• /PublishingImages/pulse-android.jpg

  Z bralniki RSS vedno na tekočem z novicami

  24. september 2013 - Tehnik

  Bralniki za vire RSS so nedvomno najboljši način, da ostaneš na tekočem z novicami, novimi objavami na najljubših blogih ter drugimi vsebinami. Prav nič nenavadnega ni torej, da so svoje mesto hitro našli tudi na pametnih mobitelih in drugih mobilnih napravah, ki z velikimi na dotik občutljivimi zasloni omogočajo razmeroma udobno uporabo.

  Bralnikov RSS je za glavne mobilne platforme ogromno, zato si bomo ogledali nekaj tistih, ki najbolj izstopajo z zanimivimi funkcionalnostmi ali uporabnostjo. Pod drobnogled smo vzeli štiri brezplačne – Pulse, my6sense, gReader in spletno storitev Google Reader.

  my6sense

  Platforma: iOS, AndroidRazvijalec: my6sense

  O my6sense smo na Tehniku že pisali, vendar gre za resnično zanimivo rešitev, ki zbere posodobitve iz omrežij Twitter, Facebook in Buzz ter jih združi z novicami iz računa za Google Reader. Zbrane posodobitve nato razvršča po pomembnosti, saj se samodejno uči, katere novice so nam najpomembnejše. Tako posodobitve niso razvrščene po času objave, aplikacija pa poskuša čim bolje predvideti katere novice nas bodo najbolj zanimale.

  Aplikacijo moramo sicer nekaj dni uporabljati, da resnično spozna naše navade, nato pa hitro postane odlično orodje za pregledovanje novic in branje posodobitev iz družabnih omrežij.

  Aplikacija je brezplačno na voljo za iPhone, iPod Touch, iPad in Android.

  Pulse

  Platforma: iOS, AndroidRazvijalec: Alphonso Labs

  Pulse je svojo premiero sicer doživel na Applovem iPadu, kmalu pa je svojo pot našel tudi na iPhone in Android. Glavna odlika aplikacije je nedvomno grafični vmesnik. Vire namreč prikaže v vodoravnih pasovih, kjer je vsaka novica prikazana skupaj s sliko ali fotografijo, povezano s člankom. Rezultat je vizualno izredno privlačna aplikacija.

  Poleg že pripravljenih virov, lahko dodajamo svoje ali pa aplikacijo povežemo z bralnikom Google Reader in izberemo tiste strani in bloge, ki jih želimo spremljati. Je pa res, da vizualni poudarek pomeni, da le težko upravljamo večje število virov, saj začnejo hitro upočasnjevati delovanje naprave.

  Aplikacija je brezplačno na voljo za iPhone, iPod Touch, iPad in Android.

  gReader

  Platforma: AndroidRazvijalec: noinnion

  gReader je odjemalec za Google Reader in njegova glavna odlika je tesna integracija s spletno storitvijo. Ob začetku uporabe namreč preprosto vnesemo svoje uporabniško ime in geslo in aplikacija prenese vse vire ter novice. Vključena je dvosmerna sinhronizacija, kar pomeni, da bodo prebrani in označeni članki prebrani in označeni tudi v spletni storitvi. Tako se ti ne bo dogajalo, da bi moral/a novice prebrati dvakrat – enkrat na mobitelu in ponovno, ko sedeš za osebni računalnik.

  Aplikacija je namenjena Androidom in je na voljo brezplačno z oglasi ali kot plačljiva različica brez oglasov.

  Google Reader

  Najbolj razširjeni bralnik za vire RSS je skoraj nedvomno Google Reader. Ne preseneča torej, da je Google pripravil tudi optimizirano mobilno različico. Z mobilnim telefonom preprosto obiščemo naslov http://reader.google.com in samodejno se odpre stran, prilagojena mobilnim napravam. Za mobilno storitev nudi večino funkcionalnosti, ki smo jih vajeni iz različice za osebne računalnike. Pregledujemo lahko najnovejše novice, jih označimo ter pošiljamo po elektronski pošti ali družabnih omrežjih.

  Spletna aplikacija Google Reader je tako odličen način za prebiranje novic in v primerjavi z gReaderjem bistveno hitrejša pri delovanju. Kljub temu pa seveda ni na voljo, ko nimamo povezave z internetom.

  Izbira zmogljivih in zanimivih bralnikov za vire RSS je torej velika. Uporabniki se lahko odločijo za različne možnosti, glede na svoje potrebe in zahteve. Še posebej z aplikacijami, kot sta my6sense in Pulse lahko vidimo, da so mobiteli omogočili nastanek številnih novih inovacij v prikazovanju in pregledovanju novic.

  Uporabljaš bralnik za vire RSS, ki ga nismo omenili? Svojo izkušnjo deli z nami v komentarjih.

  Aplikacije smo preizkusili na mobitelu HTC Legend, Galaxy Tabu, predvajalniku iPod Touch.

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1466
24. september 2013
Z bralniki RSS vedno na tekočem z novicami
Aplikacije
Android, iOS