• Windows Phone 7 bo namenjen izključno novim mobilnim napravam

  24. september 2013 - Rok Novak

  Microsoft je pred dnevi na MIX10 konferenci v Las Vegasu izdal podrobnosti o novem operacijskem sistemu, ki naj bi v bodoče gnal pametne mobilne naprave in poskusil odbiti napad konkurenčnih, odprtokodnih operacijskih sistemov. Potrjene so bile domneve, da bo novi operacijski sistem namenjen le novim mobilnim napravam, ki bodo morale izpolnjevati za trenutne razmere, v hardverskem smislu, zelo zahtevne pogoje.

  Novica je vse lastnike naprav, ki jih trenutno žene Windows Phone 6.5 operacijski sistem in so upali na možnost nadgradnje, pustila z grenkim priokusom. Še posebej lastnike HTC-jevega Touch HD2, ki je hardversko skoraj povsem skladen z zahtevami Microsofta – pade le pri velikosti spomina in številu tipk. Njegov ROM ima namreč le 512 MB in manjkata mu namenski tipki za iskanje in kamero.

  Windows Phone 7 zahteva vsaj 4-točkovni zaslon na dotik, gigaherčni procesor, grafični pospeševalnik, GPS modul, FM radio sprejemnik, WVGA (480x800px) ali HVGA (320x480px) zaslon, senzor za avtomatsko obračanje zaslona, 5-megatočkovno kamero, vsaj 256 MB delovnega spomina in vsaj 8 GB flash spomina. Obljubljajo podporo DivX 4, 5 in 6 ter kodeka H.264.

  Glede na to, da je WP7 narejen povsem na novo in se od WP6.5 razlikuje že v osnovah, tudi aplikacije s sedanjih Windows naprav ne bodo združljive z WP7. Aplikacije za WP7 so in bodo razvite z uporabo Silverlight aplikacijskega ogrodja in XNA, obljubljajo pa tudi integracijo z Xbox Live. Prvi demo prikazi 3D iger navdušujejo. Microsoft se ne odpoveduje WP6.5, saj je v verziji 6.5.3 na voljo orodje povečevalno steklo, ki predstavlja most med filozofijama palčke in prstov. WP7 je seveda zasnovan za hkratno večprstno upravljanje z mobilno napravo.

  »Trudimo se biti pazljivi pri opremljanju ljudi z ročnimi granatami, saj se lahko ponesreči razstrelijo.«Scott Guthrie, Microsoft

  In kaj je glavni minus nove zgodbe? Po ajfonovsko novi OS ne pozna večopravilnosti. Microsoft pravi, da so večopravilnost menjali za daljšo vzdržljivost baterije. S to spremembo in visokimi hardverskimi zahtevami bo Microsoft vajeti vzel v svoje roke. Do danes je bila izkušnja z njihovimi operacijskimi sistemi odvisna tudi od proizvajalcev naprav, negativen feedback pa je vedno šel na njihov račun. Tudi tukaj je možno potegniti vzporednico z jabolčno konkurenco.

  Prve mobilnike z Windows Phone 7 operacijskim sistemom bo mogoče kupiti konec letošnjega leta. Omenja se proizvajalce LG, Samsung in HTC.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1137
24. september 2013
Windows Phone 7 bo namenjen izključno novim mobilnim napravam
Novice
Windows Phone 7