• /PublishingImages/vlc-iphone-predvajanje.jpg

  VLC za iPhone, iPod Touch in iPad

  24. september 2013 - Tehnik

  Že od predstavitve prvega iPhona (in potem iPod Toucha ter iPada) je ena glavnih pritožb uporabnikov omejitev nabora video zapisov, ki jih naprava predvaja. Medtem ko prav vsak drug napreden pametni telefon podpira predvajanje vsaj DiVXov (datoteke .avi), se je Apple temu očitno izogibal iz dveh vzrokov - prijateljevanja s filmskimi studiji in glasbenimi založbami, da lahko iTunes v miru posluje naprej, in procesorskih omejitev naprav.

  Applov prvi argument je padel že pred par leti, ko sta predvajanje DiVXov pričela podpirati Microsoft Xbox in Sony PlayStation 3, izdelka podobno fobičnih podjetij, kar se tiče sodelovanja z lastniki vsebin, drugi pa s predstavitvijo iPhona 4 (no, pravzaprav je že iPhone 3GS dovolj zmogljiv). A za razliko od Microsofta in Sonyja Apple ni sam naredil koraka proti uporabnikom, je pa končno dovolil nekomu drugemu, proizvajalcu aplikacij Applidium (tudi avtorjem priročnega prevajalskega Translation Widget za prevajanje preprostih fraz med različnimi jeziki in Analytics za dostop do Google Analytics; obe aplikaciji sta brezplačni), kjer so odprtokodni video predvajalnik VLC prenesli na iOS.

  VLC se namesti tako kot vsaka druga aplikacija, vendar pa je delo z njo nekoliko drugačno. Vsebine moramo namreč prenesti prek iTunes. Ko priklopimo i-napravo v računalnik, jo v iTunes izberemo in kliknemo na zavihek Apps. Tam “poskrolamo“ do dna, do razdelka File Sharing in med aplikacijami, ki so na voljo, izberemo VLC. S tipko Add spodaj levo lahko dodajamo video datoteke, ki se nato nemudoma prenesejo v i-napravo. VLC ne sodi med rešitve kot sta denimo AirVideo (plačljiv) in ZumoCast (brezplačen), ki predvajajo datoteke z zunanjih naprav (npr. računalnika), temveč predvaja zgolj z diska naprave. Prav tako ni mogoče dobiti video datotek v VLC po kakšni drugi poti, denimo preko e-pošte. Medtem ko iOS podpira odpiranje nekaterih vrst priponk z zunanjimi programi (npr. PDFjev), pa to ne drži za video.

  Predvajalnik smo preizkusili z datotekami DiVX (.avi), Windows Media Video (.wmv) in Matroska (.mkv), pri čemer so bile slednje v visoki ločljivosti (720p). VLC se je odlično izkazal z aviji in wmvji, dobro je delovalo tudi skakanje naprej in nazaj po videu, medtem ko je pred mkvjem pokleknil. Pojavilo se je preprosto sporočilo, da naprava (preizkušali smo z iPhone 4 in iPadom) najverjetneje ni dovolj zmogljiva za to vsebino in ponudilo možnost, da vseeno poskusimo. Seveda smo, a dobili smo le zvok in črn zaslon.

  Uporabniški vmesnik VLCja za iOS ima več s predvajalnikom v aplikaciji iPod kot z namizno različico VLCja, kar pomeni, da ga je izjemno preprosto uporabljati. Žal pa iz namizne različice ni prenesena ena izmed bolj pričakovanih funkcionalnosti - prikaz podnapisov. VLC v trenutni različici (1.1.0) tega ne omogoča, vendar ni izključeno, da se bo podpora za podnapise znašla v kateri izmed posodobitev. Kar se tiče porabe baterije pri predvajanju z VLCjem, je ta vsekakor večja, saj uporablja precej procesorja in zaslon, vendar pa ni opazno višja kot pri ogledu videa s programom iPod.

  Končni vtis je pravzaprav nekoliko mešan: VLC je odličen v svojem opravilu in precej olajša ogled filmov na iPhonu. A po drugi strani je pretvorba videa v zapise, ki jih iOS podpira (npr. s QuickTimom na Mac OS X), preprosta in dokaj hitra, tako pretvorjene datoteke pa zasedejo tudi polovico manj prostora, ne da bi izgubile na kakovosti, kar seveda pomeni, da na napravo spravimo več vsebin. A sedaj imamo vsaj izbiro.

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1461
24. september 2013
VLC za iPhone, iPod Touch in iPad
Aplikacije
iOS