• /PublishingImages/varcevanje1.jpg

  Varčevanje tu, varčevanje tam

  24. september 2013 - Tehnik

  Najbrž je »varčevanje« ena izmed najpogosteje uporabljenih besed v zadnjem času. Vsi se ga lotevamo v okviru svojega življenjskega prostora. In pri čem vse varčujemo? Najpogosteje denar in kar je še bolj aktualno – varčujemo z energijo, ki se kaže kot vedno večja dobrina.

  Nič drugače ni na področju mobilne tehnologije. Kot je pokazala ena izmed raziskav, ljudje pri nakupu mobilnega telefona obvezno vprašajo po življenjski dobi baterije. Ta bo še toliko bolj pomembna, saj se mobiteli večajo, procesorji pa manjšajo; pri tem Li-Ionske baterije ostajajo enake. Zato je pomembno, da poznamo nekaj trikov, ki nam lahko pomagajo k maksimalnemu izkoristku energije.

  Začnemo lahko z zmanjšano osvetlitvijo zaslona. Bolj kot je zaslon svetel, več energije porabi. Priporočljivo je uporabiti avtomatsko nastavitev osvetlitve, v kolikor pa je vaša baterija na minimumu in s seboj nimate polnilca, osvetlitev zaslona prav tako nastavite na minimum.

  1. Znebite se vseh nepotrebnih aplikacij. Morda katere od njih delujejo v ozadju, pa sploh ne veste, da praznijo vašo baterijo. Tukaj pa so še požrešna »push« obvestila. Pri aplikacijah je prav tako pomembno, da jih ugasnete, ko jih več ne uporabljate.
  2. Kadar ne uporabljate Bluetootha, ga raje izklopite, prav tako raje uporabljajte Wi-Fi ali 3G/4G, ki sta varčnejša.
  3. Nekateri mobiteli, npr. tisti z AMOLED zaslonom in serije Samsung Galaxy S, porabijo več energije pri prikazovanju bele barve, zato razmislite o črnem ozadju.
  4. Izkoristite vgrajene varčevalne ukrepe, ki jih nudi mobitel. Pri tem uporabite priročnik za uporabo vašega mobitela.
  5. Teorija, da je najbolje pustiti, da se baterija popolnoma izprazni preden jo ponovno napolnimo, ne drži v celoti. Polnjenje popolnoma prazne baterije povzroča dodatno obremenitev nanjo. Kljub temu je pametno to storiti približno vsakih 30 polnjenj, saj vsi prikazovalniki stanja baterije pri mobitelih potrebujejo kalibracijo.
  6. Vročina negativno vpliva na stanje baterije mobitela. Bolje, ko nekje na soncu, je pustiti mobitel v hladilniku.

  Bližnja prihodnost (morda za nekoga že realnost) dvojedrnih procesorjev in 4.5 in več inčnih zaslonov pomeni seveda dodatno obremenitev za baterijo. Zmogljivejši mobiteli prav tako pomenijo zahtevnejše aplikacije in funkcije, ki za svoje delovanje porabijo več energije. Vendar kot smo videli, vsa odgovornost za varčevanje energije le ni izključno v rokah proizvajalcev, saj lahko veliko naredimo tudi sami.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1497
24. september 2013
Varčevanje tu, varčevanje tam
Novice