• /PublishingImages/ss-timeline.png

  Twitter za Android, iPhone, BlackBerry, Symbian in drugi

  24. september 2013 - Jan Ferme

  Twitter je socialno omrežje, ki je osvojilo srca mnogih po svetu. Samo v letu 2009 se je število uporabnikov povečalo za 4000%. V času, ko Facebook muti s svojo sivo politiko zasebnosti in ko nikoli ne veš, kdaj bodo tvoje dragocene podatke (fotografije ...) prodali najvišjemu ponudniku, Twitter pluje svojo pot. Večina med vami se bo vprašala, kaj Twitter sploh je?

  Leta 2007 sem zapisal, da je Twitter nova oblika bloga, no, mikro bloga, saj lahko v en Twitter status zapišeš samo 140 znakov. Takrat nas je twittalo ali čivkalo po slovensko le nekaj slovenskih uporabnikov, medtem ko se je to zelo spremenilo v zadnjih 12 mesecih. Vsi vemo, da v Slovenijo trendi prihajajo z zamikom. In tudi s Twitterjem ni bilo nič drugače.

  Menim, da je s porastom pametnih mobitelov in mobilnega interneta med Slovenci in Slovenkami, Twitter postal še posebej priljubljen. Seveda še vedno ne dosega priljubljenosti Facebooka, vendar mu to dobro uspeva. Verjetno se boš vprašal/a zakaj bi imel/a še Twitter, če že imam Facebook? Na Twitterju za razliko od Facebooka prijateljev ni potrebno potrditi, prav tako pa se imenujejo "followers" (sledilci), ki nato spremljajo, o čem pametuješ.

  Po moje je eden od razlogov zakaj se ljudje poslužujejo Twitterja ta, da lahko večkrat dnevno objavijo status. Osebno vem, da prijatelji, ki mi "spamajo" na Facebooku vsake 10 min, kaj so naredili, gredo pošteno na živce. Tega na Twitterju ni, saj je ta namenjen nenehnemu osveževanju vašega statusa. Seveda lahko preko Twitterja enostavno delite fotografije in povezave, ki jih bodo nato videli vaši "followerji", ostalim uporabnikom pa odgovarjate s pomočjo afne in njihovega uporabniškega imena (primer: @Uporabnik).

  Zakaj je Twitter še posebno uporaben? Za objavljenje statusov preko mobitela, seveda - hitro in enostavno. Tega so se zavedali tudi razvijalci različnih mobilnih operacijskih sistemov in tako imamo malo morje aplikacij za posamezen OS.  Za vas sem izbral najpopularnejših, odločitev je pa na vaši strani. (Ker  ne uporabljam vseh platform, sem pri tistih, ki jih uporabljam, pripisal še svoje mnenje, pri tistih ko jih pa ne, pa ne.)

  Android OS

  Twitter za Android (Twitter for Android)

  Twitter za Android je uradna aplikacija Twitterja, izdana 30. aprila letos. Omogoča pregled tweetov, omemb, direktnih sporočil, list, retweetov, profilov uporabnikov in izstopajočih tem.

  Všeč mi je:
  • preprostost aplikacije in čist izgled in prikaz tweetov
  • obvestila o novih tweetih, omembah in direktnih sporočilih
  Ni mi  všeč:
  • če preklopiš med programi na Androidu, da si potem Twitter za Android ne zapomne kje na časovni osi si ostal s prebiranjem tweetov
  • "vsiljevanje" Twitterja in njihovega načina retweetanja, saj ne moreš zraven napisati svojega komentarja
  • deluje na napravah z Androidom 2.1 naprej
  • ni opcije za več Twitter računov

  Ampak v splošnem je super aplikacija z lepim widgetom za namizje. Twitter za Android je brezplačna aplikacija na voljo preko Google Marketa ali če poskenirate spodnjo črtno kodo. Drugi Twitter klienti za Android OS so še npr. Seesmic, Twidroid Pro, Twicca ...

