• /PublishingImages/NokiaCityLens2.jpg

  [WP7] Nadgrajena resničnost z Nokia City Lens Beta

  24. september 2013 - Tilen Žagar

  O nadgrajeni resničnosti (angl. augmented reality) in aplikacijah, ki jo nudijo, smo na Tehniku že pisali. Če na kratko ponovim koncept nadgrajene resničnost, ta v slogu Posebnega poročila naš realni svet obogati z virtualnimi informacijami. Mobilne aplikacije za ta namen uporabijo GPS sprejemnik, merilec pospeškov, kompas in fotoaparat, da se z njim telefon zaveda kje je in kam zre ter nam na zaslonu prikaže primerne informacije.

  Nokia City Lens

  V nadgrajeno resničnost se je odločila pokukati tudi Nokia z aplikacijo City Lens. Trenutno je še v beta razvojni fazi, jo pa vseeno že lahko preizkusijo vsi lastniki Lumia telefonov, katerim je namenjena.

  "Mestna leča" vam servira informacije o bližnjih gostiščih, hotelih, javnem prevozu, trgovinah in turističnih znamenitostih. Nekakšni nadgrajeni Odpiralni Časi torej, ki delujejo po vsem svetu. Presenetila me je pokritost, ki je odlična tudi v Sloveniji, z lokalnimi trgovinami, za katere pred City Lens sploh še nisem slišal. Razlika pa je seveda v uporabniškem vmesniku.

  Če telefon držimo pokonci in v panoramski orientaciji, je na zaslonu prikazana slika, ki jo zajema kamera na zadnji strani, na njej pa so na ustreznem mestu ikone z oddaljenosto do poljubno filtriranih točk iz zgornje liste. Če je teh na enem mestu preveč, se zaradi preglednosti združijo v gručo. Ob pritisku na ikono izvemo natančno lokacijo na klasičnem zemljevidu, naslov, telefonsko itd.

  Ko telefon obrnemo pokonci, se vmesnik samodejno spremeni v seznam bližnjih točk s puščicami, ki kažejo v kateri smeri se nahajajo.

  Za konec pa se vmesnik spremeni še, ko telefon obrnemo v ležečo lego. Takrat se na zaslonu prikaže klasičen zemljevid, ki uporablja enake kartografske podatke kot Nokia Maps in se v Sloveniji po mojem mnenju odreže bolje kot Bing.

  Prehod med načinom prikaza informacij je hiter, preklop med njimi z nagibanjem telefona pa logičen in aplikacija je, če že ne drugega, zabavna za uporabo. Tako z idejo kot izvedbo pa vsekakor kaže znake neke nove Nokie, ki me z vsakim dnevom uporabe na novo navdušuje vse od testa Lumie 800.

  Nokia City Lense bo obogatila zbirko aplikacij v za Lumie eksluzivnem delu Marketplaca Nokia collection in je brezplačna. Za prenos si poskenirajte spodnjo QR kodo ali odklikajte po povezavah v viru.

  Aplikacijo sem preizkusil na telefonu Nokia Lumia 800 z operacijskim sistemom Windows Phone 7.5 "Mango".
  vir: Nokia Conversations, Pocketnow

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1786
24. september 2013
[WP7] Nadgrajena resničnost z Nokia City Lens Beta
Aplikacije
Windows Phone 7