• /PublishingImages/WiFree-dostopne_tocke.jpg

  Z brezžičnim omrežjem WiFreeLjubljana udobno do interneta v Ljubljani

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Od tega tedna naprej bo v Ljubljani dostop do interneta za prebivalce, goste in turiste še lažji. V mestnem jedru je namreč zaživelo javno dostopno brezžično omrežje WiFreeLjubljana. Te zanima, v katerih delih mesta in kako lahko že danes prideš do brezplačnega interneta v Ljubljani ter kako se WiFree obnese v praksi?

  Pokritost omrežja WiFree

  WiFree je brezžično podatkovno omrežje Meste občine Ljubljana, Telekoma Slovenije in podjetja NIL, ki dostop do interneta omogoča preko Wi-Fi dostopnih točk (hotspots). Če se ob sprehodu po mestu ozreš navzgor, lahko na svetilkah, stavbah in drugih objektih dokaj hitro opaziš bele škatlice s tremi antenami. Trenutno je postavljenih 80 dostopnih točk, ki pokrivajo območje mestnega jedra med Vilharjevo cesto, Tivolsko cesto, Parkom Tivoli, Aškerčevo cesto, Zoisovo cesto, Karlovško cesto in Njegoševo cesto.

  Vir: WiFreeLjubljana

  Ko bo omrežje WiFree v celoti dopolnjeno, bo sestavljeno iz okoli 1.430 dostopnih točk. Do sredine naslednjega leta bo predvidoma prekrita cela Ljubljana znotraj avtocestnega obroča. Skupaj naj bi WiFree pokrival 90 % območja širšega mestnega središča, 80 % naseljenega območja do obvoznice in 40 % naseljenega območja do meja mestne občine.

  Nekaj izmed dostopnih točk omrežja WiFreeLjubljana; jih najdeš še več?

  Kako do omrežja WiFree?

  Če se torej te dni znajdeš v centru Ljubljane, na svojem mobitelu, tablici ali prenosnem računalniku le poišči in se priklopi na omrežje z imenom WiFreeLjubljana. WiFree omogoča tri različne načine uporabe:

  1) Brezplačni dostop do določenih strani brez registracije

  Če želiš le na hitro pregledati novice ali dobiti informacije o ljubljanskih zanimivosti, s spletnim brskalnikom obišči stran www.WiFreeLjubljana.si. Na strani je na voljo seznam prosto dostopnih strani, ki jih lahko kadarkoli obiščeš brez posebne registracije. Med drugimi so prosto dostopne strani www.ljubljana.si, www.visitljubljana.si, www.siol.net, www.telekom.si, www.mobitel.si, www.itak.si. V primeru, da vpišeš stran, ki ni prosto dostopna, te brskalnik preusmeri na portal WiFreeLjubljana, kjer lahko izbereš omejeni brezplačni dostop z registracijo.

  2) Brezplačni dostop za 60 minut na dan z registracijo

  Če torej želiš odklikati na stran, ki ni prosto dostopna ali želiš internet uporabiti v raznih aplikacijah, je po priklopu na WiFreeLjubljana potrebna registracija na strani www.WiFreeLjubljana.si, s katero dobiš brezplačni dostop do interneta za 60 minut na dan. Za registracijo na portalu WiFreeLjubljana najprej vpišeš telefonsko številko svojega mobitela. V SMS-sporočilu nato dobiš WiFree kodo, ki jo skopiraš ali pretipkaš na portal WiFreeLjubljana. Pri tem pazi na pravilno uporabo velikih in malih črk.

  Na portalu WiFreeLjubljana lahko nato spremljaš preostali čas dostopa. Možna je tudi odjava iz omrežja, s čemer lahko dnevnih 60 minut izkoristiš v več kosih. Če svojih 60 minut v določenem dnevu še nisi porabil/a, se lahko ponovno prijaviš z isto WiFree kodo. Lahko pa seveda zahtevaš tudi novo kodo v primeru, da si SMS izbrisal/a. Portal WiFreeLjubljana te 5 minut pred iztekom brezplačne ure opozori s pojavnim oknom (pop-up), če to tvoj spletni brskalnik podpira in imaš servisno stran odprto.

