• /PublishingImages/Ubuntu-phone-basic-screens.jpg

  Ubuntu prihaja na pametne telefone

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Ubuntu je med tehnološkimi navdušenci dobro znan kot odprtokoden Linux operacijski sistem, ki je prijazen in enostaven za uporabo tudi za navadne smrtnike. Na današnji predstavitvi novosti v Londonu je podjetje Canonical, ki skrbi za Ubuntu, predstavilo še mobilno različico za pametne telefone, ki prinaša elegantno svežo uporabniško izkušnjo.

  Dobra novica je predvsem to, da se mobilna različica Ubuntuja, Ubuntu for phones, ni zgledovala po največjih tekmecih na trgu, ampak želi enostavnost namizne različice Ubuntuja preseliti na manjše zaslone mobilnih naprav. Ubuntu mobiteli ne bodo potrebovali fizičnih gumbov, saj kot osnovo uporabljajo geste oziroma potege iz vseh štirih stranic zaslona. Potegi iz robov sicer niso nič revolucionarnega, najdemo jih tako v Windows 8 kot v prihajajočem BlackBerry 10, vendar to Ubunto počne na svež, drugačen način.

  Zanima novost je že to, da Ubuntu mobitel nima zaslona za zaklepanje, ampak tako imenovani zaslon za dobrodošlico (Welcome Screen). Na tem zaslonu na podlagi uporabe naprave izrisuje personaliziran vzorec uporabnika. Najljubše aplikacije od kjerkoli prikličimo s potegom iz leve stranice, klasičen domači zaslon pa ima v vrstici priljubljenih aplikacij svojo posebno ikono. Pa tudi domači zaslon ni zares klasičen, saj ponuja priročen povzetek vsebin, ki jih najpogosteje uporabljamo.

  Preprosto je tudi iskanje po napravi s potegom iz zgornjega roba oziroma statusne vrstice, ki hkrati omogoča še igranje z različnimi nastavitvami telefona. Desni rob je namenjen preklapljanju med uporabljenimi aplikacijami, na spodnjem robu pa lahko s potegom dostopamo do dodatnih gumbov v aplikacijah. Ne manjka tudi lastna rešitev za shranjevanje vsebin v oblaku, Ubuntu One, ki je že na voljo za Ubuntu, Windows, Mac, Android in iOS uporabnike.

  Tako kot v namizni različici, bo Ubuntu za mobitele podpiral tako "native" kot spletne aplikacije (npr. Facebook, Twitter). Slednje se bodo lahko obnašale skoraj tako kot "native" aplikacije, saj bodo imele dostop do sistemskih obvestil, lahko jih bomo seveda dodali v priročno vrstico s priljubljenimi aplikacijami. Z aplikacijami bomo lahko upravljali tudi z glasovnimi ukazi, zaradi česar bomo fizične gumbe menda še manj pogrešali. In čeprav se Ubunto dobro razume s sodobnimi spletnimi tehnologijami, bodo na voljo tudi posebna razvojna orodja za "native" aplikacije. Pri tem ne bodo pozabili na razvijalce iger, podpiral bo celo OpenGL.

  Vse novosti je kar težko opisati z besedo, zato predlagam, da si v spodnjem videu ogledaš podrobno predstavitev mobilnega Ubuntuja, pri kateri glavne funkcije in tekoče delovanje sistema pridejo še bolj do izraza (predstavitev mobitela se začne okoli 5:30).

  Poleg vsega tega bomo lahko Ubuntu mobitele uporabljali kot zares prenosne računalnike, saj bo mobitel ob priklopu na monitor in tipkovnico ponudil namizni Ubuntu vmesnik za udobnejšo uporabo. To funkcionalnost bodo še pred izidom prvih Ubuntu mobitelov lahko koristili uporabniki več-jedrnih Android telefonov z rešitvijo Ubuntu for Android, čeprav zaenkrat še ni potrjenih proizvajalcev in mobitelov, ki bodo to omogočali.

  Skratka, Ubuntu za mobitele ponuja cel kup zanimivih novosti tako za uporabnike (poslovne in zasebne) kot za razvijalce. Če se ti, tako kot meni, že cedijo sline po Ubuntu telefonu, pa še žalostna novica: na prve komercialno dostopne naprave bomo morali počakati na začetek leta 2014. Zaenkrat namreč noben izmed proizvajalcev še ni napovedal svojega Ubuntu mobitela, bo pa po moje, glede na videno, zanimanje precejšnje.

  Mobilni Ubuntu sicer ne bo edina odprotkodna alternativa, ki bo letos snubila proizvajalce. Naj spomnimo, tu so še Tizen, Firefox OS in Sailfish, ki vsi temeljijo na Linuxu. Je pa vsekakor odlična novica, da bo Android, katerega razvoj pravzaprav nadzoruje Google, končno dobil zares odprtokodne tekmece.

  Kaj meniš, bo lahko Ubuntu prihodnje leto postal eden izmed večjih mobilnih operacijskih sistemov ali se pojavlja prepozno?


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
445
24. september 2013
Ubuntu prihaja na pametne telefone
Aplikacije