• /PublishingImages/Omnia7_test_metro.jpg

  Vikend z Omnio 7

  24. september 2013 - Tilen Žagar

  November je že mimo, ampak pravijo, da je bolje pozno kot nikoli. In tako kot obljubljeno, prve izkušnje z Windows Phone 7 in Samsung Omnia 7.

  Preden pa se zagrizete v tekst, opomba. To namreč ne bo klasični test na dlani in razlogov za to je več. Kot prvo sem o sistemu že toliko pisal, da ne verjamem, da lahko enciklopedično naštevanje dejstev pove še kaj novega. Ravno tako je samo en še tako dolg in delovni vikend premalo za odkrivanje vseh muh in skritih bombončkov novega mobitela. Seveda bi lahko počakal še kakšen teden ali dva, ampak kot se bo tudi v nadaljevanju večkrat pokazalo, je za tako nov sistem, ki ga pesti še toliko otroških težav, teden dolga doba, v mesecu pa marsikatera zamera in ugotovitev že izgine in ne drži več. Sploh pa je kljub vsemu mobitel osebna izkušnja, in le te najbolj povedo, ali je Microsoftu uspelo ali ne. In ta vikend jih je bil poln ...

  Omnia 7

  Nekaj podatkov o samem telefonu moram kljub vsemu navesti. Natančne mere, gigabajte in gigaherce lahko najdete na naši ali Samsungovi strani, na kratko pa gre za veeelik telefon (velikosti Galaxy S) z gigaherčnim Qualcommovim procesorjem in že znanim, odličnim 10,16 cm (4 palčnim) Super AMOLED zaslonom ločljivosti 800 x 480 točk, ki ga ne morem zadosti prehvaliti. 8 GB spomina ni razširljivega s spominskimi karticami, kar je posledica Windows Phone 7, uporabniku pa ga na voljo ostane dobrih 6 in pol giga. Na hrbtni strani sta še kamera ločljivosti 5MP ter bliskavica, na vrhu microUSB in 3.5mm audio priključek, ob strani gumbi za glasnost, fotoaparat in obvezen gumb za zaklepanje (tudi ta je malce nenavadno za splošni trend ob strani, vendar ne moti). Od obveznih treh "Windows" gumbov pod zaslonom sta stranska kapacitivna, sredinski pa hitro sproži asociacijo na iPhone.

  Zadnja stran s fotoapartom in bliskavico, na vrhu microUSB, 3.5mm audio vtič in ob strani gumb za zaklep.

  O kvaliteti izdelave ne morem reči nič slabega. Ohišje je super, nobenega škripanja in slabega stika med sestavnimi deli, suveren občutek pri klikanju po vseh gumbih, dostop do baterije in SIM kartice je lahek brez da na zatiču pustite pol nohtov. Še najslabši občutek sem dobil pri pokrivalu za microUSB (tudi, če ga ne bi bilo), pa še ta je v najslabšem primeru povprečen.

  Zvočnik bi lahko imel malo manj kovinski zvok, čeprav gre sicer za telefon in ne hi-fi napravo, ampak med telefoni obstajajo boljše alternative. Kot mi poročajo drugi, potem ko baterija po parih polnjenjih doseže svoj maksimum brez problema zdrži 2 dneva, kar mi dajejo slutiti tudi moje izkušnje, saj jo polnim šele v tretje.

  Fotoaparat sicer ni na nivoju presežkov v stilu Nokie N8, kljub temu pa dela lepe fotografije, tudi v slabših svetlobnih pogojih in makro načinu. Video lahko snemamo tudi v načinu 720p HD, kjer pa smo omejeni na 24 slik na sekundo. Zadovoljivo, vendar opazno manj tekoče kot posnetki s 30 fps, kar že omogočajo nekateri drugi telefoni. Ampak presodite sami, vse spodnje fotografije je posnel mobitel (klik za polno ločljivost).

