Vi ste naslednji in DIY horror

/PublishingImages/youre-next-hero.jpg

Vi ste naslednji je na prvi pogled klasičen primer podžanra grozljivk in trilerjev o napadu na dom (ang. home invasion), vendar že igralska zasedba da vedeti, da skriva nekaj več. A med igralci ne najdemo slavnih imen, temveč večji del zasedbe predstavljajo režiserji. Dobrodošli v novem valu intelektualnih naredi-si-sam grozljivk, dobrodošli v zamomljanem klanju (ang. mumblegore).

 

Zamomljajmo si film

Sodobne tehnologije so poenostavile snemanje filmov, ki je dostopno praktično vsakomur, prihod spletnih videotek, kot so denimo DKino, HBO Go, Voyo in iTunes, pa je nadebudnim filmarjem omogočil, da s poceni filmi narejenimi v lastni režiji tudi zaslužijo. To so prvi izkoristili avtorji, kot so Joe Swanberg (Drinking Buddies), brata Duplass (Doma z Jeffom), Greta Gerwig (Frances Ha) in Lena Dunham (HBO-jeva serija Punce), ki so snemali intimne drame o negotovih in neosredotočenih ljudeh. Njihovi prvi filmi so bili povečini posneti za nekaj tisoč dolarjev, avtorji pa so s solidarnostjo, večopravilnostjo in improvizacijo delali filme sami, vse od koncepta do postprodukcije. In to veliko filmov. Njihovih dram se je prijel izraz "mumblecore", ker njihovi apatični liki momljajo in ker produkcija, vključno s tonom, ni na prav visokem nivoju.

 

Dodajmo klanje

Vendar pa drame o razmerjih niso vse, česar so se ti filmarji lotili. Nekateri so raje stopili na pot Sama Raimija (Zlobni mrtveci, kasneje Spider-Man) in Petra Jacksona (Braindead, kasneje Gospodar prstanov) ter se lotili grozljivk. Umetna kri in drugi osnovni posebni učinki so poceni, tako da je mogoče solidno grozljivko posneti že za nekaj tisočakov; predvsem, če prepričaš prijatelje, da ti dovolijo, da jih ubiješ na grozljive načine.

Vi ste naslednji

Razširjena družina se pripravlja, da bo skupaj preživela konec tedna v osamljeni hiši sredi gozda. Že od začetka nekatere stvari niso kot bi morale biti, predvsem pa skrhani odnosi med starši in otroci puščajo preveč neizrečenega. Nato med večerjo skozi okno prileti smrtonosna puščica, zunaj pa so ljudje z maskami živali, ki so šele začeli svojo kruto igro. Vsak poskus rešitve, vsako upanje je z vsakim novim preobratom zatrto v kali, a ena izmed povabljenih, skrivnostna Avstralka Erin, se izkaže kot največje presenečenje. Pod napetostjo tempa zgodbe ves čas brbotajo osebne zamere med brati in sestrami ter njihovimi partnerji, kakor tudi širše teme o materializmu in kaj je tisto, kar naredi človeka dobrega ali slabega. In čeprav so dialogi morda občasno zamomljani, pa prikazi klanja niso zakriti in kriki niso zadušeni.

 

V klasikah podžanra napada na dom, kot so Rt strahu, Nenavadne igre, Soba za paniko, Slamnati psi in tudi lanskem Očiščenju, je v ozadju ključna ideja paranoje, saj tudi dom ni več varen pred grozotami zunanjega sveta, saj tudi družina in/ali civilizacija ne more premagati prvinskega zla, ki prihaja iz noči. Vi ste naslednji sprva na videz sledi temu pravilu, a ga s prisotnostjo nevarne glavne junakinje obrne in na koncu z razpletom povsem prevrže.

Kaj lahko sledi naslednjemu?

Čeprav je zamomljano klanje žanr, ki se šele uveljavlja, pa avtorji črpajo iz dolge zgodovine grozljivk, ki pod žanrsko krinko skrivajo družbene teme. Podlaga so vsekakor filmi, kot so Zora živih mrtvecev Georga A. Romera z omejenim prostorom in razpravo o rasizmu, Vsi fantje so zatreskani v Mandy Lane z nevarno protagonistko in Zadnja hiša na levi Wesa Cravena (kakor tudi predelava izpred petih let), ki s preobratom usmerjenosti nasilja zahteva od gledalca, da navija za nasilneže. Teh treh filmov ni težko ujeti na TV-ju ali DVD-ju, Romerova klasika pa je celo brezplačno na voljo na spletu, saj so ji potekle avtorske pravice. Najboljši primer mumblegora sta dve antologiji, V/H/S in V/H/S 2, ki žal nista na voljo v Sloveniji, je pa mogoče občasno kje ujeti filme Ti Westa (Hudičeva hiša, Hotel duhov) ali britanskega avtorja Bena Wheatleyja (Spisek za odstrel, Turista), ki se sicer ne pojavi v Vi ste naslednji, ampak ima s temi avtorji precej vzporednic.

Vi ste naslednji je na voljo v videoteki DKino (programski mesti 5 ali 200) na SiOL TV.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
20. marec 2014
1993
18. april 2014
Vi ste naslednji in DIY horror
Android, iOS, Windows Phone 8