Vojna svetov: Vesoljci napadejo Evropo

Igor Harb in Tamara Harb 20. november 2019 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/vojna-svetov-harb-nov19-hero.jpg

Znanstveniki zaznajo signal iz vesolja, a še preden karkoli razvozlajo, sledi napad in nato tišina. To je svet v katerega nas popelje serija Vojna svetov, ko spremljamo preživele in življenje takoj po tem katastrofalnem napadu.

Vojna svetov ni akcijski spektakel, pa čeprav po mestih polnih trupel peščico preživelih preganjajo nezemeljska bitja, ampak se predvsem osredotoča na odnose med ljudmi ter išče odgovor na vprašanje, kaj pravzaprav želijo napadalci. Vendar naj vas opis ne zavede, serija vsebuje precej nasilja, preživetja glavnih junakov je ves čas na nitki, prizaneseno pa ni niti otrokom.

Osemdelna serija je na sporedu ob četrtkih na programu FOX. Zadnja dva dela bosta predvajana v četrtek 21. 11. ob 21:00.

Strah pred vesoljci

Serija si za izhodišče vzame istoimenski ZF roman H. G. Wellsa, enega prvih, ki se ukvarja s srečanjem človeških in nezemeljskih bitij. Roman je navdihnil številne različice in priredbe, leta 2005 pa se je zgodbe z akcijskim filmom lotil tudi Steven Spielberg. Tudi letos sta nastali kar dve seriji, poleg že omenjene še BBCjeva miniserija The War of the Worlds, ki je verna adaptacija, postavljena v 19. stoletje in pri nas trenutno še ni na sporedu. Priredba, ki je najbolj prestrašila oziroma dosegla največji odziv, pa je bila radijska igra v režiji Orsona Wellsa leta 1938, saj so mnogi poslušalci razumeli, da gre za poročila o invaziji, ker je bila igra narejena v formatu radijskih poročil.

V aktualni seriji nas lahko prestrašijo le nezemeljska bitja, ki lomastijo po praznih mestih in iščejo preživele. Povsem namreč spominjajo na robote Big Dog oz. Spot iz podjetja Boston Dynamics, to podobo pa je uporabila že serija Črno zrcalo v grozljivi epizodi Metalhead.

Velika Britanija in Francija

Dogajanje serije je postavljeno v državi, ki ju po tej katastrofi povezuje le tunel, eden od junakov po napadu celo ostane v Franciji, medtem ko je njegova družina v Londonu. Nekateri preživeli so na spopad z vesoljci bolje pripravljeni, tako spremljamo žensko, ki je v observatoriju zaznala signal, in vojake, ki jo spremljajo, znanstvenika za možgane in živčevje, ki mu bo akademsko znanje pri proučevanju bitij prišlo še kako prav, pa tudi ljudi, ki so preživeli povsem po naključju, kot na primer begunec, ki se je poskušal pretihotapiti čez mejo skrit v cisterni. Vsak na svoj način se spopadajo z izgubo, željo po preživetju in povsem novih pogojih.

Čeprav si Vojna svetov izposodi nekaj ključnih elementov iz istoimenskega romana, so junaki in večina zapleta povsem novi in sveži, povsem prepričljivo postavljeni v sodobni čas. Hkrati pa so povsem drugačni tudi vesoljci, saj njihov končni cilj ljudem nikakor ni jasen ali razumljiv, kaže pa, da so nekateri junaki odkrili posebno vez z njimi. Konec sezone bo pokazal, kam to vodi, je pa tudi povsem mogoče, da končnega obračuna z vesoljci sploh ne bomo videli in da se bo zgodba nadaljevala v drugo sezono.

Serija je koprodukcija med FOXom in francoskim Canal+, narejena v francoskem in britanskem jeziku, v glavnih vlogah pa nastopajo evropski igralci: Gabriel Byrne, Elizabeth McGovern, Léa Drucker, Natasha Little, Daisy Edgar Jones, Stéphane Caillard, Adel Bencherif in Guillaume Gouix. Avtor in scenarist serije je Howard Overman, znan po seriji Neprilagojenci (Misfits), ki je trenutno na voljo na HBO Go.

Foto: Urban Myth Films Ltd


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
20. november 2019
4933
20. november 2019
Vojna svetov: Vesoljci napadejo Evropo