Top 5: najbolj vroče aktualne serije na HBO

Igor Harb in Tamara Harb 10. junij 2020 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/top5hbo-harb-jun20-hero.jpg

Od Sopranovih do Igre prestolov, Seksa v mestu in Dekline zgodbe, HBO ima vedno najbolj odmevne serije in se tudi ne ustavi z novostmi. Oglejte si trenutno najbolj vroče.

Velika

Velika je vse prej kot stereotipno dolgočasna kostumska biografska drama ene največjih ruskih voditeljic, saj so zgodovinski dogodki potencirani za (temačno) komični učinek. Tako je serija zanimiva in huronsko smešna, hkrati pa gledalca spodbudi, da se pozanima o resničnih dogodkih. Pri tem je najbolj šokantno, da so pogosto resnični tisti dogodki, ki so se zdeli najbolj pretirani, skorajda absurdni, in ki bi jih pri boljtradicionalni različici najbrž kar izpustili. Avtor serije je Tony McNamara, ki je podpisan tudi pod z oskarjem nagrajeno upodobitev kraljice Anne, Najljubša, ki je trenutno prav tako na voljo na HBO GO. Tudi tam je ubral podoben preplet humorja in zgodovinskih dejstev. V glavnih vlogah sta izjemna Elle Fanning, ki je povsem drugačna kot Aurora/Trnjulčica iz Zlohotnice (tudi ravno na HBO GO) ter Nicholas Hoult kot prostaško neumen in naključno okruten kralj Peter.

Na HBO GO je na voljo celotna prva sezona serije.


Lahko te uničim

Ustvarjalka serije in glavna igralka Michaela Coel nas popelje v svet izzivov mladih ustvarjalcev, prijateljstva in razmisleka o spolnosti in privolitvi. V dvanajstih delih spremljamo Arabello, mlado avtorico, ki je zaslovela na Twitterju, nato izdala knjigo, sedaj pa poskuša nadaljevati pisateljsko kariero. A že v prvem delu se po noči pisanja in žuranja znajde na sestanku z rano na glavi in bežnimi prebliski prejšnje noči. Odlično posneta drama, ki črpa tudi iz avtoričine izkušnje spolnega napada, je naletela na odličen odziv.

Na HBO Go je na voljo prvi del, naslednji del bo na voljo 15. 6.


Zarota proti Ameriki

Serija, ki temelji na istoimenskem romanu Philipa Rotha, nas popelje v leto 1940, kjer skozi mešanico fikcije in zgodovine oriše, kaj bi se zgodilo, če bi ZDA v drugi svetovni vojni stopile na Hitlerjevo stran. V tej zgodbi Charles Lindbergh na volitvah premaga Franklina D. Roosevelta in sklene pakt s Hitlerjem. V središču zgodbe je judovska družina Levins, ki sluti nevarnost Linberghovega vzpona, medtem ko ga teta in njen izbranec, ki je rabin, podpirata. Demokracija se ruši, jude pa vedno bolj stiskajo v kot. Avtorja serije sta David Simon in Ed Burns, ki sta sodelovala tudi pri kultni Skrivni navezi (na voljo na HBO GO). Navduši tudi igralska zasedba, med drugim Zoe Kazan, Winona Ryder in John Turturro.

Na HBO Go je na voljo vseh šest delov serije.


Kaj počnemo v mraku

Humoristična serija o vampirjih v predmestju New Yorka tudi v drugi sezoni ne izgubi zagona. Serija je posneta v slogu resničnostne oddaje, večino komedije pa izvira iz kulturnih razlik in splošne nesposobnosti glavnih junakov. Ti na začetku prve sezone namreč ugotovijo, da bi morali v zadnjih desetletjih namesto brezdelnega posedanja podjarmiti ves Novi svet (ali pa vsaj svojo sosesko), to pa jim seveda ne more uspeti. Poleg klasičnih vampirjev, ki se lovijo v labirintih zgodovine, serija predstavi tudi novo, bolj nevarno in učinkovito vrsto dnevnega oziroma energijskega vampirja, ki ljudem metaforično »pije kri« oz. krade energijo skozi dolgočasne pogovore, denimo v pisarni. Med scenaristi in režiserji sta tudi Jemaine Clement in letošnji oskarjevec, Taika Waititi, avtorja noro smešnega istoimenskega novozelandskega mokumentarca, na katerem temelji serija.

Na HBO GO sta na voljo obe sezoni, druga se zaključi ta teden.


Prejšnji teden: Nocoj z Johnom Oliverjem

Voditelj John Oliver že šest let navdušuje s satirično oddajo, v kateri podrobno in brez usmiljenja razdela pomembne aktualne dogodke. Oddaja je povečini osredotočena na dogajanje v ZDA, v teh turbulentnih časih pa predstavlja zaupanja vreden vir informacij. Vsakotedenski ogled zelo priporočam, v luči protestov v ZDA so tako v zadnji oddaji spregovorili tudi o zgodovinski prepletenosti policije in rasizma.

Na HBO GO je na voljo vseh sedem sezon, novi deli so na voljo ob ponedeljkih.


Bonus serija: Patrulja prekletih

Patrulja prekletih je superjunaška stripovska serija, a daleč od tistih, ki ste jih vajeni. Naslovni junaki so namreč iznakaženi, nadnaravne moči pa dobili skozi nesreče in poškodbe, ki jih je odpravil znanstvenik Niles Caulder in začnejo svojo junaško pot v njegovem sanatoriju. Še bolj nenavaden je njihov nasprotnik, gospod Nihče, ki hoče zavladati svetu iz svojega niča. Kljub vsem absurdnim elementom pa je glavni adut serije kombinacija razvoja precej tragičnih junakov in napete zgodbe, polne nepričakovanih preobratov.

Prva sezona je v celoti na voljo na HBO GO, druga sezona prihaja kmalu.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
10. junij 2020
5220
12. junij 2020
Top 5: najbolj vroče aktualne serije na HBO