Trilogija Možje v črnem

/PublishingImages/MiB-hero.jpg

Možje v črnem so tajna organizacija, ki ohranja Zemljo varno pred nevarnimi vesoljci. So tudi trilogija izredno zabavnih filmov, ki so vedno vredni ogleda. Will Smith in Tommy Lee Jones v glavnih vlogah vzpostavita popolno ravnovesje mladostne energije in togotne strogosti, medtem ko jima režiser Barry Sonnenfeld in producent Steven Spielberg ustvarita živahno in pisano okolje, v katerem se odvije akcije in humorja polna zgodba. In to trikrat.

 

Prvi film navduši že z otvoritveno sekvenco, v kateri iz prvoosebne perspektive ponoči sledimo neznanemu letečemu bitju skozi puščavo, nato med prometom, vse do nenadnega trka. Ker se kot gledalci zavedamo, da gledamo film o vesoljcih, seveda najprej pomislimo, da spremljamo vesoljsko bitje, a kot se izkaže ob zmazku na vetrobranskem steklu, je bil le žužek, kačji pastir. No, žužki se kmalu izkažejo za precej bolj nevarne, kot se zdi.

Prava človeka na pravem mestu

Možje v črnem so ena od osrednjih vlog Willa Smitha, ki se zmeraj najbolje obnese v vlogi glasnega, atraktivnega in aktivnega člana ekipe, ob boku bolj togega in zadržanega partnerja. Ta formula se je poleg trilogije Možje v črnem odlično obnesla tudi v obeh Podlih fantih (snema se že tretji del) in Dnevu neodvisnosti (prav tako se snema nadaljevanje, žal brez Smitha), deloma pa tudi v Jaz, robot, Državni sovražnik in Divji divji zahod. No, v slednjem ne prav zares, saj je soundtrack dejansko boljši od samega filma, tudi zahvaljujoč Smithu. Vseeno pa Smith, kljub dejstvu, da je bil takrat vzhajajoča zvezda, ni bil prva izbira za Može v črnem. Producenti so vlogo najprej ponudili Chrisu O'Donnellu, ki je pred tem kot Robin že sodeloval pri "uničenju" Batmana v Batman za vedno, nato pa celo Davidu Schwimmerju iz Prijateljev. Začuda sta oba zavrnila vlogo, kljub temu, da bi to pomenilo sodelovanje s samim Stevenom Spielbergom, in šele takrat je vloga prišla do človeka, ki ne bi mogel biti boljši.

 

Njegov soigralec Tommy Lee Jones je ob sprejemu vloge v Možeh v črnem že imel oskarja za odlično dramo Begunec, kljub 25-letni karieri pa za seboj ni imel prav veliko komedij. A kot je pred njim dokazal Leslie Nielsen, zvezdnik Gole pištole, je držanje resnega obraza v komičnih situacijah lahko bolj smešno kot katera koli grimasa. In Tommy Lee Jones je uspel dvigniti humor scenarija in parirati Smithu kot bi zmogel le malokdo. No, tudi on ni bil prva izbira in alternativa bi bila prav tako zanimiva, saj so sprva snubili samega Clinta Eastwooda. Clint je vljudno zavrnil sodelovanje in odjahal v sončni zahod (to se zdi kot nekaj kar on počne), Jones pa je dobil svojo še zmeraj edino komično vlogo.

Nadgradnja sveta

Kot večina filmskih predlog tudi Možje v črnem temeljijo na stripu, vendar pa ta ni pretirano komičen, temveč bolj pesimističen, stripovski Možje v črnem pa morajo poleg vesoljcev nadzirati tudi duhove, vampirje in druge nadnaravna bitja. Kmalu je postalo jasno, da gredo filmi povsem v drugo smer, tako da je bilo treba zgraditi svet, v katerem je lahko zgodba prepričljiva. V prvem filmu je tako predstavljene precej predzgodbe o nastanku organizacije ob prvem stiku z vesoljci. Na kratko, MiB so nekakšni policisti nevtralnega ozemlja Zemlje, ki vesoljcem nudijo zatočišče, v zameno pa pridobivajo napredne tehnologije, ki jih nato patentirajo in s tem financirajo svoje delovanje. Posebej zabavna je videostena s podobami vseh vesoljcev, ki trenutno živijo na Zemlji, saj med drugim vključuje Dannyja DeVita, Sylvestra Stallona, Georga Lucasa in Stevena Spielberga, kot prava vesoljska komedija pa se Možje v črnem niso mogli izogniti nekaterim (zelo subtilnim) poklonom Štoparskemu vodniku po galaksiji.

 

Nadaljevanja s še več humorja

Velikemu uspehu prvega filma je pet let kasneje sledilo nadaljevanje, predlani, desetletje kasneje pa še tretji del. Med prvim in drugim delom sta Will Smith in režiser Sonnenfeld skupaj posnela Divji divji zahod, tako da sta se bila pripravljena učiti na napakah. Vseeno je film nekoliko preveč poln šal, predvsem pa govorečega (in pojočega) psa Franka. Tretji del se je po dolgem premoru zdel tvegan, a je nato postal eden večjih hitov poletja 2012, izlet v šestdeseta pa je naredil tako sveže zabaven, da bi se lahko Austin Powers veliko naučil od ustvarjalcev tega filma.

 

Možje v črnem in Možje v črnem 2 so na voljo v videoteki Voyo (programsko mesto 230), Možje v črnem 3 pa v HBO On Demand (programsko mesto 203) in HBO Go.

Vir fotografij: HBO Pressroom, www.hbo.si

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
13. marec 2014
1989
18. april 2014
Trilogija Možje v črnem
Android, iOS, Windows Phone 8