• /PublishingImages/Elm.jpg

  Uvod v mobilne brskalnike ali kako imam internet vedno s seboj

  24. september 2013 - Tehnik

  Brskanje po internetu z mobitelom je že skoraj tako preprosto in vsakdanje kot telefoniranje, a vsak mobitel ne omogoča enake uporabniške izkušnje. Za brskanje so najbolj primerni mobiteli z velikimi zasloni, precej pa je odvisno tudi od spletnega brskalnika. Čeprav je brskalnik prednameščen v skoraj vsakem mobitelu, je dobro poznati alternative, nenazadnje že zaradi hitrega razvoja, ki ga nekateri zagotavljajo.

  Prednameščeni brskalniki

  Nekateri mobiteli že imajo prednameščene zelo zmogljive brskalnike, ki jih lahko v osnovi delimo v dve skupini. V prvi skupini je pisana druščina Symbiana, Androida, iPhona in Samsunga, saj imajo vsi ti sistemi prednaložene spletne brskalnike, ki temeljijo na pogonu WebKit. Isti pogon uporabljajo tudi namizni brskalniki Konqueror,Chrome in Safari. WebKit je dejansko najbolj priljubljen pogon za mobilne brskalnike, k razvoju pa so precej pripomogli Apple, Nokia in Google. Spletni brskalnik, ki temelji na WebKitu pripravljajo tudi pri BlackBerryju.

  V drugi skupini so brskalniki v vseh ostalih mobitelih. V večini primerov gre tukaj za posebej razvite brskalnike in platforme, med katerimi zadnje čase najbolj izstopa brskalnik NetFront. Tega najdemo v večini Sony Ericssonov, razvili pa so ga pri japonskem podjetju Access, sicer razvijalcu vgradnih platform za naprave zabavne elektronike in japonski mobilni internet i-mode. Zadnja različica NetFronta, ki jo med drugim najdemo v Sony Ericsson Elmu, je že zelo napredna in omogoča tudi predvajanje videa v zapisu Flash, odpiranje PDF-jev in druge funkcionalnosti.

  Opera Mini in Opera Mobile

  Opera ima med spletnimi brskalniki za računalnike dokaj majhen tržni delež, a na mobitelih je že leta med najbolj priljubljenimi in zmogljivimi. Na voljo je v dveh različicah, Mini in Mobile, ki prinašata precej različni uporabniški izkušnji.Opera Mobile je "pravi" brskalnik, ki ga namestimo na mobitel na podoben način kot spletni brskalnik Opera namestimo na računalnik.

  Pri Operi Mini se na mobitel namesti samo del brskalnika, pogon (imenovan Presto) pa je nameščen na Operinih strežnikih. Pogon brskalnika skrbi za pretvarjanje spletnih strani iz kode HTML v spletne strani, in je tudi procesorsko najbolj zahtevni del brskalnika. S tem, ko Opera Mini prenese ta del bremena na strežnike, se strani odprejo hitreje, z manj porabe baterije in manjšim prenosom podatkov. Žal tak način ne omogoča povsem pravilnega prikaza vsake spletne strani in uporabe vseh funkcionalnosti.

  Dodaten plus Opere Mini je v tem, da deluje na skoraj vseh mobitelih, ki so danes na trgu, saj je javanski program, podobno kot večina igric, ki so na voljo na mobilnem Planetu. Poleg tega je (zaenkrat) tudi edini alternativni brskalnik za iPhone, naložimo pa ga lahko tudi na BlackBerryje in mobitele z Windows Mobile ter Androidom. Opera Mobile, trenutno  v različici 10, deluje na mobitelih z operacijskimi sistemi Symbian in Windows Mobile.

  Obe različici Opere sta prilagojeni za uporabo z mobiteli z zasloni na dotik in klasičnimi s številčnicami, podpirata več odprtih zavihkov in, ob  uporabi Opere na namiznem računalniku, omogočata tudi sinhronizacijo zaznamkov in zgodovine.

  Podrobnosti o obeh brskalnikih in navodila o namestitvi na mobitel najdeš na uradni spletni strani.

  Si že preizkusil/a katerega od Operinih brskalnikov?

  Preberi še naslednji del serije o mobilnih brskalnikih: Brskalnik Skyfire.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1326
24. september 2013
Uvod v mobilne brskalnike ali kako imam internet vedno s seboj
Aplikacije
Android, Symbian