• /PublishingImages/Vivaz_-photo.jpg

  Uvod v fotografiranje z mobitelom

  24. september 2013 - Tehnik

  Prve mobitele z vgrajenimi fotoaparati so (kakopak) pričeli prodajati na Japonskem, leta 2001. Evropa je sledila leto kasneje z Ericssonom T68i, ki je imel priložen adapter s fotoaparatom, nekaj mesecev kasneje pa je na trg prišla tudi Nokia 7650, prvi mobitel na našem trgu z vgrajenim fotoaparatom. Leta 2010 naj bi po ocenah analitikov kar 87 odstotkov prodanih mobitelov imelo vgrajen fotoaparat.

  Kljub nenehnemu razvoju in izboljšavam pa so fotomobiteli še vedno poenostavljeni digitalni fotoaparati in imajo objektive s fiksno goriščno razdaljo, večinoma ne ponujajo optičnega zooma in imajo manjše senzorje, ki se v slabših svetlobnih pogojih ne obnesejo najbolje. Tudi bliskavice so povečini šibkejše, saj morajo varčevati z baterijo mobitela in osvetlijo zgolj razdalje par centimetrov. Zaradi omejitve prostora in baterije, fotomobitelov še lep čas ne bomo mogli enačiti s kompaktnimi digitalnimi fotoaparati, poleg tega so vsi najbolj dodelani izdelki praviloma za kakšno leto "rezervirani" za japonski, oziroma korejski trg.

  Slikovne točke

  Število slikovnih točk se sicer pogosto omenja v povezavi s fotoaparati na mobitelih, vendar pa več točk ne pomeni nujno boljše fotografije. Praviloma fotografiramo pri najvišji možni ločljivosti, saj lahko sliko naknadno še vedno pomanjšamo, ne da bi izgubili na kakovosti.

  Vendar pa, če pomislimo na večjo porabo pomnilniškega prostora in trajanje stiskanja fotografije v datoteko JPEG, ter dejstvo, da na mobitelu posnete fotografije običajno pošiljamo na Facebook ali po MMS-ih na druge mobitele, je smiselno izbrati srednjo nastavitev. Ločljivost med 2 in 3 milijoni točk je povsem dovolj za prikaz fotografij na spletu, pa tudi v primeru tiskanja lahko dobimo povsem kakovostne izpise velikosti med 18 x 13 cm in 24 x 20 cm.

  Optika

  Bolj kot samo število točk je pomembna kakovost optike, kjer izstopajo Nokia, Sony Ericsson in Samsung. Nokia zato, ker ima pogodbo s proizvajalcem objektivov Carl Zeiss, Sony Ericsson in Samsung pa zato, ker njuni matični korporaciji proizvajata tudi fotoaparate. Postopoma se izboljšujejo tudi izdelki ostalih proizvajalcev, denimo LG-ja in Appla, in hkrati je treba poudariti, da so skoraj vsi fotomobiteli več kot primerni za uporabo fotografij na Facebooku, Flickrju in v MMS-ih.

  Svetlobni pogoji

  Nikakor pa ne smemo spregledati dejstva, da bomo z rezultatom fotografiranja zadovoljni zgolj in samo, če bomo poznali omejitve nekoliko slabše optike, ki kar kriči po dobrih svetlobnih pogojih. Pri fotografiranju v soncu ali dovolj močni umetni svetlobi bodo rezultati zadovoljivi, v nasprotnem primeru je bolje imeti pri roki kompaktni digitalni fotoaparat.

  Video

  Potem pa je tukaj še video, ki je dobrodošel predvsem na kakšnih koncertih, kamor fotoaparatov ne smemo jemati, pa tudi sicer se na kakšnem družinskem pikniku mimogrede pojavi situacija, ki bi jo bilo dobro (ali pa vsaj zabavno) posneti. Do nedavnega je veljala ločljivost VGA za najvišjo nastavitev videu posnetkov, s prihodom HD televizije pa so tudi fotomobiteli postali "HD ready". Sicer pri kakovosti videa spet ne moremo mimo dobrih svetlobnih pogojev, saj preklapljanje optike med svetlimi in temnimi prostori poteka veliko počasneje kot pri digitalnih kamerah ali kompaktnih fotoaparatih.

  Toliko o osnovah fotomobitelov, že kmalu pa sledi še prispevek o tem kako z njimi narediti kar najboljše fotografije.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1351
24. september 2013
Uvod v fotografiranje z mobitelom
Novice