Vojna zvezd: s Poslednjim jedijem saga stopa na novo pot

Igor Harb in Tamara Harb 21. december 2017
/PublishingImages/star-wars-last-jedi-hero.jpg

Uspeh Čudežne ženske je pokazal, da je bil že skrajni čas, da tudi superjunakinje dobijo svoje celovečerne filme in režiserke. Pri Vojni zvezd bomo na žensko za kamero morali še počakati, saj je režija vsaj še treh filmov trdno v rokah moških, a ženski liki so v letošnji različici dobili nov zagon.

V galaksiji, daleč, daleč stran

Prvi film sage je v kino prišel davnega leta 1977 pod budnim očesom očeta Vojne zvezd Georga Lucasa. Štirideset let kasneje smo dobili Poslednjega jedija, deveti film po vrsti, ki tvori osrednji del že tretje trilogije. Njegov režiser Rian Johnson pa je nedavno dobil novo nalogo in sicer pripravo scenarijev in režijo prvega dela še ene trilogije, ki naj bi nam predstavila povsem nove kotičke galaksije. Trenutno zgodbo pa bo zaključil J.J. Abrams, ki jo je s filmom Sila se prebuja pred dvema letoma tudi začel.

Oglejte si napovednik filma Vojna zvezd: Poslednji jedi


 

Pozor! Članek razkriva vsebino prejšnjih filmov Vojne zvezd. Če jih še niste pogledali, nadaljujete na lastno odgovornost. Video ocena filma Poslednji jedi ne vsebuje kvarnikov.

Kje smo ostali po Sila se prebuja?

Po desetih letih smo 2015 ponovno skočili v svet Vojne zvezd, kjer so v ospredju tudi novi junaki, ki so začeli svojo zgodbo. A vrnili so se tudi igralci, ki so mnoga leta bili glavni obraz sage: Harrison Ford kot Han Solo, Carrie Fisher kot Leia in Mark Hamill kot Luke Skywalker.

Generalka Leia sedaj vodi odpor proti fašističnemu Prvemu redu, vendar potrebuje pomoč svojega brata jedija Luka Skywalkerja, zato na misijo iskanja pošlje vročekrvnega pilota Poa Damerona. Na puščavskem planetu Jakku ga v roke dobi sithovski mojster Kylo Ren, a podatke skrije v robotka BB-8. Ta pa pristane pri Rey, mladi, vendar prekaljeni zbiralki uporabnih sestavnih delov iz zrušenih vojaških vesoljskih ladij, ki so padle na planet. Ko se Dameron pod prisilo skoraj zlomi, ga reši Finn, mlad jurišnik, ki je po prvem spopadu ugotovil, da nima želje biti kolešček v fašističnem stroju. Ko ju med pobegom sestrelijo, Finn pristane ob Rey in nadaljuje pustolovščino ob njeni strani, saj se kmalu izkaže, da je neverjetno sposobna. Beg pred Prvim redom ju pripelje do Hana Sola in Chewbacce, a zasledovalci so jim za petami. Končni spopad je povsem v duhu Vojne zvezd, a hkrati docela izviren in presenetljiv. Izkaže se, da je Rey vsaj tako močna v uporabi Sile kot Kylo Ren, vnuk Dartha Vaderja, uporniki pa so ponovno kos orožju za množično uničenje, bazi Starkiller.

Vojna zvezd: Sila se prebuja je na ogled v HBO Go in HBO On Demand. Videoteka HBO On Demand je na voljo na televiziji Telekoma Slovenije na programskem mestu 203, videoteka HBO Go pa na programskem mestu 240.

Oglejte si napovednik filma Vojna zvezd: Sila se prebuja


 

Mešani odzivi na film Poslednji jedi

Novi junaki Rey, Finn, Poe Dameron in Kylo Ren so seveda v središču dogajanja tudi v filmu Poslednji jedi, ki je navdušil kritike, ocene gledalcev pa so zelo različne. No, po številu prodanih vstopnic in zaslužku kaže, da si ga želijo večkrat ogledati tudi tisti, ki jih je razbesnel.

