Volčja vzgoja

Igor Harb in Tamara Harb 18. september 2020 Čas branja članka: 6 min
/PublishingImages/raised-by-wolves-harb-sept20-hero.jpg

Nova serija na HBO prinaša pristen in svež ZF s kopico klasičnih elementov: androidi, kolonizacija planeta, vojne, verske prerokbe, vesoljska bitja, neznani prastari artefakti … In, kar je najboljše, med režiserji in producenti je podpisan Ridley Scott, avtor ZF klasik, kot so Osmi potnik, Iztrebljevalec in Marsovec, ki na seriji pusti neizpodbiten pečat.

Prvi kadri Volčje vzgoje nas odpeljejo v vesolje, na pristanek vesoljske ladje na planetu Kepler-22b, ki ga oba androidska potnika komajda preživita, saj ladja zdrsne v nenavadno in zelo globoko jamo. Iz njunih pogovorov izvemo, da jima je ime Oče in Mati in da sta programirana z nalogo zgraditi človeško civilizacijo na ateističnih temeljih. Večina prve epizode je osredotočena na njun trud vzgoje otrok, ki sta jih skozi vesolje prepeljala kot oplojena jajčeca in jih je nato Mati »rodila« v umetni maternici. Kruto in hladno okolje jima prepreči nalogo, nakar se v orbiti pojavi nova vesoljska ladja s kolonijo naseljencev, ki pa pripadajo mitraistični verski ločini, torej nasprotnikom njunega stvarnika. Konflikt je pričakovan, a rezultat spopada je šokanten in zgodbo odpelje v neslutene smeri.

Serijo Volčja vzgoja (Raised by Wolves) si lahko ogledate v videoteki HBO GO. Nove epizode so na voljo ob petkih.

Androidi in religija

Avtor serije je ameriški scenarist Aaron Guzikowski, ki je zaslovel s trilerjema Tihotapci (Planet TV) in Ugrabljeni (DKino) ter predelavo zaporniške klasike Metulj, a koncepti, ki jih zgodba razkriva, so zelo blizu producentu in režiserju prvih dveh epizod Ridleyju Scottu. Ljudem po podobi enaki androidi so bili ključni element njegovega Osmega potnika (DKino) in seveda glavni fokus Iztrebljevalca (DKino), medtem ko se je vprašanja religije lotil v biblijskem epu Eksodus: Bogovi in kralji ter deloma v Prometeju. V Volčji vzgoji imamo dve vojskujoči strani, mitraiste, ki si delijo ime z versko ločino iz Rimskega cesarstva, a častijo boga sonca po imenu Sol, in ateiste, ki menijo, da religija vodi v propad. Oboji uporabljajo tudi androide, pri čemer so mitraistični programirani, da so sužnji, brez duše, ateisti pa nanje gledajo kot na bolj enakovredne. Obe frakciji skušata kolonizirati Kepler-22b, saj je bila Zemlja zaradi njune vojne uničena. Glavno orožje za množično uničenje so bili prav androidi, vrsta nekromant, ki se znajde tudi na Kepler-22b.

A v novem svetu ni v ospredju vojna, temveč nadaljevanje civilizacije. Mati in Oče skušata izpolniti svoj življenjski smoter ter vzgojiti otroke, ki bodo zmožni sami preživeti v divjini ter ustvariti civilizacijo. Mitraiste po drugi strani zanima predvsem izpolnitev neke prerokbe in sledenje božjim naukom, čeprav se zdi, da so ti povečini zlagani. Ali pa so lažnivi zgolj verski vodje? Na novem planetu namreč odkrijejo artefakte, ki bi lahko predstavljali koščke poti, ki jim je bila prerokovana in tudi ti predmeti se nekako odzivajo nanje. Sredi vsega je ujeta skupina otrok, ki skuša čim prej odrasti, da bi lahko poskrbela sama zase, saj jim je jasno, da vsi odrasli zgolj delajo za svoje dobro.

Da v seriji ne vidimo nobenega slavnega igralca je prednost, saj nas lahko zmeraj preseneti, ko nekdo dočaka hiter konec. Najbolj znan je Travis Fimmel, ki je zaslovel kot Ragnar Lothbrok v seriji Vikingi, v ospredju pa je danska igralka Amanda Colin v vlogi androidke Matere. Poleg Ridleyja Scotta je v režiserki ekipi tudi njegov sin Luke Scott, ki je režiral kopico kratkih filmov za dodatke na DVDju pri očetovih uspešnicah (Prometej, Marsovec, Iztrebljevalec 2049), sicer pa se je izkazal z ZF grozljivko Morgan.

Volčja vzgoja je prva prestižna žanrska serija, ki je narejena izključno za novo pretočno storitev HBO MAX, pri nas pa je sicer na voljo v HBO-jevih »klasičnih« videotekah HBO OD in HBO GO, saj MAX dobimo šele prihodnje leto. Ta bo poleg vsebin, ki jih trenutno najdemo na HBO GO, vključeval tudi širok nabor filmov in serij studia Warner Bros., nadejamo pa se lahko tudi mnogih novih ekskluzivnih vsebin. In če je mogoče soditi po Volčji vzgoji, bodo te še kako zanimive.

Serijo Volčja vzgoja (Raised by Wolves) si lahko ogledate v videoteki HBO GO. Nove epizode so na voljo ob petkih.

Foto: HBO


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
18. september 2020
5360
18. september 2020
Volčja vzgoja