TV in zabava: Disney je prava izbira za vso družino

/PublishingImages/disneycover.png

​Že od Sneguljčice in sedmih palčkov, prvega barvnega celovečernega animiranega filma iz leta 1937, predstavlja Disney standard dobre zabave, ki je sedaj zbrana v svoji kategoriji v videoteki DKino Hiti​ na programskem mestu 5 na SiOL TV.

 

Eksplozivna širitev na trdnih temeljih

Dolga leta so pri Disneyju z risankami, igranimi filmi za otroke in zabaviščnimi parki postavljali močne temelje, v zadnjem desetletju pa so z eksplozivno, a premišljeno širitvijo razširili obseg zabavnih vsebin za vso družino. V le par letih so prevzeli tri majhne, a osredotočene filmske studie, ki postavljajo temelje sodobnega filma. Najprej so prevzeli Pixar, animacijski filmski studio, katerega soustanovitelj je bil Steve Jobs, od koder so prihajale uspešnice, kot so Svet igrač, Wall-E, Avtomobili in V višave. Temu je sledil prevzem založnika stripov in filmskega studia Marvel, domom Iron Mana, Thora in Stotnika Amerike, ki so po uspešnih lastnih filmih združili moči v Maščevalcih, s tem pa vzpostavili celotno strukturo medsebojno povezanih filmov, ki jo sedaj kopira ves Hollywood. Osvajalski pohod so okronali z nakupom studia Lucasfilm, natančneje z njihovo najbolj vredno lastnino, Vojno zvezd, s tem pa pridobili pravice do snemanja nadaljevanj. V paketu so dobili tudi lik in filme Indiane Jonesa in eno najuspešnejših podjetij za posebne učinke, Industrial Light & Magic. 

 

Od princesk do bojevnic

Ključna lastnost dobre blagovne znamke je, da ponudi konsistentno in prepričljivo stopnjo kakovosti, na katero se je mogoče zanesti. In na tem področju Disney presega pričakovanja. To je še najbolj očitno pri njihovih princeskah, ki jih na prvi pogled ustvarjajo kot po tekočem traku, saj se panteonu klasik, kot so Sneguljčica, Pepelka in Ariela, vsakih nekaj let pridruži nova. Dolga leta so bile princeske (upravičeno) priljubljena tarča kritik, da dekletom predstavljajo pasivne vzornice, ki zgolj čakajo na "princa na belem konju", medtem ko se oblačijo v roza. Nato pa so v zadnjih letih, predvsem od risanke Princesa in žabec naprej, uspeli vzpostaviti novo generacijo princesk, ki so sicer še vedno princeske, a več ne čakajo na rešitelja, temveč jih same rešijo (Tiana, Zlatolaska) ali pa jih sploh ne potrebujejo (Merida, Elsa). Temu trendu se je pridružila še predelava animiranih klasik v igrane filme, kjer izstopajo močni ženski liki, predvsem Alica v Čudežni deželi izpred par let in letošnja Zlohotnica z Angelino Jolie v glavni vlogi. Glede na izvrstno zasedbo in izkušeno ekipo bo prihodnje leto tudi Pepelka bržkone sledila tem smernicam.

Zlohotnica 

 

Nadnaravne moči in zvezdne poti

Kljub temu, da snemajo dva filma na leto po stripovskih junakih, so Marvelovi filmi uspešno vzdrževali in dvigovali kakovost. Še pomembneje, kljub kompleksni povezavi med posameznimi junaki in njihovimi filmi, je posamezen film dovolj samostojen, da nudi zanimiv ogled tudi brez poznavanja celotnega kanona. Najlepši primer je Stotnik Amerika: Zimski vojak​, eden najuspešnejših filmov leta, ki vsebuje množico referenc na druge Marvelove junake in filme, a je v osnovi napet vohunski triler s spektakularnimi akcijskimi scenami, ki v zgodbo potegne ljubitelje tega žanra, ne glede na to, ali so kdaj slišali za Iron Mana, Maščevalce, Thora, Hulka ali katerega koli drugega stripovskega junaka. To pa je vsekakor odlična popotnica tudi za Vojno zvezd, saj je nova trilogija že v pripravi, ravno so namreč zaključili snemanje filma Epizoda VII. In to s celotno izvirno zasedbo, kupom mladih, talentiranih obrazov in pod taktirko inovativnega režiserja J.J. Abramsa (Misija: Nemogoče III, Zvezdne steze, serija Skrivnostni otok).

Stotnik Amerika 

 

Dokumentarci in filmi po resničnih dogodkih

Fantastična doživetja burijo domišljijo, a za širitev obzorij je potrebna tudi resničnost. Tukaj vstopi Disneyeva podružnica Disneynature s serijo odličnih dokumentarnih filmov o življenju na našem planetu. Oceani, Afriške mačke in letošnja uspešnica Medvedi so visokoproračunski dokumentarni filmi, ki združujejo osupljive posnetke narave z zgodbo, prek katere gledalec spozna zanimive podrobnosti o temi. Druga resničnostna plat Disneyjevih filmov so junaške resnične zgodbe, kot je lanski Roka za milijon dolarjev​, ki sledi Disneyjevi tradiciji športnih presenečenj, kot so Ledene steze in prihajajoči The Finest Hours, o neverjetnem preživetju.​​

Stotnik Amerika 

 

Disney na DKino​

Kategorijo Disney na DKino najdete v videoteki DKino Hiti na programskem mestu 5 oziroma prek menija. Sekcija vsebuje raznolike Disneyjeve filme iz vseh njihovih podružnic, tako da lahko vsakdo najde film zase in, kar je še pomembneje, film, ki ga lahko gleda z drugimi družinskimi člani. Kategorija trenutno vsebuje peščico filmov, vendar bodo vsak teden dodane novosti, vključno z največjimi hiti tega leta, kot sta Varuhi galaksije in Avioni 2: V akciji ter celotnim katalogom studia Pixar. ​

Stotnik Amerika 

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
28. oktober 2014
2258
28. oktober 2014
TV in zabava: Disney je prava izbira za vso družino