• /PublishingImages/eknjige.jpg

  Žepni bralniki eknjig

  24. september 2013 - Sašo Šketa

  Počasi se približuje obdobje dopustov. Čas v letu, ko se nas večina odklopi in uživa nekje v naravi ob dobri hrani in čudoviti družbi. Ne glede kam se odpraviš - lovit sončne žarke na plažo, osvajat nove vrhove ali raziskovat pisane betonske metropole - povsod potrebuješ brisačo ... in mobitel. Včasih je med nujne potrebščine sodila še dobra knjiga, a se ta težko kosa s svojo elektronsko različico, sploh med potovanji.

  Mobitel je s teboj vedno in povsod, zato je odličen pripomoček za prebiranje eknjig. Z lastnih izkušenj opažam, da preberem več knjig s telefonom, kot z bralnikom elektronskih knjig. V papirnatem formatu jih praktično ne berem več. Razlog je preprost - bralnik (in knjiga) leži doma na polici in ga pogosto ni pri roki, ko si zaželim prelistat poglavje ali dva.

  Številni formati eknjig

  Bitka za enoten zapis datotek na področju eknjig je še v polnem teku. Trenutno je na trgu veliko različnih formatov in lahko se zgodi, da vseh eknjig ne moreš brati z različnimi bralniki. Poleg tega pa nekateri še dodatno zapirajo svoje  ekosisteme s pogojevanjem uporabe specifičnih aplikacij (primer so številne revije za iPad/iPhone).

  Med najbolj priljubljene zapise eknjig uvrščamo ePub, pdf, mobipocket in azw (kindlov format).

  Bralniki za različne mobilne platforme

  Za prebiranje eknjig na svojem mobitelu si je potrebno naložiti aplikacijo. Ponudba je precej pestra. Nekatere aplikacije omogočajo branje različnih formatov, druge so zaprte samo na določene formate.

  ANDROID
  • FBReader - brezplačen, podpira ePub in fb2 format
  • Alkido Book Reader - na voljo brezplačna in premium različica,  podpira ePub
  • Kobo - brezplačen, podpira ePub
  • za letošnje poletje napovedan izzid Kindla
  BLACKBERRY
  • Barns & Noble - omogoča prebiranje knjig, kupljenih v spletni trgovini Barns & Noble
  • Kindle - amazonova aplikacija, ki omogoča prebiranje eknjig kupljenih v Kindle trgovini
  • Kobo - brezplačen, podpira ePub
  • MobiPocket - brezplačen program, podpira mobipocket, pdf, html formate
  IPHONE
  • Stanza - priljubljen brezplačen program, ki omogoča dostop do številnih zbirk eknjig, podpira formate ePub, PDF, Mobipocket
  • Kindle
  • Barns & Noble
  • Kobo - brezplačen, podpira ePub
  SYMBIANWINDOWS MOBILE

  Kje kupiti eknjige?

  Elektronskih knjig v slovenščini žal še ni veliko na voljo. Svetla izjema je spletna stran Ruslica, kjer lahko najdeš knjige v formatu lib. Za prebiranje je potreben Microsoft reader, ki pa ni uradno podprt za mobilnike z operacijskim sistemom Windows Mobile 6.5.

  Amazon Kindle Store - verjetno najbolj razširjena spletna knjigarna s široko ponudbo vsebinKobo - podobno kot Amazon, le da je sistem nekoliko bolj odprt, saj so kupljene knjige v ePub formatuEbooks.com - pestra ponudba eknjig v ePub, mobipocket, pdf in microsoft reader formatuMobiPocket - knjige v mobipocket formatuWorld Library - več kot 750.000 knjig, večinoma v pdf formatu, potrebna je letna naročnina (8,95 EUR)

  Strani s ponudbo knjig je ogromno. Podroben seznam si lahko ogledaš tukaj.

  Knjige je pogosto mogoče kupiti kar znotraj aplikacij, v nekaterih primerih pa jih najprej naložiš na računalnik in nato preneseš na mobitel. V primeru, da se odpravljaš v tujino priporočam, da si digitalne police zapolniš že doma in se tako izogneš nepotrebnim stroškom gostovanja.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1181
24. september 2013
Žepni bralniki eknjig
Aplikacije