Ubij Eve: umor in humor

Igor Harb in Tamara Harb 3. junij 2019 Čas branja članka: 6 min
/PublishingImages/ubij-eve-harb-maj19-hero.jpg

Pravkar se je zaključila druga sezona serije Ubij Eve o agentki britanske obveščevalne službe Eve Polastri in psihopatski morilki Villanelle, ki sta se v prvi sezoni zapletli v obsesiven lov mačke in miši.

Druga sezona premeša karte, saj Eve in Villanelle celo združita moči pri preiskavi sumljivih umorov. Čeprav je dogajanje še naprej napeto in pogosto nepričakovano komično, pa je druga sezona nekoliko bolj razdelila mnenja gledalcev, kot prva, ki je navdušila tako kritike kot gledalce.

POZOR: Besedilo razkriva vsebino serije Ubij Eve. Če serije še niste videli, nadaljujete na lastno odgovornost!

Falafel in psihopatke

Avtorica serije Phoebe Waller-Bridge je zaslovela s komedijo Fleabag o mladi ženski, ki se sooča z življenjem po tragičnih dogodkih. Odlikuje jo odličen scenarij, črn humor in pristni, samosvoji liki, ki so nam kljub navidezni odtujenosti, povsem blizu. Zaradi Fleabag jo je, kot je omenila v intervjuju za Variety, producentka Sally Woodward Gentle tudi povezala z Lukom Jenningsom, avtorjem knjig Villanelle, ki jo je povabil na falafel in pogovor o psihopatkah.


 

Phoebe Waller-Bridge je besedila priredila za TV in v zgodbo Ubij Eve vpletla svoj prepoznaven črn humor. Avtorica v intervjuju za NPR omeni, da rada preseneti gledalce s stvarmi, ki jih v določenih trenutkih ne pričakujejo in da prav to naredi situacije bolj življenjske. Seveda je v TV priredbo vnesla tudi nekatere spremembe in tako je recimo lik Evine šefice, v seriji ženska, v knjigah pa moški. Nekoč so ji celo očitali, da je v scenariju preveč žensk, kar je zavrnila s svojo značilno samozavestno držo, da je pri likih pomembno le to, da so dobro napisani. In to vsekakor drži.

Preplet humorja in drame

Phoebe Waller-Bridge je z Villanelle želela ustvariti dobro vlogo za mlado igralko, s katero se bo ta lahko zabavala in ne bo stereotipna kot vloge, ki so jih pri tej starosti ponujali njej. Tudi lik Eve Polastri nas nenehno preseneča in kljub temu, da je agentka, ni niti malo podobna Bondu, ampak se, ko sumi, da ji nekdo vdira v hišo, vede kot bi se običajen človek, in se zmedena celo poskuša zoperstaviti psihopatski morilki s straniščno metlico. Humor najdemo na tudi najbolj temačnih mestih serije, saj je preplet drame in humorja pomemben del vseh projektov avtorice serije.


 

Po obsesivnem lovu, izmikanju, umorih in dilemah se Eve in Villanelle na koncu prve sezone znajdeta v Parizu v Villanellinem stanovanju, kjer jo Eve zabode. In čeprav Eve ne ve, kaj se je zgodilo z njo, je nam kristalno jasno, da se bo izvlekla. Po prvi sezoni je avtorica serije vajeti predala Emerald Fennell, sama pa ustvarila še odlično drugo sezono Fleabag, trenutno pa popravlja scenarij za novega Bonda. V intervjujih Phoebe Waller-Bridge poudarja, da želi tudi v Bondu ustvariti ženske like, ki bodo resnični ljudje, a upajmo, da bo lahko vnesla tudi svoj prepoznaven humor.

3 sezone 4 ženske

V drugo sezono smo vstopili z Villanelle na begu s poškodbo in Eve, ki o dogodkih v Parizu ne govori, ter novo glavno scenaristko Emerald Fennell, ki pravi, da je v serijo vnesla več elementov grozljivke, obdržala pa tudi črni humor, ki je odlikoval prvo.

Sandra Oh (Eve Polastri) je po prvi sezoni dejala, da ji je zelo všeč, ker glavnih junakinj ne definirajo moški. V drugi se zdi, da se obe postavita po robu tistim moškim, ki jih skušajo spreminjati oziroma oblikovati po svojem okusu, pa čeprav niti v ozadju vleče Evina šefica Carolyn Martens. Veliko kritikov pravi, da drugo sezono rešujeta prav glavni igralki, Sandra Oh kot Eve in Jodie Comer v vlogi Villanelle.


 

Pri prehodu v drugo sezono je sodelovala tudi že omenjena producentka Sally Woodwart Gentle, ki pravi, da druga sezona raziskuje iluzijo, ki jo imata Eve in Villanelle ena o drugi, kar se eskalira v zaključnih trenutkih sezone. Villanelle in Eve namreč tako tudi v drugi sezoni nista veliko skupaj, pa čeprav Villanelle postane del ekipe britanske tajne službe, ko poskušajo razkrinkati psihopatskega tehnološkega mogotca, a o skupnem času veliko fantazirata in tako obsesivno razmerje popeljeta še korak naprej.

Ne glede na kritike, je tudi druga sezona vredna ogleda, kam se bodo podali v tretji, pa zaenkrat še niso razkrili. Vemo le, da bo glavna scenaristka Suzanne Heathcote, ki je med drugim delala na seriji Boj se živih mrtvecev.

Prvi dve sezoni Ubij Eve sta na voljo na HBO, tretja sezona je že napovedana. Phoebe Waller-Bridge medtem za HBO že pripravlja novo serijo z naslovom Run. Če uporabljate NEO, samo pritisnite gumb z mikrofonom in recite: »Ubij Eve«.

Foto: HBO

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
3. junij 2019
4668
3. junij 2019
Ubij Eve: umor in humor