• /PublishingImages/Twitter_music-main.jpg

  Twitter je s storitvijo #music zajadral v glasbene vode

  24. september 2013 - Alja Isaković

  Družabno omrežje Twitter 500 milijonov uporabnikov po celem svetu uporablja za čivkanje o raznih temah v 140-ih ali manj znakih. Twitter se je zato že izkazal kot odličen medij za širjenje novic in spremljanje aktualnih dogodkov, po novem pa ti s storitvijo Twitter #music želi pomagati tudi pri odkrivanju nove glasbe.

  Obljube in omejitve Twitter #music

  O Twitter glasbeni storitvi se govori že nekaj časa. Prejšnji teden so dostop že dobili nekateri slavni izbranci, včeraj pa smo v glasbeni svet Twitterja lahko končno vstopili tudi navadni smrtniki. No, ne čisto vsi. Storitev je namreč za začetek na voljo v ZDA, Kanadi, Veliki Britaniji, Irski, Avstraliji in Novi Zelandiji, v obliki mobilne aplikacije pa le za v iOS App Store. Twitter sicer obljublja, da bo sčasoma storitev dal na voljo tudi Android uporabnikom in v dodatnim državam. Dokler čakamo na izpolnitev teh obljub, sem vseeno pokukala v iOS različico aplikacije, ki je na voljo v ameriškem App Store.

  Aplikacija je v osnovi dokaj preprosta. V privlačnem in mestoma počasnem uporabniškem vmesniku lahko pregledujemo na Twitterju priljubljeno glasbo, še neodkrito glasbo, ki se širi po Twitterju, osebna priporočila glasbenih izvajalcev in pregled nad glasbo, ki jo poslušajo naši Twitter kontakti pod hashtagom #NowPlaying. Pri vsakem izvajalcu imamo seveda na voljo povezavo na njegov Twitter profil. Na profilih glasbenikov lahko v aplikaciji Twitter #music med drugim vidimo, komu izmed drugih glasbenih preko Twitterja sledi izbrani izvajalec. Vsekakor zna biti tudi to zanimiv način za odkrivanje nove glasbe.

  Še bolj zanimiva je seveda možnost poslušanja glasbe preko aplikacije. Twitter #music namreč omogoča, da poslušamo kratek iTunes izsek trenutno aktualne skladbe izbranega izvajalca. Dostop do polnih komadov pa imamo le, če z aplikacijo povežemo svoj Spotify ali Rdio račun, ki seveda pri nas (vsaj uradno) še nista na voljo. Ne glede na to, ali poslušamo izsek ali celoten komad, lahko iz aplikacije na Twitterju enostavno objavimo podatke o trenutno predvajani skladbi.

  Kateri glasbeniki so najbolj priljubljeni na Twitterju?

  Če pogledamo na seznam Twitter uporabnikov z največ sledilci, nam hitro postane jasno, zakaj so glasbeniki za Twitter posebej zanimiva skupina. Največ, že skoraj 38 milijonov, sledilcev ima namreč Justin Bieber. Na drugem mestu ga zasleduje Lady Gaga s 36 milijoni, bronasta medalja pa zaenkrat pripada Katy Perry s 35 milijoni. Na top 10 lestvici se trenutno nahajajo še Rihanna, Taylor Swift, Britney Spears, Shakira in Justina Timberlake. Pravzaprav le dva izmed najbolj priljubljenih tviterašov nista glasbenika (Barack Obama in YouTube).

  Kljub temu je spremljanje priljubljenih glasbenikov eno, odkrivanje glasbe preko Twitterja pa drugo. Glede na trenutno vsebino zavihka #NowPlaying namreč nisem čisto prepričana, ali si glasbeni okus delim z osebami, ki jih spremljam na Twitterju. Prav tako nisem prepričana, ali želim na Twitterju deliti prav vsak komad, ki ga poslušam (verjemi, nočeš vedeti). Morda pa bo množica 500 milijonov Twitter uporabnikov po celem svetu s skupnimi močmi uspešnejša pri iskanju nove zanimive glasbe. Aplikacija bo gotovo razveselila predvsem glasbenike, ki bodo še lažje pridobivali nove sledilce.

  Kljub vsemu pa je Twitter #music na koncu za nas le še en boleč opomnik na to, da smo še zelo daleč od enotnega digitalnega trga na področju glasbe. Če želimo iz Slovenije na legalen način poslušati izbrano glasbo preko spleta, moramo namreč še vedno pošteno telovaditi, da pridemo do najnovejših in najbolj inovativnih glasbenih storitev. Upajmo, da se bo vsaj na nivoju Evropske unije to kmalu uredilo in da nas bodo Spotify, Rdio, Twitter #music in ostali začeli priznavati kot državo.

  Vir: Twitter Blog

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
502
24. september 2013
Twitter je s storitvijo #music zajadral v glasbene vode
Aplikacije