• /PublishingImages/WinMo5-HP.jpg

  Vse kar ste in niste želeli vedeti o Windows Phone 7

  24. september 2013 - Tilen Žagar

  Leto 2005, Windows Mobile 5...

  Windows Phone 7 gor, Windows Phone 7 dol. Vsaj 2 meseca nas še ločita do prvega WP7 mobitela, pa praktično ne mine dan, da nam ne bi Microsoft razkril kakšne nove informacije o svojem prihajajočem mobilnem operacijskem sistemu.

  Ker pa bi bilo vsak dan brati novice o še nedosegljivem sistemu precej dolgočasno in  ker verjamem, da mnogi (še) kljub vsemu niste najbolj seznanjeni s tem, kaj Windows Phone 7 sploh bo, bom vse kar se o tem ve in kar se je do sedaj zgodilo, strnil v sledeči članek.

  Kako je Windows Mobile začel svojo pot

  Za začetek kratek skok v zgodovino. Trenutno aktualna Microsoftova platforma Windows Mobile je začela svojo pot v precej drugačnih časih, ko so bili v modi dlančniki in nerodna stajlus pisala, in v prvi izdaji sploh ni podpiral pametnih telefonov.

  Kasneje so le ti prihajali vedno bolj v ospredje in skladno z zahtevami se je spreminjal tudi Windows Mobile, vendar nikoli ni mogel zares skriti svojih korenin. Med tem se je zgodil iPhonov iOS (sprva še iPhone OS), Palmov webOS in Googlov Android, vsi že od osnove krojeni za pametne telefone, z modernimi in za razvijalce prijaznimi razvojnimi orodji.

  In v tej druščini se Windows Mobile ni znašel najbolje. Windows Mobile vztrajno pada tržni delež, novih aplikacij je vse manj in tudi Microsoftu je bilo kmalu jasno, da bo treba nekaj spremeniti.

  ...in 2010, Windows Phone 7

  Tako so letos februarja v Barceloni predstavili svoj odgovor, popolno prenovo svoje mobilne platforme, pod imenom Windows Phone 7.

  Kaj bo ponujal Windows Phone 7

  Sprembe, ki jih je Microsoft tam pokazal in napovedal, so presegle tudi nekatere izmed bolj drznih napovedi. Za začetek so pretrgali združljivost z Windows Mobile, odločitev, ki je za Microsoft nič manj kot šokantna, saj je to ena izmed bolj razpoznavnih lastnosti, ki zaznamuje podjetje (zato v Windows 7 še kar prenašamo vso 15 in več let staro “kramo” za zaganjanje programov iz prejšnjega stoletja).

  To pomeni, da noben od programov, pisan za Windows Mobile, ne bo delal na WP7. Dobra stran tega je, da je s tem Microsoft dobil popolnoma proste roke pri načrtovanju novega sistema, slaba pa, da so izgubili vso, ne tako majhno, bazo aplikacij. Seveda ne stojijo križem rok, ampak so se aktivno lotili reševanja problema. Tako so organizirali nagradne igre za najbolše ideje/aplikacije za WP7 z bogatimi nagradami, razvijalci lahko dobijo testni mobitel zastonj oz. jim Microsoft garantira minimalni zaslužek, tudi če se aplikacija ne bo tako dobro prodajala, da bi se stroški povrnili.

  Prav tako priporočajo vsem svojim zaposlenim, naj programirajo za WP7 v prostem času in sploh sistem čim bolj pozitivno oglašujejo. Glede na to, da bo Microsoft čisto vsem svojim 90.000 zaposlenim dal zastonj WP7 mobitel, se to niti ne zdi prehuda zahteva. Skratka, nekdo pri Microsoftu se izjemno trudi, da bo sedmica založena z aplikacijam že ob izidu, in razvoj WP7 aplikacij se zdi te dni pametna poslovna odločitev. Kot pravijo v angleško govorečih delih sveta, win/win situacija za nas, navadne smrtnike.

