• /PublishingImages/Flurry_Browsing_vs_AppUsage_Dec2011.png

  Uporaba mobilnih aplikacij strmo narašča

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Uporabniki pametnih telefonov imamo na voljo že preko milijon mobilnih aplikacij, redno pa poročamo tudi o novih rekordih, ki jih postavljajo aplikacijske trgovine. Zato verjetno ni presenečenje, da vse več časa porabimo v različnih aplikacijah, predvsem igrah in družabnih omrežjih, manj časa pa namenimo brskanju po spletu.

  Več časa v mobilnih aplikacijah, manj na spletu

  Najnovejša raziskava podjetja Flurry ocenjuje, da uporabniki čez lužo v povprečju vsak dan mobilnim aplikacijam namenijo kar 94 minut, "le" 72 minut pa preživijo v spletnih brskalnikih.

  Kot smo že poročali, je lani poleti čas, ki ga namenjamo mobilnim aplikacijam, prvič presegel čas, ki ga namenjamo brskanju po spletu. Sedaj je očitno, da se ta trend le še stopnjuje in da je uporaba mobilnega spleta celo nekoliko izgubila na račun časa, ki ga namenjamo mobilnim aplikacijam.

  Več časa v aplikacijah predvsem zaradi Facebook-a?

  Zanimivo je, da analitiki podjetja Flurry ocenjujejo, da je med večjimi dejavniki za te spremembe kar Facebook. V lanskem letu je Facebook prenovil svoje uradne aplikacije na vseh večjih platformah, predstavili pa so tudi aplikacijo Facebook Messenger, ki je v App Store redna gostja lestvic najbolj priljubljenih aplikacij. Nielsen je poleg tega nedavno ugotovil, da je Facebook najbolj uporabljana aplikacija na Android telefonih v starostni skupini 14 - 44 let.

  Seveda tudi konkurenca ne počiva. Google vztrajno dela na Google+ aplikaciji (pravkar so predstavili novo različico za iOS), na iNapravah pa je Apple poskrbel za globoko integracijo s Twitterjem, kar seveda spodbuja uporabo tega družabnega omrežja. V zadnjem času so vedno bolj popularna tudi nišna mobilna družabna omrežja, kot je denimo Instagram za ljubitelje fotografije ali Path, ki se osredotoča na deljenje vsebin z omejenim številom prijateljev.

  Igram in družabnim omrežjem posvečamo največ pozornosti

  Zaradi vsega naštetega tako ne preseneča, da so prav aplikacije za družabna omrežja tako za igrami pri statistiki časa, porabljenega zanje. Skupno družabna omrežja in igre predstavljajo skoraj 80 % vsega časa, ki ga namenjamo mobilnim aplikacijam. Pri tem velja omeniti, da Flurry ne beleži uporabe aplikacije Facebook, zato je delež za družabna omrežja verjetno še višji.

  Vse več uporabnikov, vse večje povpraševanje po aplikacijah

  Vsi ti podatki so vsekakor dobra novica za razvijalce mobilnih aplikacij. Po drugi strani pa velja tudi, da je konkurenca vse večja. A na srečo uporabnikov mobilnih aplikacij ne bo kmalu zmanjkalo. Flurry namreč napoveduje, da bo do konca leta število aktiviranih iOS in Android naprav preseglo 1 milijardo. Hkrati pa ocenjujejo, da se iOS in Android mobilne naprave med uporabnike širijo kar štirikrat hitreje, kot so se ob koncu prejšnjega stoletja širili osebni računalniki.

  Če želiš s svojim programerskih ali podjetniškim znanjem izkoristiti ta hitro rastoči trg, se jutri do konca dneva ne pozabi prijaviti na informativni dan in/ali delavnice izbora M:AppFest 2012, v okviru katerega boš izvedel/a še veliko več o sodobnih trendih in priložnostih na področju mobilnih aplikacij ;)


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
308
24. september 2013
Uporaba mobilnih aplikacij strmo narašča
Aplikacije