• /PublishingImages/moodscope-belezenje-custev.jpg

  Tvoj mobitel bo kmalu znal kar sam razbrati tvoje razpoloženje

  24. september 2013 - Alja Isaković

  Vse več je govora o pametnih zapestnicah, urah in celo oblačilih, ki beležijo aktivnost, spanje in druge navade s pomočjo senzorjev. Pravzaprav lahko že naši pametni telefoni marsikaj povedo o nas. Microsoftovi raziskovalci so nedavno predstavili sistem MoodScope, ki naj bi zgolj na podlagi uporabe mobitela znal oceniti, kakšno je naše trenutno razpoloženje. V prihodnosti bo to lahko dobra osnova za aplikacije, ki se bodo znale prilagajati našemu čustvenemu stanju.

  Mobiteli nas lahko zelo dobro spoznajo

  Pametne telefone imamo pri sebi praktično v vsakem trenutku. Zato je Microsoftove raziskovalce zanimalo, ali nam lahko spremljanje vzorcev uporabe pove kaj o čustvenem stanju uporabnika. S sistemom MoodScope so v raziskavi dva meseca podrobno spremljali 32 uporabnikov s pomočjo jaibreakanih iPhonov. Aplikacija MoodScope je v tem času neopazno zbirala podatke o uporabi ter ponoči vsak dan v oblak poslala 1 MB podatkov za vsakega uporabnika. Udeleženci so hkrati tudi sami beležili svoje razpoloženje, kar je služilo za primerjavo zbranih podatkov.

  Beleženje čustev v sistemu MoodScope

  Beleženje čustev v sistemu MoodScope

  Raziskava je potrdila povezavo med razpoloženjem in uporabo mobitela. Ko smo slabe volje, uporabljamo druge aplikacije in komuniciramo z drugimi prijatelji kot takrat, ko smo veseli. Za izdelavo statističnih modelov uporabe zadostuje že spremljanje SMS-ov, epošte, klicev, uporabe aplikacij, brskanja po spletu in lokacije. S splošnim čustvenim modelom zna sistem MoodScope s 66 % natančnostjo ugotoviti dnevno razpoloženje uporabnika. Pri personalizaciji modela pa je aplikacija po dveh mesecih dosegala že kar zavidljivo 93 % natančnost.

  Kako bi lahko čustva uporabili za pametnejše aplikacije?

  V okviru raziskave je bil pripravljen tudi API, ki bi razvijalcem aplikacij omogočil uporabo uporabnikovega čustvenega stanja. Tako kot je danes že kar pogosto, da aplikacije uporabijo našo trenutno lokacijo za pametna priporočila, bi lahko v prihodnje uporabili naše razpoloženje za prilagoditve barve uporabniškega vmesnika, tona nagovarjanja in še marsikaj. Predvajalniki glasbe bi denimo kar samodejno priporočali ustrezno glasbo glede na razpoloženje, spletni iskalniki bi prilagajali rezultate ipd.

  Samodejno razpoznavanje in beleženje razpoloženja bi bilo idealno tudi za razne zdravstvene aplikacije. S tem bi lahko bolje spoznali samega sebe, ugotovili vsakodnevne vzorce in glavne krivce za slabo voljo ter tako lažje našli priložnosti za izboljšanje kakovosti svojega življenja. Aplikacije bi recimo lahko na podlagi zaznanega razpoloženja samodejno objavljale naše počutje na družabnih omrežjih. Nisem sicer prepričana, ali si želim za čisto vsakega Facebook prijatelja v vsakem trenutku videti, kako se počuti. Je pa zanimiva ideja, da bi se lahko v aplikacijah za izmenjavo sporočil pojavljala čustvena ikona uporabnika v različnih barvah. Tako bi lahko že vnaprej vedeli, kdaj je šef slabe volje, kdaj partner rabi dodatno pozornost, kdaj povabiti prijatelja na klepet ipd.

  Že sedaj precej aplikacij za ročno beleženje razpoloženja

  Načinov uporabe teh podatkov je torej kar precej. Bodo pa tovrstne aplikacije še nekaj časa potrebovale našo pomoč pri določanju pravega čustvena stanja. Dovolj visoko natančnost bodo lahko dosegale le po daljših študijah na večjem vzorcu uporabnikov. Zato je zanimiva aplikacija Emotion Sense, ki je nastala pod prsti raziskovalcev univerze v Cambridgu in je brezplačno na voljo v trgovini Google Play za Android uporabnike. Podobno kot MoodScope, tudi Emotion Sense spremlja uporabo mobitela in jih primerja z ročnimi vnosi razpoloženja preko vsakodnevnih anket.

  Aplikacija Emotion Sense

  Aplikacija Emotion Sense

  V aplikacijskih trgovinah je seveda na voljo še kopica drugih aplikacij , ki ti s prijetnimi grafikami in z uporabo simpatičnih emotikonov omogočajo ročno beleženje počutja kot npr. Moodlytics za Android, Moody Me za iPhone, MoodPanda za Android, iPhone in kot spletna aplikacija. Če se ti ne da vnašati čisto vsake spremembe v počutju, je zanimiva brezplačna iPhone aplikacija Happier, ki se vsakodnevno osredotoča le na stvari, ki te osrečujejo. V trenutkih, ko te kaj spravi v slabo voljo, pa je dobra izbira tudi Confidly, domača aplikacija zmagovalne ekipe podjetniškega pospeševalnika TSstartup. V Confidly lahko anonimno zaupaš svoje težave in s pomočjo nasvetov drugih uporabnikov najdeš rešitev za problem ali tolažbo. Zaenkrat je aplikacija brezplačno na voljo za iPhone, kmalu pa tudi za Android uporabnike.

  Viri: Argus Labs, Fast Company

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
554
24. september 2013
Tvoj mobitel bo kmalu znal kar sam razbrati tvoje razpoloženje
Aplikacije