, klovn Pennywise pa za nekatere še preveč. V pripravi je že drugi del, v katerem bo dogajanje postavljeno 27 let po prvem filmu. Odrasle različice naj bi med drugim igrali Jessica Chastain, Bill Hader in James McAvoy.

 

Tisto je na voljo v DKinu.

Sledi življenja (Life)

Groza se skriva tudi v vesolju, kar kmalu spoznajo člani posadke Mednarodne vesoljske postaje, ko dobijo v roke vzorec bakterije z Marsa. Preprost organizem hitro preraste stene laboratorija in se ne ustavi pred ničemer. Film odlikujeta dobra igra in scenarij, a nekoliko šepa pri izvirnosti, saj je navdih filmov Osmi potnik težko zgrešiti.


 

Sledi življenja je na voljo v HBO Go. V HBO Go je na voljo tudi najnovejši Osmi potnik ponovno v režiji Ridleya Scotta.

Idila

Pa še k slovenski grozi, filmu Idila s klasičnim trčenjem urbanega in ruralnega. Ko se fotograf in manekenke z ekipo odpravijo na snemanje v idilično hribovsko okolje, ne pričakujejo, da bodo pristali v kleti domačinov, ki pripravljajo zanimivo žganjekuho. Morda filmu na koncu zmanjka nekaj zagona in sredstev, a se uspešno kosa z grozljivkami z višjim proračunom.

Idila je na voljo v DKinu in v Voyu.

Za več o novih filmih v kinu, videotekah na zahtevo in na televiziji obiščite spletno stran Gledal_A bom.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
19. april 2018
3978
21. junij 2018
Tišina groze: Tiho mesto, Zbeži!, Smrt v temi