Zabaven pogled na resne teme: John Oliver, Jessica Williams in Stephen Colbert

/PublishingImages/john-oliver-mar18-hero.jpg

Desetletje nazaj je standarde novinarskega poročanja za novo generacijo postavil Jon Stewart s humoristično novičarsko oddajo The Daily Show, ki je postala eden glavnih virov novic mladih Američanov.

Stewart je zdaj sicer upokojen, a pod njegovim okriljem se je kalil nov rod komikov-novinarjev, ki imajo sedaj svoje oddaje, med drugim John Oliver, Samantha Bee, Stephen Colbert, Jessica Williams in Wyatt Cenac. In nekaj jih lahko spremljate na HBO Go. Pri nas se tovrstnim oddajam najbolj približa Ta teden z Juretom Godlerjem, ki je pravkar stopila v sedmo sezono in je na sporedu vsak petek ob 22. uri na Planet TV.


 

Prejšnji teden: Nocoj z Johnom Oliverjem (Last Week Tonight with John Oliver)

Britanec John Oliver je prvič obiskal ZDA šele pri tridesetih, ko se je udeležil avdicije za The Daily Show, in kot je povedal v intervjuju za The Guardian, je bil to njegov prvi stik z državo, pa tudi o ameriški politiki ni vedel več od osnovnošolcev. Čeprav v vsakem intervjuju poudarijo, da je izredno prijazen, je njegova TV osebnost povsem drugačna. Še več, njegovi neizprosni intervjuji iz oddaje The Daily Show bi marsikdaj lahko zanetili tudi diplomatski spor. Ko je med Stewartovo daljšo odsotnostjo sedel v voditeljski stol, je nemudoma navdušil in čeprav se je sprva zdelo, da bo nasledil slavnega voditelja, je raje sprejel HBO-jevo ponudbo za lastno oddajo, ki je že v peti sezoni.

Prejšnji teden: Nocoj z Johnom Oliverjem se loteva aktualnih zadev, predvsem pa tistih kočljivih, ki se jim drugi mediji radi izognejo. Pa ne zato, ker bi bile sporne, temveč zato, ker so brez pravega pristopa hitro lahko dolgočasne. Pri tem pa se ne ustavijo le pri ameriških temah, nedavno so denimo pod drobnogled vzeli tudi italijanske volitve in kriptovalute, najbolj pa ostaja v spominu Johnova legendarna lekcija živžgaču Edwardu Snowdnu, ki najbolje povzame pristop oddaje: namesto dolgega govora o idealih zasebnosti razloži nevarnost nadzora obveščevalnih služb s tem, da drugi brez dovoljenja gledajo fotografije tvojega penisa.

Z pozivi javnosti pa pogosto tudi dosežejo spremembe. Eno zadnjih tovrstnih akcij so izvedli, ko sta hči in žena ameriškega podpredsednika izdali otroško knjigo o njunem domačem zajčku Marlonu Bundu, saj je John Oliver skupaj s sodelavci hkrati izdal knjigo s skoraj identičnim naslovom in podpredsedniškim zajcem, a povsem drugačno moralko. Glavni junak Oliverjeve knjige je prav tako zajec, ki se zaljubi v drugega zajca. S tem so ponovno opozorili na podpredsednikovo škodljivo mnenje, da poroke istospolnih partnerjev vodijo do razpada družine in družbe. Na oddaji so pozvali k nakupu knjige, denar od prodaje pa med drugim namenili LGBTQ organizaciji.


 

Prejšnji teden: Nocoj z Johnom Oliverjem je na voljo v HBO Go.

Carici (2 Dope Queens)

Po odhodu Johna Oliverja na HBO so mnogi pričakovali, da bo Stewarta nasledila Jessica Williams, ki je bila ena najmlajših sodelavk oddaje, saj so jo k sodelovanju povabili pri dvaindvajsetih. Mimogrede, v komediji Nazaj v osemdeseta 2, ki se deloma odvija v prihodnosti, so jo postavili v to vlogo. A je pustila to službo in se posvetila drugim projektom, med drugim je posnela zabavno romantično komedijo The Incredible Jessica Jones, letos pa se bo pojavila tudi v novem filmu Magične živali: Grindelwaldova hudodelstva.

Jessica pa ni le igralka. Ko je med snemanjem oddaje The Daily Show spoznala Phoebe Robinson, sta skupaj ustvarili izredno zabaven in priljubljen podkast 2 Dope Queens, nakar je HBO letos posnel tudi štiri dele istoimenske specialke. V vsaki od oddaj sta se lotili specifične teme, k debati pa povabili tudi goste, med drugim Jona Stewarta in Sarah Jessico Parker, vse skupaj pa popestri še vrsta odličnih standup komikov. Oddaja je zanimiva tudi če ne poznate njunega podkasta, predvsem zaradi odličnega izbora svežih komikov.


 

Carici je na voljo v HBO Go.

Naš predsednik v risanki (Our Cartoon President)

Tudi Stephen Colbert je začel v oddaji The Daily Show, nato pa vodil sorodno oddajo na isti TV mreži The Colbert Report. Leta 2015 je nasledil enega najbolj znanih voditeljev večernih pogovornih oddaj, Davida Lettermana v oddaji The Late Show. Njegova HBO-jeva serija je animirana parodija Trumpove vladavine z naslovom Naš predsednik v risanki.

Žal je prisotnost Donalda Trumpa na vrhu ZDA že sama po sebi tako absurdna, da je animirana serija skorajda videti bolj realistična kot dejansko dogajanje. Risanka trpi tudi zaradi neaktualnosti, saj je pogosto govora o dogodkih, ki so že zdavnaj mimo, poleg tega pa tudi ne uspe izstopati zaradi prenasičenost ameriških oddaj z norčevanjem iz Trumpa. Po drugi strani, če ne spremljate ameriških medijev in oddaj, vas bo Naš predsednik v risanki morda nasmejal, vsekakor pa Melania dobi bistveno več časa pred kamero kot v katerem koli drugem mediju.


 

Naš predsednik v risanki je na voljo v HBO Go.

Za več o novih filmih v kinu, videotekah na zahtevo in na televiziji obiščite spletno stran Gledal_A bom.

Foto: HBO

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
1. april 2018
3954
1. april 2018
Zabaven pogled na resne teme: John Oliver, Jessica Williams in Stephen Colbert