Oboževalci so o dogajanju novega filma spletli veliko teorij, ki pa so se povečini izkazale za zgrešene. Ogromno je tudi nerganja zaradi pomanjkanja velikih razkritij sorodstvenih in drugih povezav med liki, kot je bila denimo tista slavna v Imperij vrača udarec. A prav v tem je tudi moč Poslednjega jedija, saj za razplet ne potrebuje šokov, ampak zgodbo povsem samozavestno zapelje do konca.

Film je dolg 152 minut, a gledalca niti za trenutek ne izpusti, vsak pomemben lik dobi svojo nit zgodbe, ki pa se lepo prilega glavni osi, dovolj je tudi občasnega humorja, ki razelektri ozračje, vsekakor pa imamo občutek, da so se na snemanju zabavali. Kako se bo razpletla trilogija ne bomo ugibali, a zagotovo v naslednjem filmu ne bo generalke Leie, saj je Carrie Fisher konec lanskega leta umrla. Ustvarjalci so potrdili, da je ne bodo digitalno obujali v življenje, kot so storili v Rogue One s Petrom Cushingom, saj se je veliko oboževalcev pritožilo nad tem pristopom, kakor tudi nad digitalno pomladitvijo Carrie Fisher v zadnji sceni.

Oglejte si video oceno filma Vojna zvezd: Poslednji jedi


 

Vrstni red ogleda celotne sage Vojna zvezd

Decembrski prazniki so pravi čas, da se lotimo ponovnega ogleda celotne sage ali da katerega od filmov pokažemo otrokom. Na spletni strani Common Sense Media priporočajo, da prvi film sage pokažemo otrokom starim vsaj sedem let, začnemo pa s filmom Novo upanje, a seveda presodite sami, kaj je najbolj primerno za vaše otroke, nekateri oboževalci so svoje malčke uvedli že pri treh. In seveda nikoli ni prehitro, da jih poučite o glavnih junakih, tako kot pač o vseh epskih, fantazijskih in pravljičnih bitjih.

Format filmov Vojne zvezd so trilogije in trenutna se bo končala čez dve leti. Poleg tega od lani dobivamo še nepovezane zgodbe ob sodih letih; že čez pol leta sledi predzgodba Hana Sola. Prvo trilogijo sestavljajo Novo upanje, Imperij vrača udarec in Jedijeva vrnitev, drugo njihova predzgodba Grozeča prikazen, Napad klonov in Maščevanje Sitha, trenutno pa smo sredi tretje.

Navdušenci prisegajo na različne načine gledanja Vojne zvezd, pri čemer nekateri zaupajo vrstnemu redu po letnici nastanka, drugi po številkah epizod. Potem pa je tukaj še vrstni red »mačeta« na katerega prisegajo pravi feni: začne se z Novim upanjem, nadaljuje z njegovim nadaljevanjem Imperij vrača udarec, da se ohrani slovito razkritje, nato sledita Napad klonov in Maščevanje Sitha. Prvi dve trilogiji nato zaključimo z Jedijevo vrnitvijo in nadaljujemo z najnovejšimi filmi Sila se prebuja in nato Poslednji jedi. Za Grozečo prikazen avtor tega vrstnega reda pravi, da jo lahko izpustimo, seveda pa si jo lahko ogledate na koncu skupaj z Rogue One.

Poslednji jedi je trenutno v kinu, vsi ostali filmi Vojne zvezd pa so na ogled v HBO Go in HBO On Demand. Videoteka HBO On Demand je na voljo na televiziji Telekoma Slovenije na programskem mestu 203, videoteka HBO Go pa na programskem mestu 240.

Oglejte si najboljše scene iz filmov Vojna zvezd


 

Za več o novih filmih v kinu, videotekah na zahtevo in na televiziji in o Vojni zvezd obiščite spletno stran Gledal_A bom.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
21. december 2017
3790
21. december 2017
Vojna zvezd: s Poslednjim jedijem saga stopa na novo pot