Živ žav po novem tudi v aplikaciji

Renata Anžič Trtnik 20. december 2021 Čas branja članka: 3 min
/PublishingImages/ziv-zav-anzic-dec21-hero.jpg

Verjetno ena največjih nostalgij, ki jo okušamo ob čarobnih dveh besedicah Živ Žav, je prestopila prag realnosti sodobnega otroštva. Mnoge generacije smo zrasle ob težko pričakovanem nedeljskem sporedu nacionalne televizije. Tako kot marsikdo danes gleda ta program skupaj s svojimi otroki, so ga z nami gledali starši ter babice in dedki. Ker pa se časi spreminjajo in tehnologija dobiva drugačne podobe, do vsebin dostopamo tudi nekoliko drugače in ne zgolj na klasičen način prek radia in televizije. Te dni je RTV Slovenija ponudila uporabnikom, torej predvsem otrokom, aplikacijo RTV Živ Žav. Namenjena je najmlajšim, torej predšolskim otrokom in mlajšim šolarjem od tretjega do osmega leta starosti. Ime aplikacije so snovalci prevzeli kar od najbolj znane blagovne znamke otroškega programa, ki letos praznuje častitljivih 40 let.

 

Kaj aplikacija ponuja in kaj je njen glavni adut

Tu so zbrane vse vsebine na enem mestu, na RTV pravijo, »da je varno digitalno igrišče, kjer lahko otrok samostojno raziskuje radijske, televizijske in spletne vsebine, se ob njih uči in zabava.« Razdeljena je v nekaj sklopov, ti so:

Glej – tu so na voljo risanke, televizijske oddaje, nadaljevanke, filmi itd. (Ribič Pepe, Z kot Zofka, Studio Kriškraš ...). V razdelku S podstrešja so shranjene videovsebine iz preteklosti, ki jih bodo lahko starši predstavili svojim otrokom, kot se jih spomnijo (Veseli tobogan, Zajček Bine ...).

Poslušaj – le kdo se ne spomni radijskih pravljic iz oddaje Lahko noč, otroci, ki uspavajo otroke že 56 let. Na voljo so še druge radijske oddaje (Čebelice, Radijske igre, Radijski ringaraja, Violinček).

Raziskuj – poučne vsebine, namenjene izobraževanju. To so članki s slikovnimi in videovsebinami. Objavljene pa so tudi risbice otrok, ki jih pošiljajo na natečaje, pozivi na avdicije, nagradne igre ... Razdelek je interaktivno središče, kjer vsak otrok najde nekaj zase.

 

Vir: Rtvslo.si.


Glavni aduti

Varnost je tisto, na kar najbolj stavijo. Kaj to pomeni? Otrok pride do željene vsebine le z enim klikom, poleg tega, kar pa je najpomebnejše, ne more zapustiti aplikacije na način, da bi se izgubil v digitalnem gozdu in naletel na neprimerne vsebine. Aplikacija prav tako ni obremenjena z reklamami. Vsebinski sklopi so zapisani z velikimi tiskanimi črkami, saj otroci v tem starostnem obdobju začenjajo z branjem. To jim olajša raziskovanje in jih dodatno motivira, da lažje najdejo, kar iščejo. Ker vsebine pripravljajo uredniki in novinarji, ki upoštevajo vse razvojne vidike starostnih skupin, je vsebina skrbno izbrana in kakovostna. Še vedno pa velja, da je skupno preživet čas, ko otroci odraščajo, nezamenljiv, zato naj starši prek sodobnih naprav odhajajo do vsebin skupaj z otrokom in naj upoštevajo priporočljiv čas, preživet na napravah, ki naj bi bil ustrezen za določeno starostno skupino.

Kako do aplikacije?

Ta deluje tako na mobilnikih in tabličnih računalnikih. Do nje pa lahko dostopate prek spletnega naslova tukajziv-zav.rtvslo.si/. V meniju izberete možnost Dodajanje na začetni zaslon. Na voljo je za iOS in Android.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
20. december 2021
5828
20. december 2021
Živ žav po novem tudi v aplikaciji