Zmajeva hiša: Igra za prestol se začenja

Igor Harb in Tamara Harb 23. avgust 2022 Čas branja članka: 3 min
/PublishingImages/zmajevahisa-zacetek-harb-avg22-hero.jpg

Po več poskusih iskanja nove priljubljene serije, kot je bila Igra prestolov, smo končno dobili prvi odvrtek – Zmajevo hišo. Zadnja pripadnika družine Targaryen, ki smo ju videli v Igri prestolov, sta bila Jon Sneg in Daenerys, a kot vemo vsi, ki smo si ogledali serijo, se njuna »pesem ledu in ognja« ni dobro končala. A to je preteklost. No, glede na novo serijo prihodnost, saj se saga o družini Targaryen dogaja približno 200 let pred dogodki Igre prestolov, spektakularna zgodba pa temelji na knjigi Georga R.R. Martina Ogenj in kri, v kateri sledimo fiktivni zgodovini družine. V središču je ponovno boj za prestol, okrog tega pa polno spletk in političnega preračunavanja.

Prvi del Zmajeve hiše je že na voljo na HBO Max, nove epizode bodo na voljo ob ponedeljkih na HBO Max in na HBOju.

POZOR: Članek razkrije vsebino 1. dela serije Zmajeva hiša, ki je bil na sporedu. Če te epizode še niste videli, nadaljujete na lastno odgovornost!

Vrnitev v Zahodnje

Družina Targaryen je na začetku serije na vrhuncu moči, a v zraku je že vonj po borbi za prestol. Okolje je znano, a vseeno deluje drugače, kostumi so dodelani, lasulje pa žal nekoliko manj. Velik del serije se, tako kot pri Igri prestolov, odvija v Kraljevem pristanku, le da so v tem svetu preteklosti zmaji povsem normalna zadeva in ne taka redkost kot pri Daenerys, člane družina Targaryen pa še vedno prepoznamo po srebrnih laseh. Zaključek Igre prestolov je razočaral mnoge navdušence in tako njena ustvarjalca David Benioff in D.B. Weiss nista vpletena v ustvarjanje Zmajeve hiše, je pa seveda George R.R. Martin, ki raje počne vse kaj drugega kot piše knjige, poleg njega pa še Ryan Condal (ZF serija Kolonija) in Miguel Sapochnik, ki je režiral nekaj najboljših delov Igre prestolov, kot so Ostro, Bitka pankrtov in Vetrovi zime.

 

Kdo je kdo

Ker se dogaja 200 let v preteklosti, v seriji seveda ni likov, ki bi jih prepoznali iz Igre prestolov, pa čeprav se vam bo ime Viserys zdelo znano. Viserys iz Igre prestolov, Daenerysin zlobni brat, je namreč dobil ime po glavnem junaku Zmajeve hiše. Trenuten kralj Viserys, ki ga odlično upodobi Paddy Considine, je postal kralj, ko se je svet odločil, da bo naslednik on in ne njegova sestrična Rhaenys, ker so podpirali moško linijo nasledstva. V središču serije pa je boj za njegovo nasledstvo.

Viserys ima namreč le hčerko Rhaenyro (ja, potrudili so se, da nas zmedejo z imeni), a v začetku serije je Viserysova žena noseča. Ko porod ne gre po planu, se kralj odloči za carski rez, ki reši otroka in avtomatsko ubije ženo. Prizori niso za tiste s slabim želodcem. V vlogi Rhaenyre je odlična Milly Alcock, ki jo bo kasneje v sezoni nadomestila starejša Emma D’Arcy. Povsem očitno prestol diši tudi Viserysovemu mlajšemu bratu Daemonu (Matt Smith), ki je trenutno poveljnik kraljeve straže in meni, da je do prestola upravičen, če Viserys ne dobi moškega potomca.

Kraljev zaupnik in njegova Roka je Otto Hightower, ki ne mara Daemona in ga izvrstno upodobi Rhys Ifans, njegova hčerka Alicent pa je Rhaenyrina prijateljica. V kraljevem malem svetu je še izjemno bogat Corlys Velaryon (Morska kača), ki naj bi dobil svoj odvrtek, njegova žena pa je tista Rhaenys, ki je zaradi prepričanj sveta izgubila prestol proti Viserysu.

Gledati ali ne?

Tako kot Igra prestolov tudi Hiša zmajev ni za otroke in tiste s slabim želodcem, nasilje na turnirju in carski rez, ki reši otroka, a ubije mamo, je brutalno, prav tako pohod zlatih plaščev po ulicah Kraljevega pristanka in obračunavanje z domnevnimi zločinci. Seveda na manjka niti golote in seksa, in če česarkoli od tega ne prenesete, potem serija ni za vas. Če ste gledali Igro prestolov, pa ste vsega tega že vajeni.

kupi

Zagotovo prepričajo liki in igra, prvi del pa zanimivo nastavi možnosti za nadaljevanje intrigantne zgodbe o boju za prestol. Kralju Viserysu carski rez seveda ne pomaga, umre tudi sin, a ko Viserys izve za Daemonovo proslavljanje v bordelu, se odloči in ga izžene, za naslednico pa razglasi Rhaenyro. Seveda je to le delček zgodbe.

Ponovno zaslišimo »dracarys« ob katerem nas ponavadi strese, a zaenkrat še nihče ne požiga mesta ali množice ljudi, temveč Rhaenyra le ukaže svojemu zmaju, naj kremira pokojno mamo in brata. V prvem delu serija predstavi zanimivo zgodbo in poda zanimive nastavke za nadaljevanje, odlikuje jo odlična fotografija in izjemni kostumi, predvsem pa dobri igralci. Potem pa so tukaj seveda še zmaji. Ti niso zgolj v naslovu serije, temveč so še kako prisotni in zanimivi liki. Če smo se v Igri prestolov jezili nad mnogimi šibkimi členi, se zdi, da jih tukaj ni, kar je ob tako prekaljeni ekipi za pričakovati.

 


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
23. avgust 2022
5983
23. avgust 2022
Zmajeva hiša: Igra za prestol se začenja