Uspešnica v DKinu: Dunkirk

Igor Harb in Tamara Harb 21. december 2017
/PublishingImages/dunkirk-harb-hero.jpg

Neverjetna evakuacija britanskih vojakov iz francoskega Dunkerqua v treh perspektivah: iz zraka, s kopnega in morja.

Film režiserja Christopherja Nolana je postavljen na obalo naslovnega mesta leta 1940, ko je nemška vojska obkolila in stisnila na obalo okrog 400.000 britanskih in drugih zavezniških vojakov. Upodobitev nemogoče situacije in skoraj čudežne rešitve je navdušila kritike in gledalce po vsem svetu. A Francoze je razburila. Filmu očitajo, da je pozabil na zgodovinsko vlogo Francije, saj brez njenih vojakov, ki so zadrževali nemško vojsko, evakuacija ne bi bila mogoča. A Nolan nam predstavi delčke te zgodbe, tiste dele, ki so ga zanimali. Okupatorske vojske, dogajanja na fronti in političnih pogajanj v Londonu ne vidimo. V prvem planu so obup zatečenih na mrzli plaži, negotovost redkih britanskih pilotov v zračni podpori in pot v neznano, ki so jo ubrali možje na vseh vrstah ladij, ki so zaplule čez Rokavski preliv. Vojakov namreč ni reševala le mornarica, ampak tudi civilisti, saj so se z ladjami podali čez ožino in pomagali rešiti več kot 330.000 vojakov. Hkrati nam ustvarjalci pokažejo tudi glomaznost projekta, saj poleg zgodbe na morju spremljamo bitko in reševanje tudi iz zraka, vrženi pa smo tudi v vojno vihro, ko skozi oči mladega vojaka spremljamo dogajanje na plaži in čisti boj za preživetje.

Za pravo doživetje je film Dunkirk lepo videti na velikem zaslonu z dobrim ozvočenjem, saj so posnetki dogajanja na prostrani plaži, morju in nebu preprosto neverjetni.

Režija: Christopher Nolan. Igrajo: Fionn Whitehead, Aneurin Barnard, Mark Rylance, Tom Hardy, Jack Lowden, Kenneth Branagh, Harry Styles, Cillian Murphy.

Dunkirk je na voljo v videoteki DKino, ki jo na televiziji Telekoma Slovenije najdete na programskem mestu 5.

Oglejte si video oceno filma Dunkirk


 

Za več o novih filmih v kinu, videotekah na zahtevo in na televiziji obiščite spletno stran Gledal_A bom.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
21. december 2017
3791
21. december 2017
Uspešnica v DKinu: Dunkirk