  Metro, nov vmesnik v WP7

  Nov uporabniški vmesnik

  Za drugi šok je v Barceloni poskrbela grafična podoba novega sistema. Zopet popolnoma netipično za Microsoft je mobilna sedmica pretrgala vse grafične smernice starejših oken, niti ne kopira konkurence.

  V novem vmesniku, imenovnem Metro, so glavne postale ploščice (tiles), ki zasedajo prostor na domačem zaslonu in prikazujejo vse od opozoril o zgrešenih klicih, novih SMS-ov, Facebook informacij, internetnih zaznamkov itd.

  Vse je odeto v retro barve, prevlada pa čisti vektorski slog, ki spominja na stare 8-bitne računalnike. Ker imajo vsake oči svojega malarja, bo v debatah okoli videza verjetno še izjemno pestro. Sploh pa, ker je Microsoft zarobantil, da bodo karkšnekoli predelave vmesnika s strani proizvajacelv (kar so danes HTC Sense, TouchWiz in Motoblur) prepovedane. Čeprav se že pojavljajo govorice, da bo HTC vseeno imel privilegij in bo kljub vsemu lahko vsaj v okrnjeni obliki uporabljal Sense.

  Kalkulator v retro slogu, ki ga narekuje Metro

  Ta omejitev hodi z roko v roki z drugo zahtevo, ki se jo morajo držati vsi proizvajalci WP7 mobitelov. Microsoft je predpisal minimalne strojne zahteve, kot recimo obvezni kapacitivni zaslon, podpora 4-prstnem “multitouchu”, 5MP kamera, FM radio, šli so celo tako daleč, da je predpisano število gumbov, izbirajo pa lahko med predpisanimi 3 tipi ohišij (samo zaslon, zaslon + drsna tipkovnica, “klasično” zaslon + tipkovnica).

  Glavna ideja je, da ne glede na proizvajalca, bodo vsi WP7 mobiteli nudili enako, bolj kontrolirano uporabniško izkušnjo. To očitno ne bo tak problem, saj so med potrjenimi proizvajalci že HTC, Samsung, LG, Dell in Asus.

  Če se vrnem nazaj k samem sistemu, ta vključuje kar nekaj bombončkov, kot je Exchange podpora v e-mail odjemalcu, DirectX pospešene igre (še ena od strojnih zahtev), vključene v Xbox Live, Zune Marketplace, integrirano iskanje po celem sistemu z Bingom in še kaj, “krasijo” pa ga tudi čudne omejitve, kot je recimo le delna večopravilnost v stilu Androida in iOSa (korak nazaj v primerjavi z WinMo) in (vsaj trenutno) odsotnost možnosti kopiraj in prilepi .

  Z razvojnimi Samsungovimi mobiteli, ki jih je Microsoft nedavno razposlal razvijalcem in novinarjem, so se igrali tudi na spletu, tako si lahko preberete že kar nekaj uporabniških vtistov. Seveda na testnem telefonu, ki ne bo ugledal masovne proizvodnje in razvojno različico sistema, pa kljub vsemu.

  Splošni vtisi so pozitivni, saj naj bi bilo čutiti potenical platforme, ki pa še rabi nekaj ljubezni, da zlikajo zadnje gube. Največje odstopanje sta Supersite for Windows, kjer so telefon predstavili izjemno pozitivno (hehe, logično) in InfoWorld, kjer pa pisec ni našel lepe besede za OS. Je pa pametno vedeti, da je avtor bivši urednik jabolčno obarvane strani Macroumors.

  Samsung Taylor, razvijalcem namenjen prototip (mobiletechworld.com)

  In še čisto za konec, prve telefone z Windows Phone 7 bomo videli to jesen, po še čisto svežih novicah v Evropi že oktobra, medtem ko jih bodo Američani enkrat za spremembo čakali do novembra.

  Sedaj veste, upam da, vse :)


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1675
24. september 2013
Vse kar ste in niste želeli vedeti o Windows Phone 7
Novice
Windows Phone 7