  iPhone

  Twitter za iPhone (Twitter for iPhone)

  Twitter za iPhone za razliko od Twitterja za Android ni popolnoma nova aplikacija, saj je Twitter kupil popularno aplikacijo Tweetie in jo nadgradil ter ji zamenjal ime. Nekateri pravijo, da jo je Twitter popolnoma pokvaril, sam pa sem mnenja, da je še vedno enako dobra. Medtem ko je Tweetie bila plačljiv, je Twitter aplikacija za iPhone popolnoma brazplačna. To pa je tudi napredek, ane? Seveda omogoča vse tisto, kar sem že naštel pri aplikaciji za Android.

  Všeč mi je:
  • čist izgled in pregled tweetov, omemb in direktnih sporočil
  • ne potrebujete Twitter računa za brskanje po temah, ki izstopajo, trendih, top tweetih, pri iskanju popularnih uporabnikov in pregledu javnih tweetov, ki so bili poslani blizu vaše lokacije
  • opcija za več Twitter računov
  Ni mi všeč:
  • zamenjava ikone

  Super brezplačna aplikacija, ki jo dobite preko iTunes in Appstore-a. iPhone ima na voljo ogromno Twitter klientov, naj omenim še: Echofon, Twitteriffic ...

  BlackBerry

  Twitter za BlackBerry (Twitter for BlackBerry)

  Twitter za BlackBerry ni uradna aplikacija od Twitterja za BlackBerry naprave, ampak jo je naredil kar RIM sam. Seveda omogoča vse, kar omogočajo dobre Twitter aplikacije plus to, da ti potisne direktna sporočila kar preko BIS serverjev. Pregled tweetov je lep in čist, ima tudi opcijo da kar preko brskalnika pošljete link na Twitter, ima avtomatsko dokončevanje uporabniških imen, retweetati se da po obeh načinih, enostavno pregledovanje uporabniških profilov.

  Aplikacija je brezplačna in na voljo preko AppWorld-a. Ostali Twitter klienti za BlackBerry so še: ÜberTwitter, OpenBeak, Twibble ...

  Symbian

  Gravity

  Tudi za Symbian uporabnike še ne obstaja uradna aplikacija za Twitter, zato je pač potrebno uporabljati tiste, ki so na voljo. Po mojem mnenju je za Symbian uporabnike najbolj uporabna in super aplikacija Gravity, ki pa na žalost ni brezplačna, ampak ima zajetno ceno 8,18€. Seveda tudi Gravity omogoča že vse prej našteto, pregled zadnjih tweetov, omemb, direktnih sporočil ... Všeč mi je, da podpira več Twitter računov, pregledovanje povezav in fotografij ... Ni mi pa všeč cena. Še dobro, da nimam Symbian mobitela.

  Gravity je plačljiva aplikacija, ki jo lahko dobite iz razvijalčeve spletne strani, predlagam, da najprej namestite preizkusno različico. Ostale alternative: Twibble (brezplačna), ...

  Druge platforme

  Obstajajo tudi druge platforme, povečini na osnove Jave, sploh stari Nokiini telefoni. Obstajajo različne javanske aplikacije, ki pa so po mojih izkušnjah preveč hroščate in neuporabne. Zate vsem uporabnikov mobitelov z drugimi platformami priporočam, da preko mobilnega brskalnika odsrfajo na mobile.twitter.com in od tam pregledujejo svoje tweete. Twitterjeva mobilna spletna stran je odlično optimizirana in mislim, da je to najboljša rešitev. Preostane vam tudi spletna stran Dabr, ki ne zaostaja veliko za Twitterjevo mobilno spletno stranjo.

  Uporabljaš Twitter? Kateri je pa tvoj najljubši mobilni Twitter klient?

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
644
24. september 2013
Twitter za Android, iPhone, BlackBerry, Symbian in drugi
Aplikacije
Android, Symbian