• /PublishingImages/joiku-spot2.jpg

  Uvod v aplikacije Symbian

  24. september 2013 - Tehnik

  Nokia je največji proizvajalec mobitelov na svetu in kljub vsemu hrupu v zvezi z iPhonom in Androidom je Nokijin Symbian še vedno najbolj razširjen operacijski sistem za pametne mobitele. Zanj je na voljo manjše število aplikacij kot za iPhone (pri čemer jih veliko od njih ne deluje v vseh telefonih Nokia), a kljub temu je aplikacij ogromno in omogočajo veliko različnih zanimivih dejavnosti.

  Tokrat si bomo ogledali seznam nekaterih osnovnih aplikacij, brez katerih ne gre, bralci pa ste vabljeni v prostoru za komentarje predložiti še svoja priporočila. O Nokiinih lastnih aplikacijah Ovi zaenkrat ne bomo razpravljali, saj bomo kmalu o tem pripravili poseben članek.

  YouTube

  Spletni video, narejen v Flashu, brez težav deluje v spletnih brskalnikih računalnikov, v mobitelih pa lahko vseeno nastanejo težave. Pri YouTubu so se zato že nekaj časa nazaj odločili pretvoriti skorajda celotno knjižnico v zapis MPEG-4, ki je primeren za mobitele. Brskalnik v mobitelih Nokia sicer omogoča ogled mobilnega YouTuba, vendar je z aplikacijo YouTube nalaganje videa in iskanje neprimerno hitrejše.

  YouTube najdeš na mobilnem Googlu ali na spletni strani Symbian.

  AccuWeather

  Vas zanima, kakšno je vreme in kakšna je vremenska napoved? Po vsem svetu? Seveda vas. AccuWeater je preizkušen program za napovedovanje vremena, ki je v mobitelih Nokia z zaslonom na dotik na voljo tudi kot widžet. AccuWeather lahko najdeš v Ovi Storu in na večini strani, ki ponujajo programe za Symbian, med drugim tudi tukaj.

  PhoneTorch

  Preprosta aplikacija, ki opravlja samo eno funkcijo, vendar jo opravlja odlično. Vse, kar naredi, je, da vklopi bliskavico LED, tako da lahko mobitel uporabimo kot svetilko. Pri mobitelih Nokia, ki imajo bliskavico in objektiv fotoaparata zaščiten s pokrovčkom, je treba pred zagonom aplikacije odpreti pokrovček in ugasniti program fotoaparat, ki se takrat samodejno zažene.

  PhoneTorch najdeš tukaj.

  JoikuSpot

  Vsak napreden mobitel Nokia je mogoče uporabiti tudi kot modem in ga povezati na računalnik prek kabla ali Bluetootha. A kaj narediti, ko želimo tako v internet povezati dva računalnika? Uporabimo program JoikuSpot, ki iz mobitela Nokia naredi majhen brezžični usmerjevalnik, povezan v mobilno omrežje. Tako lahko prek enega mobitela v internet povežemo več računalnikov. Pri tem je treba biti pozoren na dve stvari: hitrost mobilnega interneta je razdeljena na več uporabnikov, tako da je dostop do interneta počasnejši, poleg tega pa mobitel ob aktivni povezavi v internet in WLAN porabi veliko več energije, zato ga je priporočljivo čim prej priklopiti na elektriko.

  JoikuSpot najdeš tukaj.

  Fring

  Fring vključuje takojšnje sporočanje, IM, Skype, MSN, GoogleTalk, Yahoo! Messenger, Facebook Chat idr. Resda lahko za večino teh storitev najdemo posamezne aplikacije, vendar lahko vse združimo v Fring. V programu preprosto vnesemo svoja uporabniška imena in gesla za vsako klepetalnico posebej, nato pa ti bodo ob vsakem zagonu na voljo vsi kanali. Poleg tega Fring omogoča tudi brezplačno internetno telefonijo prek WLAN-a z uporabo M:Povsod in Skypa. Več o tem v članku o M:Povsod.

  Fring lahko najdeš na naslovu http://m.fring.com.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1295
24. september 2013
Uvod v aplikacije Symbian
Aplikacije
Android, Symbian