• /PublishingImages/WP7_lego.jpg

  Windows Phone 7 1.0

  24. september 2013 - Tilen Žagar

  Če vas mobilne tehnologije vsaj malo zanimajo, ste težko spregledali ponedeljkov izid Windows Phone 7. Dogodek sta spremljali dve istočasni konferenci, ki jih je novim oknom v čast organiziral Microsoft v New Yorku in Londonu in tam je bila seveda vsa tehnološka novinarska srenja, ki je v svoje šape dobila prve "prave" telefone in zasula internet z novicami in vtisi.

  Sedaj, ko se je vihar okoli izida malo umiril, lahko v miru z malo večje kritične razdalje pogledamo in ocenimo kaj nova okna prinašajo, česa so zmožna in česa (še) ne znajo in kaj lahko pričakujemo v prihodnosti.

  Strojna oprema

  Sam nabor telefonov je na kratko predstavil že Jan in kaj veliko tu ni za dodati. Nekaj modelov je rezerviranih za ameriške operaterje, tako v Evropi najverjetneje ne bomo videli HTC Surround 7 , LG Quantum in Samsung Focus, vprašljiv je tudi Dell Venue Pro, medtem ko HTC Pro izide šele naslednje leto. No, nikoli ne reci nikoli, in če ne drugače se bo kakšen od omenjenih telefonov mogoče znašel na prostem trgu. Za nas so precej bolj zanimivi Samsung Omnia 7, HTC HD7, HTC Mozart in LG Optimus 7, za bolj točne informacije pa bo treba še malo počakati.

  Telefoni se na ogled postavijo

  Kdor je pričakoval revolucijo oz. vsaj naslednjo stopnico na strojnem področju je mogoče celo malo razočaran. Do Star Trek padov nas še vedno loči kakšno leto ali desetletje, kljub vsemu pa tudi zaradi Microsoftovih strogih minimalnih zahtev med uvodno druščino ni slabega telefona. Gigaherčni procesor, zasloni z visoko resolucijo 480x800, 5 in več MP kamere, pisan nabor dizajnov z različni drsnim tipkovnicam (ali brez njih seveda), aluminijasto ohišje na Mozartu, Dellovo "gorilla glass" steklo in Super AMOLED zaslon na Omniji 7 v ničemer ne zaostajajo za najbolšim, kar lahko ponudijo drugi tabori. Jasno je, da Microsoft meri v in samo najvišji razred.

  Operacijski sistem

  Glavna zvezda  pa je bil seveda sam operacijski sistem. Če na hitro povzamem že znane informacije, je Microsoft z Windows Phone 7 prekinil vse povezave s starejšim Windows Mobile, aplikacije niso združljive, prav tako ni združljiv niti hardware (vsaj uradno nadgradnja obstoječih Windows Mobile telefonov na WP7 ne bo mogoča), uporabniški vmesnik so popolnoma spremenili, skratka, potegnili so črto. Za Microsoft je Windows Phone 7 nov, svež začetek, na nek način so zopet pri različici 1.0.

  Slabo ...

  Žal kot vedno pri teh številkah to pomeni tudi, da marsikaj še manjka oz. da vsi deli sistema še niso bili deležni enake pozornosti. Seznam mojih zamer:

  • ni mogoč priklop na računalnik kot naprava za množično shranjevanje (aka USB mass storage). Edini način prenosa datotek, glasbe in filmov je prek aplikacije Zune. Mimogrede, ta menda prihaja tudi na Mace.
  • ni brskalnika po datotekah. Le to hodi z roko v roki z zgornjo omejitvijo. Če ste navajeni gledati v podatkovno drobovje svojega telefona WP7 ni za vas, kaj se sme in kaj ne določa sistem.
  • video posnetkov ni mogoče pripeti MMS sporočilom, ravno tako kljub odlični Office podpori dokumentov ne morete pripeti zraven elektornske pošte (lahko pa OneNote zapiske). Govora je seveda o privzetih aplikacijah za sporočila in pošto, kljub temu so take omejitve precej nesmiselne in upam da je vzrok pomankanja časa, ne Microsoftove politike, ki na tak način propagira SharePoint.
  • kopiraj-prilepi. Ni :) Telefon dokaj pametno prepoznava naslove, datume, telefonske itd. vendar preprostega odložišča ni. Obljubljeno pride z nadgradnjo naslednje leto.
  • sistem ne podpira spominskih kartic. Upam da tekom odraščanja ugleda tudi to precej uporabno funkcijo.
  • prenos datotek preko bluetootha ni mogoč. Še ena stvar, kjer se jim ne bi bilo treba zgledovati po Applu.
  • privzet brskalnik je Internet Explorer, ki pa ne podpira ne Flasha, ne Silverlighta. Ravno tako mu  manjka "text reflow", tako če stran preveč približate drsate levo desno po vrsticah namesto da bi brsklanik sam preuredil tekst glede na širino zaslona. Alternativni brsklaniki, ki bodo odpravili vsaj kakšno če ne kar vse napake se bodo (če se že niso) hitro pojavili, ampak zamera IEju ostane.

