Uzo Aduba, Terapija: »V redu je, če nismo ok in v redu je, če ljudem to povemo.«

Igor Harb in Tamara Harb 29. julij 2021 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/terapija-tharb-jul21-hero.jpg

Prve tri sezone nagrajene serije Terapija, ki so skozi terapevtske pogovore v središče postavile duševno zdravje ter seveda izpostavile marsikatero perečo družbeno temo, so bile na sporedu med 2008 in 2010. V vlogi terapevta dr. Paula Westona smo spremljali Gabriela Byrna, medtem ko se je v vlogah pacientov zvrstila množica znanih igralcev, med drugim Irrfan Khan, Mia Wasikowska, Blair Underwood in Debra Winger.

Letos se je serija vrnila s četrto sezono, a je postavljena v drug svet, v Los Angeles, glavno vlogo terapevtke dr. Brooke Taylor pa je prevzela Uzo Aduba. Igralka je najbolj znana po vlogi v priljubljeni seriji Orange is the New Black, lani pa smo jo na HBOju lahko spremljali tudi v seriji Gospa Amerika v vlogi političarke Shirley Chisholm, ki je z izvolitvijo leta 1968 postala prva temnopolta ženska v ameriškem kongresu.

V četrti sezoni dobimo vpogled v šest tednov terapije treh pacientov, Eladia (Anthony Ramos), ki pri premožni družini skrbi za invalidno osebo, Colina (John Benjamin Hickey), ki je pred kratkim prišel iz zapora, in Laile (Quintessa Swindell), uporne najstnice, poleg tega pa se šest delov osredotoča na dr. Brooke, ki se prav tako spopada s svojimi problemi.

Pogovor z igralko Uzo Aduba, ki je s svojo igro navdušila tako kritike kot gledalce, je nastal pred premiero četrte sezone, v njem pa je povedala nekaj več o pripravah na vlogo in samem snemanju.

Vse štiri sezone serija Terapija so že na voljo v HBO GO. V HBO GO je na voljo tudi serija Gospa Amerika.

Kaj vas je pritegnilo k projektu?

Čeprav delam v zabavni industriji, še nikoli nisem videla, da bi v središču pogovora o duševnem zdravju bil nekdo, ki je podoben meni. Pritegnilo me je tudi, da pacienti, ki so predstavljeni v tej seriji, predstavljajo presek različnih izkušenj. Igrala sem že like, ki so bili na drugi strani pogovora o duševnem zdravju, a nikoli še nisem videla terapevta, ki bi bil podoben meni.

Izjemno je, da smo dobili lik temnopolte terapevtke, poleg tega pa tudi temnopolte ženske, ki si dovoli biti ranljiva in prositi za pomoč, kar bo občinstvo videlo kot prednost. Ste bili navdušeni, da boste lahko sodelovali pri tem?

Seveda. Spremljamo jo na delovnem mestu, z veliko moči in nadzora, ki ju pogosto povezujemo s temnopoltimi ženskami. A pogosto se pozabi na ranljivost, izzive, prepreke, s katerimi se prav tako srečujemo, a se jim ne nameni dovolj prostora in časa. Pri seriji in vzpostavitvi lika dr. Brooke Taylor, ki sta ga ustvarila Joshua Allen in Jennifer Schuur, mi je bilo všeč, da sta obema stranema namenila enako časa, saj sta obe strani del nje.

Joshua in Jennifer sta povedala, da sta v delih o Colinu z igralcem Johnom Benjaminom Hickeyem eno sceno posnela kar brez prekinitev. Če sta imela take trenutke, je med vama očitno bila odlična kemija. Kako je bilo sodelovati z ekipo?

Oh, odlično. Vsi so bili fenomenalni, prav vsi. Vsak pacient ima svoj ritem. On je bil kot vlak in si moral biti pripravljen nanj. Eno sceno sva posnela brez prekinitev od začetka do konca. Vznemirljivo je, ko imaš takšno energijo, takšen občutek. Pa tudi z Anthonyjem, prav začutiš kako vre. Po pravici povedano, vsi so bili izjemni, imeli smo skupino izjemnih igralcev.

Kako ste pristopili k tej vlogi?

Veliko sem raziskovala. Imam prijatelja, ki je psihoterapevt. Govorila sva o tem, kaj vključuje njegova služba, ampak seveda ne da bi mi razkril podatke. To je bila zelo zanimiva izkušnja. Morala sem ugotoviti, kakšen je terapevtski izraz na obrazu, kar je bil pomemben del priprave na vlogo, in kako poslušati.

Kakšen je bil občutek, ko ste prevzeli terapijo od dr. Paula Westona, ki ga je v več kot 100 epizodah upodobil Gabriel Byrne?

Če sem odkrita, nisem gledala Terapije. Ko sem dobila vlogo, sem se odločila, da je ne bom. Svet, v katerem se dogaja naša sezona, je drugačen od sveta, ki se ga spomnimo iz prvih treh sezon. Vedela sem, da bo drugačen, zato sem želela poskrbeti, da bodo perspektiva in izkušnje iz katerih črpam in jih prinesem v vlogo nove. Da bodo to svet in izkušnje nekoga, ki ni Paul Weston, ampak nekdo kot jaz.

 

Pogledala sem le eno epizodo, da bi dobila občutek formata, ko so mi poslali scenarij in sem šele takrat dojela, da gre za dva človeka, ki se pogovarjata. Prepričana sem bila, da bodo na eni točki vstopili še drugi ljudje, ampak sem presenečena ugotovila, da ne, res se dva človeka samo pogovarjata. In to je dovolj za dramo.

Koliko pa je vas v liku dr. Brookove?

Z veliko dela v vlogo prinesem koščke sebe ali pa si jih sposodim od ljudi, ki jih poznam, ali pa gre za delčke mojih izkušenj. Prvič sem čutila, da bi lahko bilo v liku še več mene. Prav tako sem se lažje poistovetila s tem, kar se ji dogaja. Seveda so razlike v obnašanju, ampak razumela sem njeno bolečino in izgubo.

Ste se poučili o terapiji ali ste se o terapiji kaj naučili med igranjem dr. Brookove?

Tudi sama obiskujem terapijo in nikoli nisem razmišljala, kako težka je služba terapevta. Ti prideš za eno uro ali 45 minut in pred tabo je tam bil že nekdo drug in nekdo pride še za tabo in terapevt mora razreševati vse te stvari in hkrati opraviti še s svojimi izzivi, travmami, izkušnjami. To je težka služba in ni za šibke, zdaj imam več sočutja do njih.

Serija je raziskala mnogo zanimivih tem – rasizem, privilegiranosti belcev, nevednost, žalovanje, seksualnost in seksizem. Kaj bodo po vašem mnenju od serije odnesli gledalci?

Upam, da to, da pogovora o duševnem zdravju ne smemo več stigmatizirati. Upam, da bodo odnesli, da se mogoče oseba, ki se ti zdi popolna, z nečim spopada. In zdaj ko se počasi odmikamo od pandemije, bomo imeli vsaj eno stvar skupno. Mislim, da imamo vsi vsaj eno. Upam, da bodo ljudje odnesli, da pogovor o čustvih, deljenju izkušenj ali deljenju izkušenj o nečem, kar preživljajo, ni slabost in je v redu. V redu je, če nismo ok in v redu je, če ljudem to povemo.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
29. julij 2021
5736
29. julij 2021
Uzo Aduba, Terapija: »V redu je, če nismo ok in v redu je, če ljudem to povemo.«