• /PublishingImages/picplz-lightbox.jpg

  Z mobitelom na počitnice

  24. september 2013 - Tehnik

  Pred odhodom na potovanje nas čaka še pakiranje, eni ga opravijo z levo roko, za druge je to precej stresno opravilo. Pri tem nam lahko pomagajo tudi aplikacije, seveda pa sta mobitel in tablični računalnik dobra spremljevalca tudi na potovanju, tako v nadaljevanju predstavljamo nekaj aplikacij, ki nam bodo prišle prav v času počitnic.

  uPackingList

  Platforma: iOS (iPhone, iPod touch, iPad), Android

  Za vse, ki pred potovanjem skrbno pripravite sezname, je ta aplikacija kot naročena in vam bo zagotovo prihranila nekaj časa. Aplikacija uPackingList namreč ponuja vnaprej pripravljene kategorije (priprave, oblačila, šport, zdravje, naprave ...), v okviru posamezne kategorije pa nato izberemo opravila. In pomislili so na vse. Kategorija priprave je recimo namenjena predpripravam na potovanje in vsebuje opravila kot so rezervacija hotela, veljavnost potnega lista, zdravstveno zavarovanje, dogovor za zalivanje rož, itd. Če na seznamu ni zadev, ki jih je potrebno urediti pred odhodom, jih enostavno dodaš, nato klikneš “pack” in seznam je pripravljen. Lahko ga pošlješ po e-pošti ali pa opravila sproti odkljukaš kar v aplikaciji.

  Aplikacija uPackingList

  Aplikacija uPackingList za Android

  uPackingList je brezplačno na voljo na tržnici Android Market in v trgovini App Store.

  Potovalni vodiči

  Platforma: iOS, Android, Nokia, BlackBerry

  Namesto debelih knjižnih vodičev v kovčku lahko imamo potovalne vodiče kar na mobitelu ali tabličnem računalniku. Pred časom smo že preverili kateri potovalni vodiči so na voljo, za več informacij preleti članek o potovalnih vodičih na mobitelih in tabličnih računalnikih.

  Aplikacija In Your Pocket

  Instagram

  Platforma: iOS

  Brez fotografiranja na dopustu ne gre, če želiš fotografijam dodati še nekaj čara (beri filtrov), da jim dodaš starinski izgled, preveri aplikacijo Instagram, ki je na voljo za iOS.

  Najprej si ustvarimo uporabniški račun, ki ga lahko povežemo z našim profilom na Twitterju in Facebooku in tako najdemo prijatelje, ki že uporabljajo Instagram. Ko fotografijo posnamemo, izberemo še enega od filtrov, nato pa jo lahko delimo s prijatelji na drugih družabnih omrežjih (Facebook, Twitter, Flickr, Tumblr, Posterous in Foursquare) ali pa le objavimo na strani Instagram. Ker je v tujini pameto paziti na količino prenesenih podatkov (v nastavitvah izklopimo prenos podatkov v tujini), lahko fotografije le pripravimo, ko imamo na voljo povezavo WLAN, pa jih delimo z drugimi.

  Aplikacija Instagram

  Aplikacija Instagram

  V razdelku “feed” so objavljene fotografije, ki so jih posneli naši prijatelji, obvestila o dogajanju (ko nekdo “všečka” našo fotografijo ...)  najdemo v razdelku “news”, medtem ko v razdelku “popular” najdemo fotografije, ki imajo največ ogledov na Instagramu.

  Aplikacija Instagram

  Aplikacija Instagram

  Instagram je brezplačno na voljo v trgovini App Store.

  Aplikaciji LightBox in picplz

  Aplikaciji picplz in Lightbox

  Instagram naj bi pripravljal tudi aplikacijo za Androida, medtem pa lahko preveriš brezplačno aplikacijo picplz, ki je na voljo za iOS in Android, ali Lightbox Photos, ki je brezplačno na voljo na tržnici Android Market.

  Kindle

  Platforma: iOS, Android, BlackBerry, Windows Phone 7

  Na potovanju, predvsem pa na morju, radi preberemo kakšno knjigo. Pri branju na mobitelu ali tabličnem računalniku se je potrebno odpraviti v senco, branje pod borovci je seveda prijetnejše, poskrbeli pa bomo tudi za zaščito pred soncem.

  Pri aplikaciji Kindle potrebujemo dostop do spleta (prek WLANa ali mobilnega omrežja) le za nakup knjig ali če želimo nadaljevati z branjem knjige, ki smo jo prej brali na drugi napravi in moramo aplikacijo sinhronizirati. Knjige je zato dobro kupiti že doma, če si lastiš Kindla bo branje seveda nekoliko prijetnejše, a preizkušeno se tudi tablični računalniki dobro obnesejo, precejšnja razlika pa je seveda v vzdržljivosti baterije.

  Aplikacija Kindle

  Aplikacija Kindle za iPad

  Na voljo so tudi druge aplikacije, tako lahko preizkusiš npr. iBooks za iOS in Aldiko za Androida.

  Pametno na sonce

  Platforma: iOS, Android, Windows Phone 7

  Več o aplikacijah, ki ponujajo informacije o zaščiti pred soncem, si lahko prebereš v članku S pametnim telefonom pametno na sonce.

  Aplikacija iTanSmart

  Aplikacija iTanSmart

  Doodle Buddy

  Platforma: iOS (iPhone, iPod touch, iPad)

  Mnogi straši imajo na mobitelih in tabličnih računalnikih na zalogi kakšno risanko, na voljo pa je tudi precej aplikacij za risanje, iger in knjig, ki pa so večinoma v angleščini. Verjetno že vsi poznate Talking Toma, ki je na voljo za Android, iPhone in iPad, in druge govoreče prijatelje, ki so navdušili ne le otroke, ampak tudi malo starejše. Tokrat pa smo preverili kaj ponuja Doodle Buddy, aplikacija za risanje, ki je kljub temu, da je v angleščini, zaradi slikovnega menija precej preprosta za uporabo. Na voljo so različne predloge, tako da se otroci lahko igrajo tudi igre kot so vislice, križci in krožci, se poskušajo prebiti iz labirinta, ali pa rišejo na predlogo.

  Aplikacija DoodleBuddy za iPad

  Če želiš, da preizkusimo še kakšno aplikacijo, jo predlagaj v komentarjih, in se bomo potrudili, da bo čim prej tudi na Tehniku.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1549
24. september 2013
Z mobitelom na počitnice
Aplikacije
Android, iOS