• /PublishingImages/photosynth_winphone_app_capture_2.jpg

  [WP7] Photosynth

  24. september 2013 - Tilen Žagar

  Dobra stvar digitalne revolucije in napredka mobilnih telefonov je, da se redkokje znajdemo brez fotoaparata. In ko tako za ceno žuljev in znoja prigazimo v neokrnjeno naravo uživat spektakularne razglede, del izkušnje ponavadi poizkusimo odnesti s seboj v civilizacijo. Vsaj v teoriji, saj kristalno nebo in žive barve na zaslonu izgledajo precej bolj suhoparno kot to, kar nam slikata očesi.

  Tu na pomoč priskočijo programi kot je Photosynth. Občutka sončnih žarkov na koži sicer (še) ne znajo pričarati, zato pa več fotografij združijo v večjo, panoramsko sliko. Photosynth je Microsoftovo "hišno" orodje, ki nam pomaga zlepit fotografije v tridimenzionalno panoramo in jo deliti s svetom. Uporabimo lahko že posnete fotografije ali pa slikanje in zlaganje zdržimo z uporabo mobilne aplikacije za iPhone in po novem tudi za Windows Phone 7.5.

  Spletna stran photosynth.net na osebnem računalniku.

  Aplikacija je brezplačna, čas za brskanje po Marketplaceu pa si lahko prihranite s skeniranjem QR kode na dnu članka. Pri inštaliranju na mojo Lumio 800 je bilo sicer nekaj pritožb o manjkajočem giroskopu, ampak kot so pokazali na wpcentral, kasneje v praksi opaznih razlik ni.

  Naj najprej pohvalim, da kljub temu, da za deljenje panoram Photosynth zahteva uporabniški (Live) račun in možnost povezave s Facebookom in Twitterjem, le te niso privzeto vključene. Tudi sicer na splošno in ne samo v Photosynth priporočam, da pregledate nastavitve in preberete vse opombe in drobni tekst, ko delite svoje podatke. Ste res prepričani, da želite vse svoje fotografije shraniti v oblak skupaj z informacijami o kraju in času nastanka posnetka?

  Photosynth na telefonu.

  Sama aplikacija je sestavljena iz treh delov, zajemanja slike, pregleda svojih posnetkov in in izbora najbolj zanimivih/najnovejših panoram s portala photosynth.net. Število slik, ki jih lahko združimo v panoramo, je poljubno in če imate zares mirno roko, živce in dovolj statičen motiv lahko poslikate popolno sfero. V pomoč pri slikanju je okvir, ki je obarvan zeleno, če Photosynth ve, kam umestiti trenutno sliko, rumeno, če rezultat ni ravno najboljši in ga lahko še ročno popravite ali rdeč, ko program izgubi orientacijo.

  Ko smo s posnetki zadovoljni, Photosynth fotografije sešije v panoramo, ki se tudi shrani med vaše posnetke. Kvaliteta zlepka je odvisna predvsem od kvalitete fotografij in zahteva kar nekaj vaje, da ugotovimo, kako postavljati in obračati telefon. Nagaja nam lahko tudi neenakomerna osvetlitev, v manjših prostorih pa se hitro pozna, če namesto telefona okoli osi obračamo sebe.

  Moj poskus panorame Kranja.

  V dveh dimenzijah panorama izgleda nekako tako kot zgornji primer, Photosynth pa gre še korak dlje. Panoramo nalepi na sfero, katero lahko poljubno obračamo in tako obdržimo pravilno prespektivo in občutek o orientaciji ter velikosti objektov na posnetku. Tako sliko lahko sicer pogledamo samo znotraj aplikacije ali na spletni strani, kjer lahko občudujemo tudi nekatere zares izjemne posnetke drugih uporabnikov.

  Žal pa aplikacija ni brez napak. Večkrat se mi je zgodilo, da se je med slikanjem ali nastajanjem panorame aplikacija nepričakovano zaprla, in po komentarjih sodeč nisem edini. V večini primerov se podatki oz. slike niso zgubile, neprijeten okus pa ostaja.

  Če vas Photosynth še ni prepričal, WMPowerUsers so pripravili spodnjo video predstavitev, želim pa vam čim več lepih razgledov, če jih boste pofotkali ali ne (samo s Photosynthom jih boste lažje :) ).

  Aplikacijo sem preizkusil na telefonu Nokia Lumia 800 z operacijskim sistemom Windows Phone 7.5 “Mango”.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1789
24. september 2013
[WP7] Photosynth
Aplikacije
Windows Phone 7