• /PublishingImages/endomondo_web.jpg

  Uporabne Windows Phone 7 aplikacije: Endomondo Sports Tracker

  24. september 2013 - Tilen Žagar

  Za Endomondo Sports Tracker ste precej verjetno že slišali, če ga niste tudi uporabljali. Švedsko podjetje ga namreč ponuja za vse možne operacijske sisteme in telefone, od Androida, Symbiana, iPhona in BlackBerrya, kot javansko aplikacijo za nekatere »manj pametne« telefone in za Windows Mobile (6.1 in 6.5) in Windows Phone 7. Test se bo vrtel okoli slednje različice, a razlike niso velike (klik za seznam podprtih platform in razlik med njimi), spletni del, ki skupaj z aplikacijo na telefonu tvori celotno Endomondo uporabniško izkušnjo, pa je enak za vse. Tako da tudi če niste lastnik Windows Phone 7 telefona, boste v članku našli kakšno uporabno informacijo.

  V pomankanju lepšega slovenskega izraza, kaj »sport trackerji« sploh so? Osnovna ideja je izjemno preprosta, telefon si s pomočjo GPS sprejemnika vsakih nekaj sekund beleži vašo lokacijo in čas. Čar je kot vedno v podrobnostih. Lokacije se združijo v poti skupaj z informacijo o pretečenem času, razdalji, poti ločimo glede na tip (smo jo prehodili peš, pretekli, prekolesarili ...) in podobno, kar v vsaj neki osnovni obliki omogočajo vsi trackerji. S čim se Endomondo loči od ostalih?

  Endomondo na telefonu

  Pred prvo uporabo si moramo obvezno ustvariti uporabniški račun, ki ga potem uporabljamo tako na telefonu kot na spletni strani www.endomondo.com. Če to za trenutek še pustim ob strani, na telefonu nas po prijavi čaka pregleden in uporaben vmesnik, ki ne pretirava z nepotrebnimi informacijami in gumbi. Poleg časa in razdalje lahko na hitro preverimo še povprečno hitrost, porabljene kalorije in stanje GPS signala. Kalorije so bolj informativne narave, za natančnejši nadzor nad porabo je obvezen števec srčnega utripa, ki pa za WP7 ni na voljo.

  Preden se poženemo na pot, izberemo še šport, v katerem se bomo udejstvovali. Poleg klasičnih, kot so tek, kolesarjenje (ki je ločeno na športno, gorsko in vsakdanje prevažanje), hoja po hribih itd. imamo na voljo še cel kup bolj ali manj ekostičnih športov. Tu je golf, smučanje, veslanje, surfanje, orientacijski pohod, vožnja s kajakom ... Zase sem precej prepričan, da bi pri surfanju telefon ostal doma oz. na plaži, ampak možnost je in vsekakor se boste morali precej potruditi, da vas bo lista razočarala.

  Vmesnik na telefonu.

  V nastavitvah lahko vključimo še nekaj zanimivih možnosti, kot naprimer, da nam Endomondo sproti govori čase zadnjega kroga oz. kilometra, štoparica pa se lahko sama ustavi, če telefon zazna, da stojimo na mestu (na kar se sicer ne bi preveč zanašal, saj je ponavadi počel točno to, kar od njega nisem želel). Če nam pri vsem tem še manjka motivacije, pa nam lahko prijatelji s spleta pošiljajo spodbudna sporočila, ki nam jih telefon bere med švicanjem.

  Endomondo na spletu

  Prijatelji s spleta? Kot sem že omenil, aplikacija na telefonu je samo pol tega, kar nudi Endomondo. Druga polovica je spletna stran www.endomondo.com, ki je zgrajena po vzorcu družabnih omrežij, nekakšen športni Facebook, če želite. Telefon po končani vadbi podatke pošlje Endomondovim strežnikov v varstvo (kar lahko tudi izključimo, vendar s tem uničimo ves čar aplikacije), kjer šele zares zaživijo.

  Prijava z uporabniškim imenom nas popelje na našo osebno domačo stran, kjer so zbrane vse naše pretekle vadbe in posnetki poti. V koledarju nam značke ob dnevih povejo, katero aktivnost smo zganjali pretekle dni  in prazni prostor nas hitro opomni, da že ves teden zabušavamo doma.

  Vsak zapis si lahko podrobneje ogledamo, kjer se nam  pot izriše na odličnih Googlovih zemljevidih, z vsem funkcijami, ki smo jih od njih vajeni (približevanje pogleda, satelitski posnetki). Ne manjka seveda statistika, čas, razdalja, premagana višinska razlika, največja in povprečna hitrost, dodamo pa lahko tudi svojo opombo, da bomo čez 2 meseca še vedeli, da nam je nagajal dež oz. smo imeli sposojeno kolo. Endomondo nam tudi nariše graf, kjer spremljamo nadmorsko višino in hitrost v odvisnosti od časa ali pa nam pokaže pregled časov po kilometrih in označi najhitreje in najpočasneje premaganega.

  S tem se statistika ne zaključi. Pregledujemo lahko napredek v vseh mogočih kategorijah, ločene čase za različne razdalje in obratno (premagano razdaljo v času Cooperjevega testa recimo). Dnevno, tedensko, mesečno in letno lahko primerajo od razdalje, višinske razlike do porabljenih kalorij, vse grafe pa lahko shranimo kot sliko oz. jih stiskamo.

