• /PublishingImages/td01.png

  Tweetdeck - drugačen Android Twitter klient

  24. september 2013 - Jan Ferme

  Tweetdeck je program za spremljanje čivkanja prek Twitterja, Facebooka in Foursquare-a. Glavni fokus je še zmeraj na Twitterju. Različico za PC uporabljam že od samih začetkov, Mac različico sem začel uporabljati malo kasneje. Meni osebno je eden najljubših Twitter klientov daleč naokoli. Temen uporabniški vmesnik mi je bil vedno bolj všeč, kot pocukrane različice ostalih klientov.

  Pred kratkim smo končno dobili tudi Android različico Tweetdecka, ki pa se kar precej razlikuje od npr. iOS različice. Seveda je boljša. Razvijalci obljubljajo, da bodo novosti vgradili tudi v iOS različico, enkrat. Upam, da ne prehitro, da se bom lahko še nekaj časa hvalil, da imam boljši Tweedeck klient kot iPhonovci. Že nekaj časa spremljam Twitter račun od Tweetdecka tako, da sem takoj, ko je prišla ven različica Tweedecka za Android v beta različici, to namestil in sodeloval na forumu ter poročal o hroščih in predlagal izboljšave. V čem se toliko razlikuje od drugih različic? Pa si poglejmo.

  Prikaz tweetov

  Najprej se moramo prijaviti. Odlično je, če imamo Tweetdeck račun že iz različice za računalnik, saj nam sinhronizira naše Twitter račune, Facebook in Foursquare ter nam jih tako ni treba dodajati vsakega posebej. Tweetdeck za Android prikazuje tweete na podoben način kot ostali Twitter klienti. Seveda so tweeti obarvani v temno sivi barvi, ki je zaščitni znak Tweetdecka. Spreminjamo lahko tudi velikost pisave, če nam je privzeta premajhna ali prevelika. Več podrobnosti o tweetu izvemo s klikom nanj, pri čemer izvemo polno ime tistega, ki je nekaj "twitnil", pred koliko časa je objavil tweet in preko katerega Twitter klienta.

  Pod temi informacijami so še štirje ostali gumbi: Reply (odgovori), retweet (ponovno twitni), Add to favorites (dodaj med priljubljene) in več možnosti (odgovori vsem (če je omenjenih več oseb), deli z drugimi, prevedi tweet, kopiraj tweet in kopiraj URL tweeta). Če je v tweetu objavljena kakšna povezava lahko nanjo kliknemo šele, ko smo kliknili na tweet, enako velja za kakšnega omenjega uporabnika, da vidimo njegov profil (npr. @th0r).

  Zares inovativna stvar, ki so jo naredili Tweetdeck razvijalci je ta, kako se pomikaš med različnimi stranmi (Home, Mentions, Direct Messages ...). Ponavadi je pri ostalih Twitter klientih tako, da klikneš v enega od zgornjih kotov in ti da na izbiro, če želiš iti na katero drugo stran aplikacije. Pri Tweetdecku je to rešeno zelo elegantno. Samo s prstom se pomakni v desno ali levo in že si tam. Pikice v desnem ali levem zgornjem kotu pa ti povedo, na kateri strani si. Če je pikica obarvana, pomeni, da imaš nove tweete na določeni strani.

  Inovativna stvar je tudi časovna os tweetov in koliko ti je še ostalo do najnovejšega tweeta. To se vidi kot rumena črtica ob desni strani, če greš potem nazaj je pa siva. Čas, kdaj je bil tweet objavljen je viden čisto zgoraj na sredini, tako da ti ni treba posebej samo zato klikati tweeta, da bi videl/a kdaj je bil objavljen.

  Dodaš lahko tudi posebno stran s tweeti tvojega priljubljenega Twitteraša. Možno je tudi spremljanje Facebook statusov, ki so med tweeti obarvani svetlo modro in spremljanje lokacij iz Foursquare, ki so obarvane temno modro. Odlična pogruntavščina kako se znebiti strani za vsako storitev posebej.

  Vsaki strani posebej lahko tudi nastaviš različne načine (tudi kombinirane) obveščanja o novih tweetih: z obvestilom v zgornji vrstici, s prižigom LED lučke (če jo ima mobitel), z zvokom in z vibracijo. Nastaviš lahko tudi različne intervale osveževanja, najkrajši je 3 minute in najdaljši 6 ur ali pa nastaviš, da boš osveževal ročno. Zelo priročno, če želiš prihraniti na bateriji.

  Tweetanje

  Tweet napišeš tako, da klikneš ikono v spodnjem levem kotu. Tweet je lahko sestavljen samo iz teksta, lahko mu pa dodaš tudi slike, lokacijo ali kontakt. Spletno stran lahko deliš s svojimi "followerji", tako da v Android brskalniku držiš prst na URL naslovu in izbereš "Share page". Zaenkrat je žal podprta samo Bit.ly storitev, mogoče bomo v prihodnosti dobili še možnost, da dodamo ostale. Tweet deliš s svetom na pritisk tipke "Send".

  Prikaz profila

  Do profila uporabnika lahko dostopaš na različne načine. Lahko dostopaš tako, da klikneš na tweet in potem na avtorja, lahko klikneš na drugo ikono levo spodaj in ga izbereš iz hitrega seznama (če si ga že prej dodal/a) ali pa ga enostavno poiščeš. Ko si izbral/a avtorja o katerem želiš več izvedeti se ti odpre njegova profilna stran na kateri je njegovo ime in fotografija in krajša statistika (koliko tweetov napiše dnevno, koliko ima "followerjev", koliko ljudem on "sledi", koliko ima priljubljenih, kje je bil vse omenjen in na katerih seznamih je) - na vsako statistiko lahko tudi klikneš za več podrobnosti. Tudi na profilni strani so štirje gumbi: "Follow/Unfollow", Reply (odgovori), Direct message (direktno sporočilo) in več možnosti (Deli z ostalimi, prevedi, kopiraj in kopiraj URL naslov).

  Widgeti

  Twitter za Android pride s tremi widgeti, ki si jih lahko damo na poljubno namizje. Najbolj osnoven widget je sestavljen samo iz naše slikice, polja "Compose" (Sestavi) in gumba za hitro fotografiranje. Drugi widget je sestavljen iz gumbov do hitrega dostopa do tweetov, naših omemb, direktnih sporočil in do kakšne strani, ki smo jo sami dodali. Tretji widget je najbolj napreden widget, ki ima poleg vseh gumbov, zraven še imena strani, da veš kateri gumb klikniti. Ko klikneš na gumb, se ti prikažeta še zadnja dva tweeta iz tiste strani.

  Zaključek

  Tweetdeck za Android je definitivno drugačen Twitter klient, ampak še zdaleč ni brez napak. Vse kar sem prej omenil mu je samo v plus, zelo rad bi pa kakšen meni z dejanskimi globalnimi nastavitvami Tweetdecka. Kot je sprememba ponudnika krajšanja URL povezav, sprememba ponudnika za nalaganje slik (trenutno samo yfrog.com), dodajanje filtrov za razne "heštage", nastavitev za opozarjanja ... Imajo še dosti prostora za izboljšave in srčno upam, da bodo v naslednjih verzijah to spremenili ali pa si spet izmislili kakšen inovativen način. Če te je opis aplikacije prepričal, si jo lahko snameš z Marketa ali pa poskeniraš spodnjo kodo.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
665
24. september 2013
Tweetdeck - drugačen Android Twitter klient
Aplikacije
Android