• /PublishingImages/Ubuntu_app_design_guidelines.jpg

  Ubuntu bo na voljo tudi za tablice

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Operacijski sistem Ubuntu za pametne telefone smo spoznali že na začetku leta, sedaj pa je podjetje Canonical predstavilo še različico za tablične računalnike, ki jo bo možno namestiti tudi na Googlovi tablici Nexus 7 in 10. Glavna posebnost Ubuntuja za tablice je nov način za uporabo dveh aplikacij hkrati, ki precej spominja na Windows 8.

  Navadni smrtniki bomo na stabilno različico mobilnega Ubuntuja in prve Ubuntu mobilne naprave morali še nekaj časa počakati. Lahko pa boste razvijalci od danes naprej namestili Ubuntu Touch Developer Preview na tablicah Nexus 7 in Nexus 10 ter na mobitelih Nexus 4 in Galaxy Nexus. Funkcionalnost te različice seveda še ne bo popolna, zato ne bo še čisto uporabna za vsakodnevno delo.

  Na tablicah bosta videz in delovanje mobilnega Ubuntuja precej podobna temu, kar smo videli že januarja na mobitelih. Seveda se operacijski sistem brez težav prilagodi večjim zaslonom v razponu od 6 do 20 palcev (15,24 do 30,48 cm), prinaša pa eno pomembno novost. Omogoča namreč uporabo dveh aplikacij hkrati in sicer tako, da imamo na desnem robu tablice odprto še eno aplikacijo, ki izgleda in deluje podobno kot na mobitelu. Ta postavitev naj bi omogočala preprosto uporabo dodatne aplikacije s palcem ene roke.

  Pri Ubuntuju je velik poudarek tudi na možnosti prehoda iz ene naprave na drugo, saj ima odprtokodni operacijski isto osnovo tako na namizju kot na mobilnih napravah. Iz telefona naj bi tako enostavno prešli na uporabo na tablici, pri povezavi z zunanji komponentami, pa bi vse skupaj spremenili v pravi prenosni računalnik z namiznimi aplikacijami. Ob povezavi s televizorjem se lahko Ubuntu prelevi še v domači medijski center. Vse te možnosti in podrobno predstavitev uporabniškega vmesnika si lahko ogledaš v spodnjem, s superlativi obogatenem predstavitvenem videu.

  Trenutne promocijske aktivnosti operacijskega sistema Ubuntu so seveda namenjene predvsem razvijalcem mobilnih aplikacij. Podjetje Canonical si prizadeva, da bi bilo ob izidu prvih mobilnih naprav, predvidoma na začetku naslednjega leta, uporabnikom na voljo kar se da veliko število kakovostnih aplikacij. Zato so prejšnji teden predstavili tudi smernice za oblikovanje mobilnih Ubuntu aplikacij. Več o samem razvoju Ubuntu aplikacij lahko seveda izveš na Ubuntu portalu za razvijalce.

  Viri: The Verge, Ubuntu

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
471
24. september 2013
Ubuntu bo na voljo tudi za tablice
Aplikacije