  Spodbujajo in zabavajo nas tudi informacije o številu pokurjenih hamburgerjov v vsej naši Endomondo karieri kot kolikokrat smo že obšli Zemljo oz. se sprehodili do Lune in nazaj.

  Da nam z vsem tem podatki ni dolgčas, jih lahko delimo z ostalimi uporabniki in prijatelji, ki pa se morajo ravno tako prijaviti v Endomondo. Potem lahko spremljamo njihovo vadbo, se primerjamo in rezultate komentiramo. Če tečete od doma in ne želite, da vsi poznajo GPS podatke vašega predpražnika, se obvezno sprehodite skozi nastavitve o zasebnosti vaših podatkov, »everyone« mogoče ni najbolj pametna izbira.

  Potem so tu še izzivi, recimo najhitreje pretečen kilometer, največ porabljenih kalorij v enem mesecu in podobno, ki jih redno prireja Endomondo in sponzorji. Zmaga v nekaterih vključuje uporabne športne nagrade, vendar je tu problem sodelovanja iz naše drage kokoške, kot tudi vedno prisotno goljufanje. Vseeno lahko izzive vzamete kot ravno to, izziv in dodatno motivacijo za doseganje boljših rezultatov.

  Ko vse skupaj združimo v en paket, aplikacijo na telefonu in spletni del s podrobnim statističnim pregledom, Googlovimi zemljevidi in kupom motivacije, ko svoje rezultate delimo in primerjamo z ostalim svetom, dobimo cel Endomondo Sports Tracker, odličen, če že ne najboljši tracker za Windows Phone 7.

  Ampak ...

  Če sem do sedaj bolj kot ne sadil rožice je treba omeniti še napake, probleme in področja, kjer je še prostor za izboljšavo.

  Na telefonu je žal največji problem kar sam operacijski sistem. Windows Phone 7 Endomondu namreč ne pusti do polne večopravilnosti. Med uporabo aplikacije tako lahko poslušamo glasbo in sprejemamo klice, problem pa se pojavi že, če želimo poklicati koga iz imenika ali uporabiti fotoaparat, saj se pot s tem zaključi. In čeprav lahko na spletu GPS podatke tako izvozimo kot uvozimo iz drugih naprav, poti med seboj ne moremo združevati.

  Med hribolazenjem po bolj gozdnatih področjih je telefon tudi 2x izgubil GPS signal, pri čemer je treba priznati, da mu ne teren ne zanj sicer bolj varen žep nahrbtnika nista delala usluge. Kljub temu je med takimi podvigi dobro imeti sprejem signala v mislih.

  Kako pogosto in točno Endomondo beleži lokacijo in kako iz nje izračuna razdaljo mi je neznanka, sem pa opazil odstopanja med podatki, izmerjenimi z Enodmonom na Andoridu in temi na WP7. Le redko se namreč telefona ujameta v razdalji, pri 15 kilometrov dolgi poti je bilo razlike tudi po par 100 metrov. Sprva sem sumil, da je WP7 preveč radodaren s kilometri, vendar se je situacija kmalu tudi obrnila. Tako da razdalje vsekakor niso do metra natančne,  za bolj natančne teste pa mi je žal zmanjkalo volje, pa tudi dvomim, da bi odkril kaj pretresljivega. Če jih želite nabirati, morate spraviti mišice v pogon, se pa lahko zgodi, da bo na koncu leta kakšen kilometer preveč ali premalo. So pa pri tem zadosti točne, da vas sprehod okoli Blejskega jezera ne bo pripeljal med maratonce.

  Moja poraba: 8 hamburgerjev na 100 kilometrov.

  Če se pri vsem govorenju o GPS signalih dotaknem še porabe baterije. S polno baterijo na Omniji 7 je Endomondo brez problema čebljal s sateliti 4 ure, za kolesarjenje na morje ali daljše gorske ture pa je energije žal premalo.

  Zmotila me je tudi nerodnost na spletni strani. Čeprav lahko pri analizi poti poljubno razrežemo in približamo graf hitrosti in nadmorske višine nam točke, ki jo opazujemo, ne prikaže na zemljevidu. Konkurenca, kot je SmartRunner, to omogoča, in res ne vem kako jim je pri sicer odličnem vmesniku ušla taka pomankljivost.

  Sklepna misel

  O Endomondu sedaj verjetno veste več, kot ste si sploh želeli vedeti, in kot vse ostale aplikacije za Windows Phone 7 ga dobite na Marketplace, brezplačno.

  Med vsemi trackerji, ki sem jih preizkusil, mi je Endomondo najbolj zlezel pod kožo, predvsem po zaslugi odličnega spletnega dela. Medtem ko se kolega križa, kaj sploh rabim telefon na kolesu, mene zabava priljubljena brezpotja postaviti na zemljevid in premeriti korake in obrate pedal. Odličen je za spremljanje napredka, pri nekaterih testnih osebkih pa sem opazil tudi že rahlo zaskrbljujočo obsedenost, da v koledar vsak dan prilepijo vsaj eno dejavnost. Njihov slogan, "free your endorphins", ni kar iz trte zvit.

  Če torej tekmujete s časom, z drugimi ali samo s sabo in če vam Endomondo pri tem lahko pomaga, vas preizkus ne stane nič. V teh pomladnih dneh pa vam bo telo v vsakem primeru hvaležno, če ga spravite v naravo. Veselo športanje, z Endomondom ali brez.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1718
24. september 2013
Uporabne Windows Phone 7 aplikacije: Endomondo Sports Tracker
Aplikacije
Windows Phone 7