Vohuni, klasike in ZF za knjigoljube v DKinu

Igor Harb in Tamara Harb 6. september 2021 Čas branja članka: 6 min
/PublishingImages/neo-filmi-knjige-harb-sept21-hero.jpg

Na dan, ko še posebej vzpodbujamo k branju knjig, smo pobrskali po videoteki DKino in pripravili izbor filmov, ki temeljijo na knjižnih predlogah. Najprej se bomo odpravili v čas hladne vojne med vohune, nato v viktorijansko Anglijo s sodobnim pridihom, pa v Savdsko Arabijo, med mafijce, k dinozavrom in v nekoliko drugačno romanco z odtenki odtenkov sive.

Kotlar, krojač, vojak, vohun

Vohunski romani Johna Le Carréja so večinoma postavljeni v čas hladne vojne, lik vohunskega analitika Georga Smileya, ki se pojavi v množici njegovih knjig, pa je nastal kot protiutež akcijskemu Jamesu Bondu. Avtor je bil namreč tudi sam zaposlen v britanski obveščevalni službi in je dobro poznal njeno delovanje, tako se mu je Bond vedno zdel pretirano naspidiran. Film Kotlar, krojač, vojak, vohun je po istoimenski knjižni predlogi posnel Tomas Alfredson (Vampirska ljubezen), ki je na platno odlično prenesel tesnobo in paranojo sedemdesetih, ko glavni junak George Smiley išče krta med svojimi agenti. Odlična izbira za ljubitelje vohunskih filmov in skoraj pretirana zvezdniška zasedba.

Osebna zgodovina Davida Copperfielda

Med novejšimi filmi smo izbrali priredbo romana Charlesa Dickensa, a naj vas to ne prestraši, gre namreč za komično dramo mojstra črnega humorja Armanda Iannuccija (Podpredsednica, Stalinova smrt). V glavni vlogi tega izredno zabavnega filma, ki spoštljivo ravna z virom, a nanj pogleda z novega zornega kota, navduši Dev Patel, pridruži pa se mu še kopica odličnih igralcev, med drugim Peter Capaldi, Tilda Swinton in Hugh Laurie. V knjigi Charlesa Dickensa leži tudi nekaj avtobiografskih resnic, a vseeno gre za fiktivno pripoved, v kateri spremljamo življenje naslovnega pripovedovalca, ko se vzpenja in pada po družbeni lestvici.

Med priredbami klasik se zagotovo splača preveriti še filma Veliki Gatsby z Leonardom DiCapriom v glavni vlogi in Macbeth z Michaelom Fassbenderjem in Marion Cotillard.

Petdeset odtenkov sive

Petdeset odtenkov sive je v kratkem času postala najbolje prodajana knjiga vseh časov v Veliki Britaniji, prevedena je tudi v mnoge jezike, seveda tudi v slovenščino. Zgodba o študentki Anastasii Steele in milijonarju Christianu Greyu, ki se spustita v ljubezensko razmerje, je navdušila množice, na podoben odziv pa so naleteli tudi filmi, kjer sta v glavnih vlogah Dakota Johnson in Jamie Dornan.

Na voljo so vsi trije filmi, poleg omenjenega še Petdeset odtenkov teme in Petdeset odtenkov svobode.

Zeleno kolo

Najprej je nastal film, nato je režiserka Haifaa Al-Mansour napisala še knjigo, zgodbo o deklici, ki želi kolo. Na prvi pogled preprosta želja, je v okolju Savdske Arabije nekoliko bolj zapletena. Desetletna Vadža namreč na vsak način želi v vožnji s kolesom premagati prijatelja, a kaj ko vožnja kolesa za deklice ni samoumevna. Tako je Vadža pripravljena storiti vse, da bi prihranila denar za novo kolo, tudi zmagati v tekmovanju v recitiranju korana. Film je primeren za otroke starejše od osem let in je dober uvod v spoznavanje drugih kultur in življenja otrok po svetu.

Boter

Omemba filma takoj prikliče v spomin podobo konjske glave v postelji, raztresenih pomaranč, Marlona Branda kot Vita Corleonea in Ala Pacina kot najmlajšega sina Michaela. Nekoliko težje se spomnimo, da film pravzaprav temelji na knjigi Maria Puza, pa čeprav je za priredbo scenarija prejel tudi oskarja. Boter, ki je režiserju Francisu Fordu Coppoli prinesel slavo, je na imdbjevi lestvici 100 naj filmov trdno zasidran na drugem mestu, takoj za Kaznilnico odrešitve, ki prav tako temelji na knjižni predlogi, kratki zgodbi Stephena Kinga.

Na voljo so vsi trije deli Botra.

Jurski park

Marsikdo je že pozabil, da Jurski park temelji na knjigi Michaela Crichtona, avtorja mnogih ZF knjig po katerih so nastali prepoznavni filmi, med drugim Sfera, Andromedin soj in 13. bojevnik. V slavni zgodbi o parku, kjer se ponovno sprehajajo dinozavri, spremljamo skupino ljudi, ki se borijo za preživetje, ko gredo stvari narobe in dinozavri niso več le nedolžna atrakcija. Film je režiral Steven Spielberg, dinozavri pa so takrat predstavljali preskok v posebnih učinkih, saj so bili računalniško ustvarjeni in so z realno podobo osupnili vse. Primerno za desetletne ali starejše otroke.

Poleg omenjenega sta na voljo še Jurski park 2 in 3 ter oba novejša filma Jurski svet.

Vse knjige na katerih temeljijo filmi so na voljo v slovenščini, filmi pa so trenutno na ogled v DKinu.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
6. september 2021
5759
6. september 2021
Vohuni, klasike in ZF za knjigoljube v DKinu