Top vampirski filmi in serije v videotekah in na TVju

Igor Harb in Tamara Harb 18. april 2023 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/filmi_o_vampirjih_tharb_apr23_hero.jpg

V kinu je po dolgem času film z vampirji, komična grozljivka Renfield o naslovnem, zvestem služabniku Drakule, ki ga igra Nicolas Cage. Ker že dolgo, predolgo ni bilo vampirske mrzlice in vsesplošnega zanimanja za vampirje, smo se ga odločili vsaj malo obuditi. Pobrskali smo po videotekah in TV sporedu ter poiskali filme in serije o vampirjih za maraton krvosesov v udobju doma.


Kaj počnemo v mraku (What We Do in the Shadows)

Nedvomno ena boljših vsebin o vampirjih na malih zaslonih je nastala na plečih istoimenskega filma, ki sta ga ustvarila Novozelandca Jemaine Clement in Taika Waititi. Slednji je postal hollywoodska zvezda in med drugim režiral film Thor: Ljubezen in grom, Jermaine Clement pa se je lotil še serije. V mokumentarističnem vpogledu v življenje vampirjev na Staten Islandu, ki skupaj prebivajo že stoletja, ne pričakujte lepih in uglajenih vampirjev, ampak bitja polna pomanjkljivosti. A zabavna serija je vredna ogleda na dušek.

Vse štiri sezone so na voljo v HBO Max.


Prava kri (True Blood)

V seriji Prava kri vampirji niso edina nenavadna bitja, a so pritegnili največ pozornosti. S serijo je zaslovel tudi Alexander Skarsgård, ki upodobi skandinavskega vampirja Erika, ki večino časa prebije v trenirki. Serija je zaradi obilice likov in sedmih sezon, ki so zgodbo prevečkrat obrnile na glavo, izgubila na ostrini, a so nekateri deli izredno dobri, nedvomno pa ima še vedno eno najboljših uvodnih špic. V središču zgodbe majhnega mesta v Louisiani pa je pravzaprav natakarica, ki sliši misli drugih, kar jo spravlja ob pamet. No, razen vampirjev, njihovih misli ne sliši in zato so ji tako pri srcu.

Vseh sedem sezon serije je na voljo v HBO Max.


Od mraka do zore (From Dusk Till Dawn)

V kultnem, precej brutalnem filmu brata kriminalca iščeta zatočišče in se znajdeta sredi vampirskega legla. Scenarij sta napisala Robert Rodriguez, ki je tudi režiral, in Quentin Tarantino, ki igra enega od bratov, v glavnih vlogah pa še George Clooney, Harvey Keitel, Salma Hayek in Juliette Lewis.

Film je bil pred kratkim na sporedu programa Fox Movies, tako si ga lahko ogledate z ogledom nazaj.


Morbius

Film morda ni prejel najboljših kritik, vsekakor pa so ga ljubitelji Marvelovih filmov težko pričakovali, saj gre za precej bizarno zgodbo antijunaka s super močmi, ki igra Jared Leto. Glavni junak namreč postane vampir med zdravljenjem krvne bolezni, zato svojega odkritja ne želi deliti z bratom, ki prav tako želi ozdraveti, zraven pa še zlorabiti novo odkrito moč.


Morbius je na voljo v HBO OD in HBO Max.

Somrak saga

Knjige, na katerih temeljijo filmi, so sprožile noro zanimanje za vampirje, najstniki in najstnice pa so drli na projekcije filmov. A v Somraku ne boste našli krvavih, starih vampirjev, temveč predvsem najstnike, ki se svetijo na soncu in se brez vseh problemov sprehajajo naokrog tudi podnevi.

Somrak saga: Mlada luna je bil pred kratkim na sporedu programa TV 1000, Somrak saga: Jutranja zarja 1in 2 bosta kmalu na sporedu CineStar TV1.


Večna ljubimca (Only Lovers Left Alive)

Film Jima Jarmuscha uporabi zgodbo vampirjev za kontemplacijo o človeštvu, glavna junaka sta namreč vampirja že stoletja in za preživetje ne ubijata. Zgodba tako postane meditacija o umetnosti, življenju, nesmrtnosti in ljubezni. Vizualno krasen film z navdušujočima Tildo Swinton in Tomom Hiddlestonom.

Film je na voljo v Voyo.


Vampirji za otroke: Moj prijatelj je vampir in Hotel Transilvanija

Hotel Transilvanija je dobro poznan vsem, ki imajo otroke. Zgodba o Drakuli, njegovi hčerki, njenem človeškem izbrancu in njihovem hotelu zabava otroke že več kot desetletje. Moj prijatelj je vampir pa temelji na krasnih francoskih stripih, eden je preveden tudi v slovenščino. Zgodba o prijateljstvu med osamljenim vampirčkom in desetletno siroto ni nič kaj strašna in je dober uvod v svet vampirjev.

Moj prijatelj je vampir je v DKinu. Hotel Transilvanija je na voljo v DKinu in HBO OD ter HBO Max, drugi in tretji del pa v HBO OD in HBO Max.


Priporočila za top vampirske filme, ki jih ne gre zamuditi

Nekaterih vrhunskih filmov trenutno ni v videotekah ali na TV zaslonih, a si jih, ko boste dobili priložnost, oglejte. Seveda iz tega seznama ne moremo izpustiti klasike Nosferatu (ki ga najdete v različnih dolžinah in kakovostih na YouTubu), nato pa skočimo kar v devetdeseta, ki jih je zaznamoval film Francisa Forda Coppole Drakula (Bram Stoker’s Dracula) , v katerem gotsko navdihnjenega Drakulo upodobi Gary Oldman, Renfielda pa Tom Waits. Televizijo je zaznamovala Buffy, izganjalka vampirjev (Buffy the Vampire Slayer), ki se je lotila vseh zlih bitij od demonov do vampirjev. Švedski film Vampirska ljubezen (Let the Right One In) Thomasa Alfredsona iz 2008 je očaral z zgodbo o odraščanju, v kateri fant najde uteho v mladi vampirki. Film je dobil še ameriško različico, lani pa še TV serijo. Med sodobnimi vampirskimi klasikami pa zagotovo ne gre zamuditi filma iz leta 2014 atmosferičnega Ponoči hodi sama (A Girl Walks Home Alone At Night) režiserke Ane Lily Amirpour, ki je postavljen v Iran, čeprav je posnet v Kaliforniji.

 
Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
18. april 2023
6150
18. april 2023
Top vampirski filmi in serije v videotekah in na TVju