Uncharted: iz video igre v DKino

Igor Harb in Tamara Harb 17. junij 2022 Čas branja članka: 3 min
/PublishingImages/uncharted-intervju-tharb-jun22-hero.jpg

Tom Holland, priljubljen igralec, ki je najbolj poznan po vlogi Spider-Mana, se je letos preizkusil v še eni pustolovski vlogi. V filmu Uncharted, ki temelji na istoimenski popularni video igri, se je kot Nathan Drake podal na lov za zakladom in izgubljenim bratom.

Film Uncharted je že na voljo v videoteki DKino.

Dolga pot do kina

Izredno priljubljena in uspešna igra Uncharted, ki se močno opira na Indiano Jonesa, je konec leta 2007 prišla na Sonyjev PlayStation, že naslednje leto pa so se začeli pogovori o filmu. A pot do kina je bila dolga, saj so se med tem zamenjali številni režiserji in igralci. Mark Wahlberg, ki v aktualnem filmu igra lovca na zaklade Sullyja, je v začetnih fazah celo bil v igri za glavno vlogo, a je bil desetletje kasneje, ko so izbrali scenarij in režiserja, že prestar, tako da je lik mladega pustolovca prevzel Tom Holland.

Aktualen film je predzgodba iger, ki razkrije, kako je Nathan Drake, domnevni potomec Francisa Draka, sploh postal lovec na zaklade. Da se zvesti igralci igre, ki so povsem vpeti v pustolovščine Nathana Draka, ne bi dolgočasili, so se odločili za svežo predzgodbo, prvo pustolovščino, ki jo Nathan in Sully izvedeta skupaj. K ogledu so seveda želeli pritegniti tudi tiste, ki igre sploh ne poznajo, zato se je predzgodba, ki popelje v nov svet, zdela idealna. Izkušeni lovec na zaklade Sully, ki je pred tem sodeloval z Nathanovim izginulim bratom, zvabi Natana na pustolovščino, v kateri iščeta zlato z ladje Ferdinanda Magellana. Na poti jima stoji stereotipen zlobnež Santiago Moncada v podobi Antonia Banderasa. Priporočamo, da pred ogledom filma znanje o fiziki, pa tudi zgodovini in geografiji, vržete skozi okno, saj bo brez tega vandranje po svetu med iskanjem zaklada bistveno bolj zabavno.

Od barmana do kaskaderja

Ker Tom Holland snema za Sony, ima seveda na voljo PlayStation, tako je med snemanjem filma Spider-Man: Vrnitev domov dobil Uncharted 4, jo preigral, nato pa se seveda lotil še ostalih. V intervjujih je povedal, da sta si z Nathanom Drakom podobna, saj se oba rada vržeta v avanture, kar njemu pogosto uspe kar v okviru službe, a tudi drugače rad prestopa meje znanega. Za vlogo v filmu Uncharted se je najprej podal za šank, saj ne le da je obiskoval šolo za barmane, da bi bil prepričljiv v scenah filma, kjer dela v baru, za nekaj časa je v enem celo stregel pijačo, a je moral oditi, ko se je razvedelo, kdo je.

Čeprav v filmih o Spider-Manu ne manjka akcije, so bile kaskaderske scene v Uncharted zahtevnejše, tako da se je moral Tom Holland na njih zagnano pripraviti; seveda najbolj na tisto, ko ga med letenjem po zraku zbije avto :) Nekatere so snemali tudi več tednov.

Produkcijo filma je ustavila tudi pandemija, a so se na snemanje vrnili že poleti 2020 in bili eden prvih večjih filmov, ki so po pojavu koronavirusa nadaljevali s snemanjem. Pandemije pa niso želeli prenesti v zgodbo, zato lahko v pustolovščini uživate brez spominov na zaprtja in maske.

Najbolj priljubljene video igre

Serija iger Uncharted ima sedem epizod, med katerimi so nekatere nadaljevanja, druge pa odvodi. Že prva igra je bila velika uspešnica za PlayStation, kasnejše pa so nadgradile barvit in bogat svet ter dodajale tudi nove načine igranja. Sprva je bil Uncharted zgolj tretjeosebna pustolovščina, v kateri je igralec skozi Nathana Draka raziskoval, se pretepal in reševal uganke, v kasnejših pa je pridobil tudi elemente (divje) vožnje in večigralnost. Igre odlikuje tudi odlična grafika s scenami, ki so jih kritiki in igralci že od začetka primerjali s hollywoodskimi spektakli. Zdaj smo tak spektakel končno tudi dobili in po ogledu je treba poudariti, da film presega večino hollywoodskih priredb video iger.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
17. junij 2022
5937
17. junij 2022
Uncharted: iz video igre v DKino