• /PublishingImages/OnLive_Desktop-Collage.jpg

  Z OnLive Desktop do Windows 7 tablice kar na iPad-u

  23. september 2013 - Alja Isaković

  iPad je nedvomno uporabna naprava za brskanje po spletu, branje in raznovrstno zabavo. Kaj pa za delo? Si si navkljub kopici poslovnih aplikacij kdaj zaželel/a, da bi lahko poganjal/a kar operacijski sistem Windows ali Microsoft Office? Sedaj to možnost ponuja aplikacija OnLive Desktop, ki bo kmalu na voljo tudi v Android različici.

  Z OnLive preko oblaka do iger, sedaj tudi do Windows 7

  Če se ti zdi ime OnLive znano, se ne motiš. Junija 2010 so v ZDA začeli ponujati storitev OnLive Game Service, ki Windows, Mac in celo Android ter iOS uporabnikom omogoča enostaven, hiter in kakovosten dostop do najnovejših, grafično zahtevnih iger preko oblaka. V sklopu te storitve se igre poganjajo v zmogljivih OnLive podatkovnih centrih, sami pa potrebujemo le širokopasovno internetno povezavo na svojem računalniku ali mobilni napravi. OnLive poskrbi tudi za vse nadgradnje, tako da nam preostane le izbor igre, ki jo želimo igrati.

  OnLive omogoča dostop do najnovejših iger tudi na mobilnih napravah

  S storitvijo OnLive Desktop pa se OnLive širi tudi v bolj resne vode. Tako, kot smo pri njihovi igričarski storitvi vajeni, gre tudi tu za uporabo programske opreme preko oblaka, s tem da imamo namesto iger preko aplikacije OnLive Desktop na voljo Windows 7 namizje in (popolnoma legalno!) pisarniško zbirko Microsoft Office. V spodnjem videu si lahko pogledaš predstavitev storitve.

  OnLive Desktop je torej zaenkrat na voljo le za iPad, kmalu pa se nam obetajo tudi različice za Android naprave, Windows in Mac računalnike ter televizorje. V spodnjem video si lahko pogledaš še, kako bo zadeva delovala na Android tablicah.

  iPad aplikacija OnLive Desktop je trenutno brezplačno dostopna v ameriški različici App Store. Prav tako je brezplačna osnovna uporaba storitve, ki prinaša 2 GB prostora za shranjevanje in izmenjavo datotek v oblaku.

  Za 9,99 USD na mesec pa bo mogoče kmalu naročiti Pro dostop, ki prinaša prednostni dostop do strežnikov, 50 GB prostora za datoteke v oblaku, pohitreno spletno brskanje in celo možnost nameščanja dodatnih PC programov. Za podjetja bodo seveda na voljo posebni paketi, v načrtu pa so tudi sodelovalne storitve za Pro in Enterprise uporabnike, ki bodo omogočale skupno rabo namizja z glasovnim klepetom.

  OnLive Desktop v praksi

  Za uporabo aplikacije OnLive Desktop je potrebno imeti OnLive uporabniški račun, ki ga ustvarimo na strani http://desktop.onlive.com/ (v sami aplikaciji registracija še ni podprta). Če že imaš OnLive račun za dostop do iger, lahko seveda uporabiš kar obstoječega. Po registraciji na spletni strani traja nekaj časa, da OnLive nove račune aktivira; sama sem na to morala čakati približno en dan.

  Tudi ko se ti uspe registrirati, se ti zna zgoditi, da so OnLive strežniki zasedeni, tako da moraš počakati, da prideš na vrsto; plačljivi, Pro, uporabniki s tem naj ne bi imeli težav. Če gneče na strežnikih ni, pa traja le nekaj sekund, da se prijaviš v sistem in da se na tvojem iPad-u prikaže Windows 7 namizje. Priznam, da je bilo to sprva kar malce nenavadno, a po par minutah uporabe dejansko dobiš občutek, da imaš v roki Windows tablico.

  Za pokušino imamo na voljo tudi primere različnih datotek

  Glede hitrosti uporabe nimam pripomb. Sistem je odziven, programi se hitro nalagajo, brez težav imaš lahko odprtih več programov in datotek hkrati. Seveda pa za to potrebuješ dostop do brezžičnega omrežja, ki ti bo zagotovilo hitrost vsaj 1 Mbps, še bolje pa 1,5 ali 2 Mbps. Doma s tem verjetno ne boš imel/a težav, zna pa to biti problem pri uporabi storitve v javno dostopnih omrežjih ali v hotelih, ki omejujejo hitrost prenosa.

  Brez težav lahko uporabljamo več programov in datotek hkrati

  Kot že rečeno, je glavna prednost aplikacije OnLive Desktop v tem, da ponuja dostop do polne različice pisarniškega paketa Microsoft Office. V App Store lahko sicer najdemo precej aplikacij, ki omogočajo delo z Office datotekami, a pri teh programih končni rezultati ponavadi niso čisto taki, kot bi si jih želeli. Z OnLive Desktop ta težave odpadejo, se pa pojavijo nove težave, ki izvirajo predvsem iz tega, da je operacijski sistem Windows 7 ni bil delan za zaslone na dotik.

