Westworld: Vstaja robotov zajela naš svet

Igor Harb in Tamara Harb 25. marec 2020 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/Westworld-MAR20-HERO.jpg

Westworld se je vrnil in začel odgrinjati tančice z resničnega sveta. V prvi sezoni pred skoraj štirimi leti smo smo spremljali v svet vesterna postavljene robote, ki so na poti k samozavedanju, v drugi smo spoznali širšo zgradbo zabaviščnega parka in poskuse, da bi ga izkoristili za dosego človeške nesmrtnosti, zdaj pa se, kot kaže, pripravlja spopad za prevlado na planetu. A najprej si oglejmo, kje smo ostali.

Prvi dve sezoni serije Westworld sta na voljo v HBO GO in HBO OD. Novi deli tretje sezone so na voljo vsak ponedeljek, trenutno pa si lahko ogledate že prva dva.

Kdo je še med živimi?

Glavna junakinja serije je robotka Dolores Abernathy (Evan Rachel Wood), ki je na koncu prejšnje sezone zapustila park in se odpravila v resnični svet, vendar pa ne povsem sama. S sabo je odnesla tudi zavesti petih drugih robotov oziroma gostiteljev. Maeve (Thandie Newton) je začela zgodbo kot madam bordela na divjem zahodu, a je skozi nenehne ponovne zagone razvila zavest in se nadgradila, da je lahko nadzirala tudi druge gostitelje. Skozi njeno pot smo v drugi sezoni spoznali tudi izpiljeno estetiko samurajskega sveta, a na koncu je na videz umrla, da je pomagala hčerki in kupu drugih gostiteljev pobegniti v nekakšen digitalni raj. Eden najpomembnejših likov je že ves čas Bernard (Jeffrey Wright), ki je bil sprva namestnik vodje parka, a je v drugi sezoni ugotovil, da je pravzaprav gostitelj, sedaj pa je očitno na poti, da ustavi Dolores in njen nasilni načrt. Zadnje scene druge sezone zaenkrat še ne moremo uvrstiti v realnost tretje, saj smo v njej videli Williama oz. zloglasnega moža v črnem, kako se znajde v razpadajočem ozadju parka, kjer očitno njegova hči (oziroma neka njena različica) na njem izvaja podobne poskuse oživljanja človeške zavesti v robotskem telesu kot jih je on na svojem tastu.

Svet se razširi

V tretji sezoni se znajdemo v resničnem svetu, kjer za vse skrbi umetna inteligenca, a nas po njem ne vodi Dolores, temveč Caleb (Aaron Paul), vojni veteran, ki skuša poskrbeti za bolno mamo in se prebiti iz dna družbene lestvice. Za preživetje se je pogosto primoran lotiti kriminalnih nalog, ki jih išče v nekakšni mešanici uberja in tinderja. Že v napovedniku smo lahko videli, da se Caleb sreča s poškodovano Dolores, a do tega srečanja ne pride takoj ob njenem prihodu, temveč šele na koncu prvega dela, po tem, ko dobimo širok vpogled v njegov svet. Kakšno vlogo bo Caleb igral v revoluciji robotov še ni jasno, a tudi on si tako kot Dolores želi drugačne družbene ureditve. Kot izvemo, ta svet pravzaprav usmerja zmogljiva umetna inteligenca, ki ima sposobnost predvidevati ravnanja ljudi, dejansko celotnega človeštva, vendar pa se ti temelji zamajejo, ko se v tem svetu pojavijo nove zavesti Dolores in ostalih gostiteljev.

Svoj načrt ima tudi Bernard, saj ga najprej vidimo pod krinko, ko pa ga prepoznajo kot morilca iz Westworlda, pa se odloči vrniti nazaj. A Bernard pravzaprav skriva dve osebnosti, prva je mirna in zbrana, ki še muhi ne bi storila žalega, druga je nasilna, ki za preživetje izklopi vse funkcije sočutja in morale. Obe pa za nadaljevanje poti potrebujeta Maeve, ki se je znašla v svetu druge svetovne vojne.

Od zaključka Igre prestolov je Westworld najbolj prestižna ZF serija na HBO, a zmaji še niso rekli zadnje. V drugi epizodi je poseben poklon tej uspešnici, ki sicer ne vključuje izleta v Zahodnje, a bo oboževalce Igre prestolov nedvomno navdušil.

Prvi dve epizodi sta že na HBO OD in HBO GO. Če imate NEO, za ogled pritisnite gumb z mikrofonom na daljincu in izgovorite »Westworld«, z HBO GO pa si serijo lahko ogledate tudi na mobitelu, tablici ali v brskalniku računalnika.

Napovednik tretje epizode


Foto: HBO


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
25. marec 2020
5101
25. marec 2020
Westworld: Vstaja robotov zajela naš svet