• /PublishingImages/iMovie.jpg

  Urejanje videa na mobitelu in tabličnem računalniku - 1. del

  24. september 2013 - Tehnik

  Če nisi ravno Quentin Tarantino, je skoraj nemogoče posneti popoln večminutni video v enem kadru, zato je priporočljivo pred objavo ali predvajanjem prijateljem video posnetke urediti. Urejanje videa že dolgo ni več rezervirano le za profesionalce na najzmogljivejših delovnih postajah, saj so osnovna orodja, kot sta Windows Live Movie Maker za Windows in iMovie za Mac OS X, brezplačna in na vseh novejših računalnikih delujejo hitro in brez težav. A tudi računalnik prav zares ni več potreben, saj lahko video urejamo kar na mobitelih in tablicah. V tem prvem delu članka bomo predstavili gole osnove urejanja videa, sledita pa še nadaljevanji s pregledom aplikacij za iOS in Android.

  Uvod v urejanje videa

  Urejanje videa je v osnovi rezanje in lepljenje posnetkov v koherentno celoto. Če smo na primer na pikniku ali zabavi vsake toliko posneli dogajanje, dobimo pet do deset posnetkov in cel kup fotografij. Resda je mogoče, da so vsi posnetki v celoti odlični, a postanejo lahko še bolj učinkoviti in zabavni, če jih zrežemo in zlepimo v en sam video posnetek. Zveni preprosto? Pravzaprav je, a vseeno zahteva nekaj dela, volje in odločnosti.

  Sam postopek urejanja videa se malenkost razlikuje glede na uporabljen program, vendar so osnove povsod iste, tudi na različnih napravah. Gremo lepo po vrsti:

  1. Najprej si moramo (bolj ali manj natančno) ogledati video posnetke in fotografije, ki jih želimo zložiti skupaj. Ta del je odvisen od tega koliko časa in energije smo pripravljeni vložiti v projekt, seveda pa se je dobro zavedati, da nam natančen ogled in morebitna priprava zapiskov sekund glede potencialnih rezov lahko kasneje prihrani precej časa. Seveda za urejanje krajših posnetkov na mobitelu temu koraku ni treba posvečati preveč pozornosti.

  2. Sledi zagon programa za urejanje videa in dodajanje posnetkov v nov projekt. Programi za urejanje videa potrebujejo nekaj časa in procesorske moči, da naložijo posnetke, jih razdelijo po sličicah in kar je še ostalega, zato nam ta korak lahko vzame nekaj več časa (nekje polovico časa dolžine posnetka), predvsem pri manj zmogljivih napravah.

  3. Od te točke naprej vrstni red opravil ni več tako pomemben, saj se lahko k projektu vrnemo vse dokler ga ne izbrišemo, pa še takrat lahko začnemo znova. Osnovna opravila vključujejo odpiranje posameznih video posnetkov, označevanje začetkov in koncev za rezanje nepotrebnih kadrov in vnašanje prehodov med različne kadre in reze. To so nujne reči. Nato lahko dodajamo besedilo (naslove, podnapise, seznam ustvarjalcev in nastopajočih, opozorilo o avtorskih pravicah …), fotografije, okvirje (za "umetniški" videz) in animacije, če jih imamo na voljo.

  4. Ko smo zadovoljni z vizualno platjo izdelka, se lahko lotimo še zvočnega dela. Tovrstni programi omogočajo tudi dodajanje posebnih učinkov, nasnemavanje z mikrofonom ali uporabo katere koli zvočne datoteke, ki jo imamo na voljo. Pri slednjem je seveda priporočljivo upoštevati avtorske pravice. Pri urejanju zvoka hitro ugotovimo, da bi kakšen kader lahko bil sekundo ali dve daljši/krajši, kar preprosto uredimo z bodisi počasnejšim/hitrejšim predvajanjem filma, bodisi z rezanjem/dodajanjem fotografij ali predhodno zavrženih kadrov.

  5. Ko smo s svojim izdelkom zadovoljni, je video potrebno še upodobiti (oz. "renderirati"), kar preprosteje pomeni, da program pretvori zvok in sliko v nek splošno uporabljan in običajno tudi stisnjen zapis (npr. .avi, .wmv, .mov, .m4v …), ki ga nato lahko predvajamo kjerkoli. Ta postopek lahko traja zelo dolgo, pač odvisno od zmogljivosti naprave, ki jo uporabljamo, in seveda dolžine končnega posnetka.

  To so osnove, predstavitev aplikacij za iOS in Android sledi kmalu.

  Zaslonske slike: Apple, Microsoft, VidTrim

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1544
24. september 2013
Urejanje videa na mobitelu in tabličnem računalniku - 1. del
Aplikacije
Android, iOS