  Obstaja še cel kup drobnarij, nekateri tako pogrešajo izenačevalnik v predvajalniku, le ta ne predvaja DivX datotek oz. jih Zune prekodira ko jih kopirate na telefon, manjka deljenje internetne povezave (tethering), ni prave večopravilnosti itd.

  Prepričan sem, da bo kar nekaj napak v sistemskih nadgradnjah Microsoft popilil in odpravil, kot tudi razširil nabor zmožnosti sistema. Kar nekaj pa je takih, ki kažejo nov pristop in željo po kontroli uporabniške izkušnje, kar pa je lahko dvorezni meč, saj ob slabi izvedbi vse prerado omejuje uporabnika.

  ... in dobro

  Upam da po tej obsežni listi telefona niste takoj črtali z Božičkovega seznama. Naredili bi mu krivico, če ne bi sprva pogledali še dobre plati. Vso pozornost, ki manjka prejšnem seznamu, so namreč Microsoftovi programerji vložili in razporedili  po drugih delih sistema, in to se jim še kako pozna.

  Nov in unikaten uporabniški vmesnik je od temeljov naprej premišljen za uporabo na pametnih telefonih. Zmanjšali so število potrebnih pritiskov na minimum, po panoramsko urejenih vozliščih (hubih) drsamo s potegi levo in desno. Največkrat uporabljene funkcije so vedno na standariziranih in intuitivnih mestih, tam kjer jih pričakujemo. Kar poleg zanimivega, če že ne lepega (le ta je pač stvar posameznika), vmesnika takoj pade v oči je tudi hitrost in gladko premikanje, o čemer poročajo na vseh modelih.

  Pri urejanju začetnega zaslona imate popolnoma proste roke. Med ploščice lahko položite bližnjice do aplikacij, stike, koledarske zaznamke, priljubljeno radio frekvenco ... Ploščice so žive in se prilagajajo izbrani funkciji in tudi aktualnem dogajanju, tako vas že na uvodnem zaslonu obveščajo o številu prispelih sporočil, novi fotografiji priljubljene osebe ali zadnjem predvajanem izvajalcu.

  Potem je tu popolna integracija s socialnimi omrežji. V vozlišču People so na voljo vsi podatki zbrani z vseh virov, naj bo to Windows Live, Facebook ali podatki, vnešeni na telefonu. Tako na enem mestu pregledujete slike, komentirate stanje na Facebooku, povabite na igro Backgammona, pošiljate sporočila in emaile ali pa samo pokličete željeno osebo.

  Kot se za Microsoft spodobi je tu odlična podpora zbirki pisarniških orodij Office. Mobilna pisarna tako vključuje odlično orodje za zapiske OneNote, mobilni Word in Excel in SharePoint. OneNote se po želji sinhronizira z Windows Live ali SkyDrive, kjer vam Microsoft zastonj ponuja kar 25 gigabajtov prostora. Dokumente delimo z uporabo SharePointa, kot že omenjeno pa jih (mogoče ravno zaradi tega) ne moremo pripeti zraven elektronske pošte. Čemu je to dobro mi je neznanka, kljub vsemu pa so Office na telefonu več kot odlični, čeprav mogoče malce preveč preprosti (no roko na srce jih večina uporablja samo za pregled dokumentov, diplomo in mesečna poročila pa piše na večjih bratih).