  Muc na zimskem soncu.

  Večerna panorama s Triglavom.

  Totoro makro.

  Slišal sem nekaj kritik na račun signala, vendar pa sam z njim pri Omnii težav nisem imel. Tudi v bolj odročnih delih Karavank, kjer sem imel vedno težave s 3G signalom, Omnia vztraja v UMTS režimu. Podobne izkušnje ima tudi kolega, ki je že pred kakšnim mesecom iPhone 3GS zamenjal z Omnio 7.

  Polkna 7

  Samsung je torej svoje delo opravil odlično, kaj pa Microsoft? Naj že kar na začetku povem, da na tem koncu stvari niso tako preproste. Ves čas sva imela s telefonom ljubi/sovraži odnos, na marsikaterem ostrem robu sem si lomil zobe in hitro sem ugotovil, da gre čisto zares za sistem različice 1.0, kljub sedmici v imenu. Ampak ... pojdimo lepo po vrsti :)

  Najino druženje se je začelo ob kavi. V žepu sem imel mojo premično androidno pisarno, z vso pošto, kontakti, koledarjem, goro aplikacij od voznih redov do tv sporeda in navigacije, v škatli pa deviški sistem brez ene aplikacije (poleg privzetih seveda) na telefonu. Iskreno se nisem preveč veselil tega testa in moj namen je bil, da do doma pustim telefon v škatli in se spoprimem z njim oborožen z Googlom, že znanim Zuneom na računalniku in najpomembnejšo komunikacijo na laptopu, če že telefon odpove.

  Primerjava velikosti z enim od manjših pametnih telefonov, HTC Wildfire.

  Na kavi pa nisem bil sam, in beseda je kmalu nanesla tudi na novo igračo. Pa menda ima super zaslon ja, ne ne, to je nekaj čisto novega, prvi tak telefon pri nas ... Sledilo je neizogibno, SIM-kartica je zamenjala mobitel, še baterija, vklop in ... od takrat telefona še nisem ugasnil.

  Ko telefon prvič prižgemo, nas vodi skozi nekaj najbolj osnovnih nastavitev, med katerimi je tudi prijava ali ustvarjanje obveznega Live računa. Prva graja že tukaj, saj nas pred tem ne vpraša, če se želimo povezati na brezžično omrežje, ampak vztraja na mobilni podatkovni povezavi, dokler se ne prebijemo skozi. Oziroma kar prekinemo vse skupaj in še ostalo uredimo v nastavitvah. No kljub vsemu, navodila so jasna in moj strah, da se Windowsi dobro razumejo samo z Liveom, je bil odveč. Brez problema sem na hitro dodal še oba Gmail računa in svoj Facebook, določil s katerega Gmaila naj sinhronizira koledar in povezal kontakte z različnih virov med seboj.

  V manj kot pol ure sem imel ves adresar, pošto in koledar na telefonu. Vse to omogoča tudi Android, ampak nikakor ne tako elegantno in preprosto, kot to naredijo novi Windowsi. Kljub temu ne gre brez napak. Medtem ko pri Gmail računih lahko nastavimo ali želimo sinhronizirati samo pošto, kontakte ali koledar, za obvezni Live račun te možnosti ni. Če imate MSN poln (ne)znancev, od katerih poznate samo email, vaš adresar ne bo izgledal ravno najlepše. Sem pa kmalu ugotovil, da je adresar in dostop do stikov na telefonu organiziran tako, da taki vnosi prav nič ne motijo, čeprav sem prepričan, da bo šlo komu v nos.

