Uspešnica na HBO: Lepotica in zver

Igor Harb in Tamara Harb 23. november 2017
/PublishingImages/Lepotica-in-zver-naslovna-hero.jpg

Globalno največja uspešnica leta je igrana priredba Disneyjeve klasike Lepotica in zver z Emmo Watson v glavni vlogi. Film je z izpiljeno podobo, malenkost posodobljeno zgodbo in krasnimi pesmimi v novih izvedbah navdušil staro in mlado ter prepričal tako gledalce kot kritike.

Zgodba spremlja mlado junakinjo, naslovno lepotico oziroma Belle, ki živi z očetom v majhni vasi. Ker je edina ženska, ki zna brati, jo sosedje gledajo nekoliko postrani, a jo vseeno občudujejo. Predvsem Gaston, lokalni vojni heroj in lovec, ki se odloči, da jo bo vzel za ženo, pa naj stane kar hoče. Ko se Bellin oče na poti skozi gozd izgubi, zatava v skrivnostni grad, kjer ga ujame zver, princ, ki ga je pred leti zaradi ošabnosti uklela čarovnica. Belle pride rešiti očeta in prevzame njegovo mesto. Kmalu ugotovi, da v gradu z zverjo nista sama, temveč da je čarobno živ kup pohištva, na čelu s svečnikom Lumierjem in čajnikom gospo Potts.

Animirana Lepotica in zver iz 1991 velja za eno najlepših animacij vseh časov in je tudi prva celovečerna risanka, ki si je prislužila nominacijo za oskarja za najboljši film. Priredba krasnih ročno izrisanih podob z digitalno tehniko pa zgodbi ni odvzela čarovnije, prej nasprotno, vdihnila ji je novo. Dodanih je nekaj novih pesmi, nekateri deli zgodbe so bolje razloženi in junaki so bolj dodelani. Tako je zdaj Belle izumiteljica, zver ima razlog za ošabno obnašanje, njegovi služabniki pa za to, da delijo kazen z njim, najbolj pa navduši LeFou v podobi Josha Gada. V risanki je bil ta lik zgolj klovn, tukaj pa je realističen in zaradi tega še bolj zabaven.

Seveda je film posledično tudi nekoliko daljši, celo več kot 2 uri, medtem ko je bila risanka manj kot 90 minut. Tako je morda risanka primernejša za ogled z mlajšimi otroci, ki težko zdržijo daljši film, seveda pa lahko tudi najprej pogledajo enega in kasneje drugega, ali pa si med filmom privoščite pavze. Oba filma sta na voljo v videoteki HBO Go za neomejeno število ogledov. Po oceni portala Common Sense Media je igrani film primeren za otroke stare 8 let in več, animirani pa za otroke stare 6 let in več. Filma sta na voljo s slovenskimi podnapisi, nista pa sinhronizirana v slovenščino.

Videoteka HBO On Demand je na voljo na televiziji Telekoma Slovenije na programskem mestu 203, videoteka HBO Go pa na programskem mestu 240.

Lepotica in zver: 5 stvari, ki so boljše na filmu


 

Za več o novih filmih v kinu, videotekah na zahtevo in na televiziji obiščite spletno stran Gledal_A bom .

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. november 2017
3751
23. november 2017
Uspešnica na HBO: Lepotica in zver