• /PublishingImages/windows-phone-marketplace-web.jpeg

  Windows Phone 7 Marketplace vztrajno pridobiva nove aplikacije

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Operacijski Windows Phone 7 mnogi hvalijo zaradi edinstvenega in enostavnega uporabniškega vmesnika Metro, še vedno pa ga omejuje slabši izbor aplikacij v primerjavi z Androidom in iOS-om. Olajševalna okoliščina je sicer dejstvo, da je Windows Phone Marketplace star šele eno leto. Te zanima, koliko aplikacij je v tem letu pridobil in katere so najbolj priljubljene?

  Windows Phone 7 Marketplace

  Marketplace v 35-ih državah s 40.000 aplikacijami

  Aplikacijska trgovina Windows Phone 7 Marketplace je za 17 držav svoja vrata odprla lanskega novembra. Kasneje so dodali podporo za še 18 držav, tako da lahko sedaj na Marketplace-u aplikacije kupujejo uporabniki iz skupno 35-ih držav. Žal na tem seznamu še ni Slovenije, kar objavo aplikacij otežuje tudi lokalnim razvijalcem. Predvsem po zaslugi natečaja M:Windows Phone 7 je sicer na Marketplace uporabnikom na voljo že kar nekaj aplikacij slovenskega izvora.

  Marketplace ponuja že 40.000 aplikacij (za primerjavo: Android Market jih ima preko 300.000, Applov App Store pa že preko 500.000). Podatki najnovejše raziskave podjetja Distimo kažejo na to, da je delež brezplačnih aplikacij večji od deleža plačljivih aplikacij, vendar slednji ostaja precej visok. Seveda to pomeni, da je na Marketplace-u trenutno precej aplikacij, ki so za nas nedosegljive, saj možnost plačevanja še ni podprta.

  Število aplikacij na Windows Phone 7 Marketplace

  Število aplikacij za Windows Phone vztrajno raste (vir: Distimo)

  Igre najbolj popularne, največ prenosov iz ZDA

  Verjetno ni presenetljivo, da so tudi v Windows Phone 7 Marketplace najbolj popularne igre; tako pri brezplačnih kot pri plačljivih aplikacijah. Delež iger je sicer pri plačljivih aplikacij zanimivo precej večji.

  Razdelitev WP7 aplikacij znotraj kategorij

  Deleži Windows Phone aplikacij po kategorijah; levo za brezplačne, desno za plačljive aplikacije (vir: Distimo)

  Distimo poroča tudi, da z vidika prenosov med državami prevladuje ZDA. Pri deležih prenosov so seveda brezplačne aplikacije v veliki prednosti pred plačljivimi. Svoje pri verjetno prispevajo tudi države, kjer plačljive aplikacije še niso na voljo.

  S stališča zaslužkov razvijalcev se Windows Phone 7 še ne more primerjati z drugimi platformami. Deloma zaradi manjšega števila držav, deloma pa tudi zaradi tega, ker še ne ponuja podpore za nakupe znotraj aplikacij, ki je na drugih platformah (sploh na iOS) že pomemben vir dohodkov razvijalcev.

  Marketplace je še vedno daleč zadaj

  Windows Phone 7 Marketplace je dostopen tudi preko spleta

  Windows Phone Marketplace lahko obiščeš tudi preko spleta

  Glede na to, da gre za relativno novo aplikacijsko trgovino, je 40.000 aplikacij vsekakor lepa številka, a kaj, ko sta glavna konkurenta (Android in iOS) že daleč naprej. Vsekakor je dober znak, da zanimanje razvijalcev vztrajno raste, vendar bo brez vidnih možnosti za zaslužek WP7 še naprej v ozadju.

  Vsekakor upamo, da bo Microsoft v prihodnje še bolj pridno dodajal podporo za nove države, kar bo olajšalo tako nakup aplikacij za uporabnike kot privlačnost platforme za razvijalce. Bomo videli, kaj bodo številke pokazale naslednje leto.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
295
24. september 2013
Windows Phone 7 Marketplace vztrajno pridobiva nove aplikacije
Aplikacije
Windows Phone 7