  Koledar se lahko poveže z Outlookom, preko ActiveSync sodeluje tudi z Googlom in sploh lahko uporablja več različnih virov. Pametno prepoznava datume in dogodke v sporočilih in elektronski pošti, avtomatsko opozarja na prekrivanje dogodkov, preko Bing Maps mu ni tuja tudi geografija. Petka tudi tukaj.

  Multimedijske sposobnosti je sistem podedoval od Zuna, Microsoftovega prenosnega predvajalnika, ki pri nas ni doživel večje prepoznavnosti, a ima v tujini izjemno čislan uporabniški vmesnik (ki je tudi osnova za celotno WP7 podobo). Preko Zune aplikacije glasbo in filme naložimo na telefon in to je nekako to. Hiter dostop do glavnih kontrol predvajalnika je mogoč od kjerkoli na telefonu s pritiskom na gumb za uravnavanje glasnosti. Je pa malce tečno, da lahko "previjamo" glasbo samo z gumboma naprej in nazaj ne pa s prstom in drsnikom. Prostor za izboljšavo tako vsekakor še je, izvedba pa kljub vsemu na nivoju.

  Kamera in galerija v maniri pametnih telefonov. Fotoapart je izjemno hiter, vsaj na trenutnih telefonih, slike po želji delimo preko sporočil, elektronske pošte ali pa jo damo na ogled v eno od socialnih omrežjih. Nastavitev je več kot preveč, tako da sigurno ne boste ničesar pogrešali, lep in uporaben dodatek k uporabniškem vmesniku je, da iz fotoaparata s slidom levo takoj preskočimo v galerijo in obratno.

  "Picture hub", eno izmed stičišč

  Internet Explorer je kljub zgornjim napakam izredno hiter in uporaben brskalnik, ki nadaljuje trend pranja slabega imena, ki ga je znamki Microsoft nakopal v preteklih letih. Nima sicer HMTL5 podpore, s katero se kiti večina na WebKitu temelječih konkurenčnih brskalnikov, a za povprečnega uporabnika bo več kot zadosti.

  Če pa boste želeli kakšen drug brskalnik je pa tu seveda Marketplace, Microsoftov odgovor na Appstore in Android Market. Uporabniki le teh se bodo v Marketplacu hitro znašli. Urejen je v kategorije aplikacije, igre in glasba, potrebujete samo še kreditno kartico :) No, kar nekaj aplikacij bo seveda na voljo tudi zastonj in Marketplace služi kot standardno (in edino!) odlagališče vsega, kar lahko razširi uporabnost telefona. Ker je platforma še popolnoma sveža je število aplikacij in rast le tega še neznanka, dejstvo pa je, da je Microsoft eno izmed največjih imen na tem področju in da v motivacijo razvijalcev vlagajo ogromno količino časa in denarja, tako da je strah na tem področju po mojem mnenju odveč.

  Zaključek

  Torej, Windows Phone 7 je končno (no skoraj) med nami. Ni popolen in pesti ga še kup porodniških težav. Kljub temu pa bi moral nositi ogromne plašnice, da ne bi videl ogromnega potenciala, ki ga sistem kaže in premišljenosti in spoliranosti, s katero so se programerji lotili glavnih funkcij. Veseli me tudi, da je Microsoft s tem pokazal, da ni ogromen in okostenel fosil, ampak je sposoben drznih in hitrih sprememb.

  Na vrhu je postala gneča tako še malo večja. Ampak tako kot je Apple s prvim iPhonom brcnil v rit vse takratne mobilne pomembneže in je Google z Andoridom prisili Apple, da ne spi na lovorikah, sem prepričan, da bo tudi Microsoft dodal svoj delež in prispeval k napredku. In to je za nas, uporabnike, lahko samo dobro, vsi se bolj trudijo, mi pa imamo tako še eno izbiro več.

  Uradno pride v Evropo Windows Phone 7 21. oktobra, pri nas pa po mojih virih (ki me bojo popravili če se motim) enkrat novembra. Takrat vam povem še kakšno informacijo in konkreten test iz prve roke, do takrat pa veselo branje.

  Do novembra moj WP7 telefon

  Za večino informacij, slik in posnetkov v tem članku je kriv izjemen pregled Windows Phone 7 na gsmarena.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1685
24. september 2013
Windows Phone 7 1.0
Novice
Windows Phone 7