Top Gun: Maverick: Nostalgičen izlet z noro akcijo

Igor Harb in Tamara Harb 1. september 2022 Čas branja članka: 3 min
/PublishingImages/topgun-maveric-tharb-sept22-hero.jpg

V središču filma Top Gun: Maverick, zaenkrat največjega hita leta in nadaljevanjem legendarnega Top Guna iz osemdesetih, je še vedno samosvoj pilot Maverick, ki sicer krši pravila, a vedno uspešno zaključi nalogo. Tom Cruise, ki je ponovno v glavni vlogi, pa prostora pod žarometi še ni pripravljen prepustiti mlajši generaciji. Tokrat dobi nalogo urjenja mladih pilotov za izredno težko, a pomembno misijo, kar seveda poskuša s pomočjo nevsakdanjih metod, v skupini pa je tudi Rooster, sin pokojnega prijatelja Goosa.

Top Gun: Maverick bo septembra na voljo tudi v videoteki DKino.

Igralci v letalu

Najboljši del novega Top Guna so seveda akrobacije in poleti letal, pri čemer so se tokrat avtorji filma resnično izkazali. Že režiser prvega dela Tony Scott je želel, da bi igralci dejansko leteli, a naj bi vsi razen Vala Kilmerja imeli resne težave in ob poletih bruhali, zato so idejo opustili. No, tokrat se je Tom Cruise, ki je tudi producent in pilot – zdaj nekoliko starejši, izkušenejši in z nešteto kaskaderskih podvigov pod pasom – odločil igralce podvreči treningu, da bi se pripravili na snemanje med dejanskimi poleti. Zaradi desetkrat večjega proračuna, kot ga je imel prvi film, pa so si brez problema lahko privoščili postopno uvajanje igralcev na letenje. V enem od intervjujev je igralec Glenn Powell dejal, da je prepričan, da brez treninga ne bi zmogli letenja in bi se med poleti večkrat preprosto onesvestili.

Režiser Joseph Kosinski je v intervjujih priznal, da snemanje ni bilo niti najmanj preprosto. Obilo dela in težav so imeli že z namestitvijo kamer v kabino, zanimiva pa je bila tudi izkušnja režiranja, saj je bil režiser ob igralcih le, ko so vstopili v letalo, nato pa so bili prepuščeni sami sebi. Ob povratku so pogledali posnetke in se dogovorili, kaj je deluje in kaj ne, nato pa je igralce poslal še enkrat v zrak. Na dan so tako dobili le minuto ali dve uporabnih posnetkov.

 

Nostalgija kliče

Z uspehom je film sprožil nostalgične iskre, a tak je bil tudi njegov namen, saj že v prvih kadrih sporoča, da gre za Top Gun. Uvodna scena je namreč identična tisti iz osemdesetih. Glasba in slika vlečeta v preteklost, iz prvega filma se vrne tudi Iceman (Val Kilmer), ki je sedaj admiral in brez katerega bi Maverick že zdavnaj pristal na cesti zaradi neposlušnosti.

Ustvarjalcem glasbe za film sta se pridružila še oskarjevec Hans Zimmer in Lady Gaga, ki je za film napisala in posnela tudi komad Hold My Hand. V videospotu komada, ki ga je prav tako posnel režiser filma, pa nas ponovno spomnijo na tragično smrt Maverickovega prijatelja Goosa.

Top Gun: Maverick je gledalce množično pripeljal nazaj v kino. Če ga še nisi videl/a, si ga septembra lahko pogledaš iz udobja domačega naslonjača. Če te je resnično navdušil, si ga seveda lahko ogledaš še enkrat. Priporočam ga, če ti je bil všeč prvi film, če se vedno znova vračaš h kaskaderskim podvigom Toma Cruise ter če uživaš v letalskih akrobacijah.

V videoteki DKino si filme lahko ogledate doma, v udobju dnevne sobe, tako si cela družina izbrani film ali risanko, nekatere že kmalu za tem, ko zapustijo kinematografe, ogleda za pol cene kino vstopnice. Za nakup vsebin v videoteki DKino lahko porabite tudi točke zvestobe in tako strošek nakupa filma še dodatno znižate.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
1. september 2022
5992
1. september 2022
Top Gun: Maverick: Nostalgičen izlet z noro akcijo