• /PublishingImages/layar.jpg

  Uvod v aplikacije Android

  24. september 2013 - Tehnik

  Operacijski sistem Android sicer še ni na voljo v slovenščini, a to se bo najverjetneje kmalu spremenilo, saj Google pospešeno lokalizira vse svoje izdelke. Brez dvoma pa so mobiteli z operacijskim sistemom Android med najbolj priljubljenimi in najbolj zmogljivimi na trgu, del njihove moči in privlačnosti pa temelji tudi v bogatem in rastočem trgu aplikacij.

  Tokrat predstavljamo tri zelo različne, a nepogrešljive aplikacije, s katerimi lahko dobro izkoristite potencial svojega Androida.

  AppBrain Market Sync

  Iskanje aplikacij na mobitelu je lahko naporno, uradna spletna stran Googlovega Android Marketa pa nima iskalnika. Ta problem odpravi aplikacija AppBrain Market Sync, ki jo namestimo na mobitel, nato pa na računalniku obiščemo spletno stran in se prijavimo vanjo s svojim naslovom Gmail. Ko v računalniku izberemo aplikacijo, se prikaže na mobitelu in jo lahko namestimo.

  Layar

  Layar je prvo in najbolj razširjeno orodje za nadgrajeno resničnost (AR – augmented reality). Ko zaženemo Layar na svojem mobitelu, se na zaslonu prikaže slika, kot jo vidimo iz fotoaparata. Prek te slike lahko nato prikažemo različne filtre z informacijami, kot so zanimivostmi iz Wikipedie, stanovanja, ki so na voljo v okolici ali 3D-modeli stavb, ki še niso zgrajene. Ker je mobitel opremljen z GPS-om in digitalnim kompasom, Layar ve, kaj je prikazano na zaslonu. Zato lahko prek slike, ki jo vidimo skozi fotoaparat, prikaže vse te informacije na pravem mestu. Layar in AR se na splošno zelo hitro razvijata, kar potrjujejo številni zanimivi projekti po svetu, delno pa tudi dejstvo, da bo aplikacija prednaložena v nedavno predstavljenem mobitelu Samsung Galaxy S.

  Shazam

  Se vam pogosto dogaja, da na radiju slišite pesem, ki vam je všeč, a po koncu pesmi radijski napovedovalec ne pove naslova ali izvajalca? S Shazamom to ne bo več težava. Ko zaslišite neznano pesem, preprosto vklopite Shazam in usmerite mikrofon mobitela proti zvočniku. Shazam posname vzorec in ga prek interneta primerja s svojo bazo. Po naših izkušnjah je zelo natančen in uspešno prepozna glasbo tudi ob manjšem hrupu v ozadju.

  Vedno več zanimivih aplikacij, s katerimi bi se z veseljem poigrali, je pogosto na voljo za Androide z različico 1.6 in naprej, medtem ko HTC Hero, Samsung Galaxy in Galaxy Spica zaenkrat poganjajo zgolj različico 1.5. Tako bomo lahko po teh dobrotah posegli šele, ko bodo na trgu na voljo HTC Desire in Legend ter Sony Ericsson X10. Žal uporabniki v Sloveniji lahko nameščamo zgolj brezplačne aplikacije, kar je Googlova odločitev, zato lahko le upamo, da bo tudi to sčasoma urejeno.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1282
24. september 2013
Uvod v aplikacije Android
Aplikacije
Android