  Ko vse to urejamo, že uporabljamo in zremo v Metro, novi uporabniški vmesnik. Mirno lahko rečem, da česa tako odzivnega in hitrega na telefonih še nisem uporabljal. Pri konstantih 60 slikah na sekundo vmesnik sledi vsakem našem potegu in kliku s prsti, brez ene same zaustavitve in mletja v ozadju. Na tem področju se mu ne približa niti sicer odlični iPhone, ne Desire ali Galaxy S (slednjega sem sicer uporabljal samo par minut, a mislim, da sem dobil idejo), tako da Microsoftu samo kapo dol. Vmesnik je res veselje uporabljati in prav zanimivo je, kako postanki, ko čakamo na informacije z interneta, bodejo v oči.

  Metro vmesnik v vsem svojem sijaju.

  Minimalizmu vmesnika sledi cel sistem in tukaj se začnejo problemi. Popolnoma razumem Microsoftovo odločitev, da bo telefon osvobodil vsega balasta. Tudi popolnoma podpiram minimalizem kot smer oblikovanja vmesnika, problem je tisti minimalizem, ki je posledica pomanjkanja časa, ko so Microsoftovci lovili rok za splovitev sistema. Telefon ima recimo odlično možnost brezžične sinhronizacije z računalnikom, ki se zgodi avtomatsko ko ga priključimo na vtičnico in se 15 minut ne ukvarjamo z njim. Super ideja, samo zakaj ne morem brezžične sinhronizacije sprožiti tudi sam ampak nujno potrebujem kabel?

  Večina nastavitev je res špartanskih in mnogokrat sem refleksno iskal gumb "menu", znan z Androida. Seveda drži rek, da je navada železna srajca in mnogokrat je to samo nepotreben refleks, ne nuja, kdaj bi si pa vseeno želel, da bi mi pustili kakšno prilagoditev več.

  Sploh pa je kriminalna odsotnost nekaterih res osnovnih nastavitev. Kot so recimo nastavitve za MMS strežnik, ki jih enostavno ni, niti se jih ne da spreminjati na kakšen drug način (Samsung obljublja popravek do konca meseca, pa tudi privzete nastavitve, če ravno ne menjate SIM in operaterja tedensko, delujejo). Na tipkovnici ni šumnikov, ki jih zaradi pomanjkanja sistemskega odlagališča niti ne moremo skopirati s kje drugje. Sistem pozna samo eno glasnost, tako za multimedijo, kot tudi za zvonenje. Fotoaparat ima čuda nastavitev, ki so res uporabne, a si jih ne zapomni ...

  Za sinhronizacijo in prenos podatkov na računalniku skrbi aplikacija Zune.

  Sem ter tja sem dobil tudi občutek, da je kakšna stvar narejena na pol in ji dodatno testiranje ne bi škodilo. Gumb za iskanje tako pri slovenskih regionalnih nastavitvah odpre brskalnik na strani bing.com, če jih zamenjamo na ameriške odpre znani panoramski bing iz predstavitvenih posnetkov. Za marsikateri trik uporabniškega vmesnika sem izvedel prek Twitterja in ne iz uradnih navodil. Potisna pošta (push mail) za Gmail ne dela, čeprav jo lahko izberemo (Microsoft menda že dela na popravku). Zune marketplace mi ali najde izvajalce in albume v prodaji, ne poveže pa jih z zbirko na disku oz. ravno obratno v samem Zunu (obakrat Zune na telefonu, ne ravno posrečena izbira imen), kjer zbirke ne poveže z informacijami z interneta. Live vmesnik na internetu je porazen in boleče potreben prenove.

  Potem pa še problem našega statusa "banana republike". Marketplace je poln aplikacij in kar nekaj jih je zastonj, med njimi Facebook, pa Shazam, bralniki RSS itd., nikakor pa ga ne morem prepričati, da bi opravili kakšen pravi nakup. Ne pomaga ne spreminjanje regionalnih nastavitev, vnos naslovov iz tujine itd. Škoda je velika, saj je kar nekaj aplikacij samo plačljivih oz. so zastonjske alternative občutno slabše. Pogrešam tudi aplikacije slovenskega izvora, izjemno hitro se navadiš na Odpiralne čase, Trolo, TV Sporede in upam, da bojo fantje in dekleta vrgli oko tud na to novo platformo. Zadnji hladen tuš pa je slovenski Microsoft, kjer so mi ob telefonskem klicu mirno odvrnili, da telefonov ne podpirajo. V Redmondu očitno vejo, da lovijo zadnji vlak za telefone, pri nas smo z miselnostjo še v devetdesetih.