  3) Nakup WiFree kode za daljši dostop do interneta

  V primeru, da ti 60 minutni brezplačni dostop ne zadostuje, se lahko odločiš za nakup WiFree kode za daljše časovno obdobje. Za 24-urni dostop je potrebno odšteti 3,90 €, za 7-dnevni 9,90 € in za 30-dnevni dostop 29,90 €. Trenutno je nakup na enostaven način možen z Moneto, kmalu bodo podprte tudi kreditne kartice in druga plačilna sredstva. Turisti bodo WiFree kodo za 24-urni dostop do omrežja WiFree dobili že pri nakupu Turistične kartice Ljubljana. Plačljivo obdobje se začne šteti od prve prijave v omrežje, zato lahko svojo WiFree kodo kupiš v udobju svojega doma že pred prihodom v Ljubljano. Portal WiFreeLjubljana je seveda na voljo tako v slovenščini kot v angleščini.

  Hitrost omrežja WiFree in praktična uporaba

  Pri brezplačnem dostopu do omrežja WiFree je hitrost prenosa podatkov omejena na 512 kbit/s na posameznega uporabnika, pri plačljivem dostopu pa na do 50 Mbit/s. Na hitrost prenosa lahko seveda vpliva zasedenost posamezne točke, kar se bo verjetno poznalo ob kakšnih bolj množičnih dogodkih. Dobra novica pa je, da skupne količine prenosa podatkov niso omejene v nobenem primeru. Na prostem posamezna dostopna točka pokriva 100 do 150 metrov od antene, v notranjih prostorih se ta razdalja zmanjša na 20 do 50 metrov. Če boš torej WiFree uporabljal/a na kavici, se ti splača zasesti teraso ali najti najboljši stol pri oknu.

  Testi hitrosti omrežja WiFreeLjubljana na različnih točkah po mestu

  Pri testiranju v praksi sem z omrežjem WiFreeLjubljana imela zelo pozitivne izkušnje. Center mesta je res lepo pokrit, obljube glede hitrosti večinoma držijo, pri hoji naokoli nikoli ne ostaneš brez povezave v omrežje, saj se dostopne točke odlično prekrivajo in omogočajo nemoteno uporabo pri prehodu med dostopnimi točkami. Tudi pri vožnji z avtobusom čez center te WiFree lepo zagrabi in omogoča udobno uporabo interneta, vse od brskanja po spletu in družabnih omrežij do pregledovanja mailov. WiFreeLjubljana za prebivalce Ljubljane verjetno ne bo nadomestil širokopasovnega dostopa od doma, je pa nedvomno uporaben pri opravkih v mestu.

  V omrežje WiFreeLjubljana se lahko poveže vsaka naprava, ki podpira Wi-Fi standard IEEE 802.11b/g/n in ima sodobnejši internetni brskalnik. V to kategorijo načeloma spadajo vsi sodobni prenosniki, pametni telefoni in tablice. Omrežja WiFreeLjubljana se je tako najbolj razveselil prav moj iPad, ki ni zmožen povezave na mobilno podatkovno omrežje preko SIM-kartice.

  Portal WiFreeLjubljana kot vstopna in informativna točka za Ljubljano

  Brezžično javno omrežje WiFreeLjubljana je odlična pridobitev za našo prestolnico, ki bo tako občanom kot gostom olajšala dostop do interneta in sodobnih digitalnih storitev. Vse dodatne informacije o omrežju so na voljo na spletni strani www.WiFreeLjubljana.si, kjer poleg podrobnih navodil, možnosti vpisa in nakupa WiFree kode ter seznama prosto dostopnih spletnih strani, najdeš še priporočila za zanimive mobilne aplikacije, ki ti pridejo prav v Ljubljani (npr. BicikeLJ, Trola, Parkirišča).

  Brezplačno do 30. 4. 2013

  Vsi naročniki SiOL interneta, Mobitel Instant Interneta in paketa Itak Džabest lahko v promocijskem obdobju, ki traja do 31.  10.  2013, omrežje uporabljate brezplačno 24 ur na dan. Za brezplačno uporabo omrežja potrebujete WiFree kodo.

  Pridobite jo tako, da se preko portala Moj Telekom povežete z vašim računom. Naročniki SiOL interneta se prijavite v servisne strani SiOL, kjer se v zavihku »Internet« nahaja vaša WiFree koda. Naročniki Mobitel Instant Interneta se prijavite v servisne strani Moj Mobitel, kjer se v zavihku »Aplikacije« nahaja sklop Wifree koda.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
461
24. september 2013
Z brezžičnim omrežjem WiFreeLjubljana udobno do interneta v Ljubljani
Aplikacije