• /PublishingImages/vine-instagram-aplikaciji.jpg

  Vine vs Instagram video in MixBit

  24. september 2013 - Roni Kordiš

  Vine je bila prva aplikacija na tržišču, ki je uporabnikom pametnih mobitelov omogočila snemanje kratkih, sekvenčnih videoposnetkov in njihovo objavljanje na družbenih omrežjih. Dolžina videoposnetka je omejena na 6 sekund in se vrti v zanki, kar omogoča precej kreativnosti pri snemanju. Vine omogoča dodajanje lokacije, objavljanje na različnih kanalih in deljenje videovsebine na Twitterju in Facebooku.

  Instagram je junija predstavil Instagram video, ki je že tako razširjeni aplikaciji dodal funkcionalnost, ki smo jo nekateri uporabniki pogrešali. Dolžina videoposnetka je omejena na 15 sekund, vendar uporabnikom omogoča izbiro naslovne fotografije, dodajanje različnih efektov in deljenje videovsebine na Twitter, Facebook, Tumblr, geolociranje na Foursquare in pošiljanje povezave na elektronsko pošto.

  Vine vs Instagram video

  Ker je bil Vine prvi, je bila odločitev Instagrama, da poseže v področje videovsebin, pričakovana. Ker je Vine del Twitterja, Instagram pa del Facebooka, so se takoj začele polemike, katera aplikacija bo bolj uporabljana. Vendar bitko dobiva Instagram, saj je po podatkih zmanjšalo število objav Vine videoposnetkov na Twitterju za 40% po predstavitvi Instagram videa.

  Kje je razlika?

  • Število uporabnikov Instagrama mu je že na začetku dalo precej veliko prednost, ki je Vine nikakor ne bo dosegel. Prav tako za uporabo Instagram videa ni potrebna nova aplikacija, ampak samo nadgradnja. Pri Vineu je treba kreirati novo uporabniško ime in iskati prijatelje, kar smo pri Instagramu že naredili, ko smo začeli uporabljati aplikacijo, ki še ni omogočala video vsebin.
  • Instagram ima po podatkih okoli 130 milijonov uporabnikov, Vine okoli 13 milijonov.
  • Vine omogoča 6-sekundne posnetke, Instragram 15-sekundne.
  • Instagram omogoča efekte, ki smo jih navajeni iz same aplikacije, medtem ko se Vine ni podal v to smer.
  • Instagram omogoča stabilizacijo slike.
  • Instagram ima večji nabor možnosti deljenja vsebin na družbena omrežja.
  • Vine omogoča predvajanje videovsebine v zanki, Instagram ne.

  Če pogledam funkcionalnosti, ki jih aplikaciji omogočata, potem je primat na strani Instagrama. Njegova prednost pa je bila predvsem v tem, da je že na začetku imel veliko večje število uporabnikov.

  Vendar se ravno v teh dneh veliko govori o novi aplikaciji na področju videovsebin - MixBit, ki je produkt Chada Hurleya in Steva Chena, ki sta ustvarila YouTube in s katero naj bi konkurirala Vineu in Instagram videu.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1174
17. marec 2014
Vine vs Instagram video in MixBit
Aplikacije