• /PublishingImages/weatherview_1.jpg

  [WP7] Weather View

  24. september 2013 - Tilen Žagar

  Poleg vseh stvari, ki jih lahko počnemo s pametnim telefonom je med popularnejšimi dejavnostimi tudi pregledovanje vremenskega stanja in obetov. Eden od zaščitnih znakov HTCjevega vmesnika Sense je ravno ogromna ura z ikono trenutnega vremena, ki pri večini uporabnikov obdrži mesto na glavnem zaslonu. In medtem ko je pri Applu na ikoni vedno sončno in 23 stopinj Celzija, Windows Phone s svojimi živimi ploščicami ponuja odlično priložnost, da nas aplikacije obveščajo o vsem kar nas o vremenu zanima.

  Večji problem je najti pravo aplikacijo. Microsoftov hišni Weather ponuja prikaz temeprature in vremena na ploščici, a so merilne postaje z njegovega vira po Sloveniji posejane precej na redko. Slovenska aplikacija Moj vremenar nas zasuje s podrobnostimi od radarske slike padavin dalje, a žal nudi le statično ikono. Sam sem imel v začetnem zaslonu pripet StormGlass, ki pa tako kot mnogi drugi mobilni vremenarji ni preživel Googlove ukinitve sicer uradno nepodprtega vremenskega APIja, preko katerega so črpali podatke.

  Na pomoč so priskočili Švedi. Weather View uporablja bazo podatkov yr.no, ki med 7 miljoni pokritmi kraji na svetu odlično pokrije tudi Slovenijo. Prikazuje urno dnevno napoved, vreme za kar 9 dni vnaprej, po želji pa izriše tudi meteogram za naslednjih 48 ur.

  Da želimo aktualne vremenske podatke tudi na bližnjici moramo aplikaciji povedati v nastavitvah, kjer tudi svari, da je podpora za žive ploščice še v bolj eksperimentalnih vodah. Po mojih izkušnjah sicer še ni zatajila. Na izbiro imamo tudi privzeti, grafično bolj pester slog ali stilizirane metro ikone. Druga stran ploščice prikazuje moč vetra in višino padavin. Mogoče bi bila boljša ideja, da bi veter prikazali skupaj s temperaturo na prvi strani, padavine pospravili v aplikacijo, prazno drugo stran pa izkoristili za prikaz 3 dnevne napovedi, kot je to počel StormGlass. Poleg tega pogrešam tudi geolokacijsko zavedanje, saj moramo kraje v Weather View vpisovati sami. Ja, iskanje idealne vremenske aplikacije se še ni končalo ... :)

  Weather View uporabljam na telefonu Nokia Lumia 800.

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1804
24. september 2013
[WP7] Weather View
Aplikacije
Windows Phone 7