  Vse skupaj takole na kupu se sliši res grozno, in nekaj stvari s seznama te zna zares pogreti, vendar se telefon zna tudi hitro odkupiti. Poštni odjemalec je nekaj najboljšega, kar sem uporabljal na telefonih, in že cel vikend prebiram in odgovarjam na maile samo s telefona. Tipkovnica je odlična, tipke pa ob pritisku spuščajo tako simpatičen zvok da prav z veseljem tacaš po njih. Tukaj so odlično zbrane in predstavljene informacije o stikih, klici, smsi, pošta, statusi, slike, "všeč mi je" in komentarji, vse na enem mestu. Zune je odličen, tako ta na telefonu kot aplikacija na računalniku, s katero preprosto in ekspresno hitro kopiramo glasbo, slike in posneteke na in iz telefona. Potem je tu za mobilne telefone odličen Office, ki zna rokovati z Word, Excel in PowerPoint dokumenti. Povsod je polno malenkosti, ki ti poleg uporabne informacije izvabijo tudi nasmešek na usta. Taka je recimo ploščica za sporočila, kjer je smeško na njej vedno bolj zgrožen, ko se polni predal z neprebranimi sporočili.

  obveščanje o neprebranih sporočilih

  Predvsem pa izgleda, da je za večino napak kriva naglica. To sicer ni izgovor, vendar Microsoft daje vtis, da se napak zaveda in jih odpravlja. Po januarski prvi resni nadgradnji, o kateri smo že pisali, zna biti slika že precej drugačna. Novosti bo menda toliko, da so na Twitterju nadgradnjo poimenovali kar Windows Phone 8. In kot da želi Microsoft pokazati, da misli z nadgradnjam resno, so že napovedali tudi drugo večjo nadgradnjo samo mesec za tem.

  Kaj bo z Marketplaceom in Slovenijo ne vem, po svoje tolaži misel da so pregovorno naprednejši severni sosedje na istem. Vsekakor je Microsoft tisti, ki lovi konkurenco in se mora bolj truditi. Poleg tega ima podjetje pri nas dolgo tradicijo in res upam, da nas ne spregledajo in hitro vključijo na seznam podprtih držav, sicer se lahko za kakšno resnejšo navigacijo in igre obrišemo pod nosom.

  Sklep

  Kakšen zaključek lahko torej povem o takem Dr Jekyll in Mr Hyde telefonu? So deli, v katere se z lahkoto zaljubiš in so deli, kjer bi mu želel takojšnja telefonska nebesa. Če iščete preverjen sistem s široko podporo, potem Omnia 7 (še?) ni za vas, poglejte raje po pestri izbiri Androidov (mogoče celo kakšna od dražjih Nokij). Nikakor namreč ne more skriti svoje rosne mladosti in vseh problemov, ki pridejo s tem. Če pa se vam ne mudi in boste počakali vsaj na januarski razplet ali pa ste bolj pustolovskega duha, pa vas zna Omnia 7 prijetno presenetiti in vam hitro zlesti pod kožo.

  Zaenkrat ji tako prisodim pridevnik "zadržan". Ne zato, ker bi bila slab telefon, pravzaprav je odličen, ampak zaradi še nejasne prihodnosti in porodnih težav sistema. Čez en mesec pa bova šla še enkrat skozi seznam zamer in pomankljivosti in razkrila, kaj vse se je spremenilo, mi pa se še enkrat slišimo beremo.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1695
24. september 2013
Vikend z Omnio 7
Novice
Windows Phone 7