  Tako je mestoma z uporabo prstov težko zadeti pravo ikono v programih, še bolj zoprna pa je Windows sistemska tipkovnica, ki ni tako odzivna ali uporabniku prijazna kot standardna iPad tipkovnica (le-ta v aplikaciji ni na voljo). Zoprno je tudi, da zaslonska Windows tipkovnica nima šumnikov, saj zaradi omejitev sistema (več o tem v nadaljevanju) ne moremo uporabljati druge tipkovnice in jezika kot angleškega. Zaradi omejitev vmesnika in tipkovnice bi se verjetno uporaba pisala in prostoročnega pisanja bolje obnesla pri dolgotrajnem delu.

  Windows sistemska tipkovnica ni ravno najboljša

  Malce se nam OnLive Desktop sicer oddolži z enostavnim izbiranjem elementov na zaslonu in možnostjo povečave/pomanjšave dokumentov z uporabo "pinch" geste (dva prsta skupaj ali narazen). Podprt je tudi desni klik prek dolgega dotika na zaslonu, omogočeno pa je tudi vlečenje navidezne miške po namizju, čeprav so direktni dotiki veliko bolj praktični.

  Poleg osnovnih programov MS Office (Word, Excel, PowerPoint) lahko preko OnLive Desktop uporabljamo še nekatere programe iz zbirke Windows 7 Touch Pack, ki vključuje par (ne preveč zabavnih) igric in program Collage, s katerim se lahko malce poigramo s slikami, ki jih imamo v sistemu OnLive. Na voljo so nam tudi osnovni Windows pripomočki, ko je denimo stari dobri Slikar, Windows Media Player za predvajanje glasbe in videa, Beležka, Računalo in še par drugih manjših programčkov.

  Program Collage iz Windows 7 Touch Pack

  V brezplačni različici svojih programov ne moremo dodajati, prav tako pa je precej omejen dostop do samega sistema Windows. Ne moremo denimo spreminjati sistemskih nastavitev, zamenjati slike ozadja ali uporabnika in še marsikaj. Med programi prav tako ne najdemo brskalnika Internet Explorer ali odjemalca za e-pošto Outlook.

  Omejen nabor programov in omejitve pri delu s sistemom

  Dodatna in precej zoprna omejitev je tudi način dela z datotekami. V OnLive Desktop namreč ne moremo  dostopati do npr. prilog iz e-pošte ali datotek v Dropbox-u. Če želimo odpreti kakšno svojo datoteko, jo moramo najprej preko drugega računalnika naložiti na stran http://files.onlive.com (na iPad-u stran preverjeno ne dela). Pri tem je velikost posamezne datoteke omejena na 100 MB, kot že rečeno pa imamo v brezplačni različici skupaj na voljo 2 GB prostora.

  Obstoječe datoteke dodajamo preko spletne strani

  Navkljub omejitvam pri delu z datotekami nisem naletela na težave, sinhronizacija je bila hitra, datoteke, ustvarjene v OnLive Desktop Office-u, se brez težav odpirajo v namiznem Office-u. Poleg datotek Office lahko z OnLive Windowsi uporabljamo tudi slike, glasbene in video datoteke, žal pa v brezplačni različici nimamo na voljo pregledovalnika datotek PDF.

  Pa še to - vsakič, ko gremo iz aplikacije, se je potrebno ponovno prijaviti z OnLive računom, se pa nam pri tem ohranijo odprti programi in datoteke, dokler se v Windowsih ne odjavimo iz sistema.

  Za koga je primeren OnLive Desktop?

  Vprašanje, ki sem pri tem pojavi je seveda, ali je OnLive Desktop sploh potreben? Če pri svojem delu veliko uporabljaš Microsoft Office in si želiš, da bi imel/a dostop do osnovnih programov tudi na svoji tablici, je odgovor vsekakor pritrdilen. Kljub temu pa menim, da zaradi omejitev uporabniškega vmesnika in dela z datotekami OnLive Desktop ne bo spremenil tvoj iPad (ali kasneje Android tablico) v nadomestni Windows 7 računalnik.

  OnLive Desktop kmalu tudi na Android tablicah

  Aplikacija je vsekakor odlična za občasno uporabo, si pa v njej ne predstavljam resnega pisanja ali priprave kompleksne prezentacije. Brez težav se da recimo predvajati PowerPoint predstavitve z vsemi animacijami, skupaj s sodelavci na hitro popraviti obstoječi Excel file ali pregledati Wordov dokument, tako da sama aplikacijo vidim kot odlično orodje, ko potrebujemo hiter dostop do Windows namizja. Zahtevnejša opravila pa bodo druge, namenske iPad aplikacije veliko bolje opravile.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
310
24. september 2013
Z OnLive Desktop do Windows 7 tablice kar na iPad-u
Aplikacije
Android, iOS