• /PublishingImages/TSstartup_predstavitve.jpg

  Zmagovalec Confidly je otrok TSstartupa

  24. september 2013 - Tehnik

  Po vse prej kot lahki odločitvi je strokovna komisija včeraj razglasila zmagovalca - ekipo Confidly.

  Dr. Marko Jaklič iz Ekonomske fakultete, direktor Sektorja za marketing Telekoma Slovenije Simon Furlan, direktor Sektorja za informatiko Telekoma Slovenije Sašo Savič ter mentor in guru tehnološke in poslovne scene Aleš Špetič, ki so bili v strokovni komisiji, včeraj res niso imeli lahkega dela. Enajst izbranih ekip drugega TSstartupa je v treh mesecih dela v hiši TSstartup pod budnim očesom mentorjev bliskovito, če ne že kar šokantno hitro napredovalo. Praktično vse ekipe so imele končane svoje izdelke, da ne zapišemo kar produkte. Že pred včerajšnjimi dopoldanskimi predstavitvami ekip pred komisijo je bilo jasno, da bo odločitev zelo težka in da bodo odločale malenkosti. Ekipe so komisiji še dodatno otežile delo s tem, da so pripravile brezhibne predstavitve, ki so bile bolj kot le odtenek boljše od tistih, ki so jih imele le nekaj dni prej pred investitorji.

  Popoldan je Sašo Savič na zaključni prireditvi v izbrani družbi vodje TSstartupa Aleša Smokvine, Dušana Kričeja, državnega sekretarja predsednice vlade, in Marka Boštjančiča, člana kabineta uprave Telekoma Slovenije in sponzorja TSstartupa, razglasil zmagovalca - ekipo Confidly. Ker so bile ekipe zares izenačene, se je komisija odločila, da nagradni sklad 30.000 evrov razdeli. Tako je drugo nagrado, 10.000 EUR, dobila ekipa Tee.LT.

  Confidly

  Confidly sestavljata samo dva člana oziroma član in članica. Jelena Rašula je produktni vodja, Matjaž Mrgole pa vodja razvoja. Zgodovina njunega bivanja v hiši je primerljiva z najbolje režiranim trilerjem. Ekipa je bila sprejeta v TSstartup na podlagi povsem drugačne ideje, ki pa se je po srečanjih z mentorji izkazala za nedorečeno oziroma težko izvedljivo. Confidly sta tako praktično porabila tri tedne samo za piljenje ideje. V okolju, kot je pospeševalnik TSstartup, je to zelo veliko časa. Po brainstormingu z eno izmed mentoric TSstartupa in bralcem bloga Tehnik dobro poznano Aljo Isaković je padla, treba je reči, zelo radikalna odločitev, da bo Confidly aplikacija, s pomočjo katere bo lahko uporabnik anonimno zaupal svoje težave in bo dobival odgovore drugih uporabnikov aplikacije, vse dokler ne bo zadovoljen z odgovori. Ta salto mortale oziroma ustvarjanje prav posebne spletne skupnosti je zahtevalo upoštevanje nekaterih zelo pomembnih dejavnikov. Na prvem mestu je seveda anonimnost, druga zelo pomembna stvar pa je, da kdo ne bo »smetil« z odgovori. Slednje sta Confidly zelo spretno rešila, saj sta uvedla sistem nagrajevanja (tistih, ki dajejo najboljše odgovore), javljanja zlorab in tudi kaznovanja, ki je zelo rigorozno, »smetarjem« in zloramernim uporabnikom namreč preprosto zakleneta mobitel, tako da se z njim nikoli več na da uporabiti Confidly-ja. V tem času je nastalo tudi ime ekipe, ki se je prej imenovala Emoowee.

  Od tu naprej je zgodba zmagovite ekipe druge generacije TSstartupa ena sama (včasih tudi off-road) dirka, katere posebnost je bil zagotovo start. Confidly sta razvijala aplikacijo v strogi tajnosti in tako sta morala biti navzven čisto tiho še naslednje tri tedne, čeprav sta kar kipela od želje, da celemu svetu povesta, kaj pripravljata. Kakšna aplikacije je Confidly, se je izven hiše razvedelo šele nekaj dni pred izidom aplikacije v trgovini App store. Izid je bil za ekipo pravo olajšanje, simpatično Jeleno, sicer doktorico znanosti, pa je kar razganjalo, in tako je na spletno stran TSstartupa v dobrem tednu poslala kar pet blogov.

  Confidly ta trenutek uporablja več kot 600 lastnikov telefonov Apple po vsem svetu. Največ jih je iz ZDA, veliko pa tudi iz Slovenije in Avstralije. Skupnost Confidly tako že po dobrem tednu ali dveh kaže znake življenja. Vprašanj je že nekaj sto in skupnosti se bodo verjetno kaj kmalu pridružili tudi tisti, ki bodo dogajanja bolj opazovali oziroma samo prebirali vsebino.

  Matjaž Mrgole je v nekaj stavkih podal svoje videnje tehničnega razvoja Confidlyja: »TSstartup je bila za naju izredno intenzivna, a pozitivna izkušnja. Ker sva brez prihodkov, je bilo dobrodošlo, da sva v sklopu programa imela na voljo najem strežnikov, mobilnih telefonov in pisarne. V desetih tednih sva zasnovala in v celoti razvila mobilno aplikacijo Confidly, s pomočjo katere lahko anonimno zaupate svoje težave.

  Ko sva se odločala glede razvoja aplikacije, sva bila v precepu, ali bova uporabila native razvojno okolje ali HTML5 v povezavi s PhoneGap-om. Za slednjega sva se odločila zaradi hitrejšega razvoja in prenosljivosti med operacijskimi sistemi. Dvomila sva o hitrosti aplikacije, ki ni zgrajena v native okolju, a se je izkazalo, da to ne povzroča težav. Če se bo v prihodnosti izkazalo, da to lahko povzroči težave, se bova odločila za native razvoj, a za preizkus samega koncepta aplikacije Confidly na trgu je bila odločitev popolnoma ustrezna.

  Confidly je trenutno na voljo za iOS, Android pa je v načrtu do septembra. Aplikacija je zgrajena po sistemu mobilnega foruma, kjer prihaja do interakcije anonimnih uporabnikov. Ravno zaradi tega vsa komunikacija med njimi poteka prek naših strežnikov in treba je zagotoviti, da ti niso preobremenjeni. Optimizacijo tega sva dosegla z uporabo Heroku, ki omogoča, da je sistem skalabilen.«

  Jelena Rašula je ob zmagi dejala: »Celotni izkušnji TSstartup sva zelo hvaležna, saj je trda roka mentorjev res pripomogla k najinim rezultatom. Ponedeljkova poročanja so naju gnala, da vsak teden pokaževa rezultate, komentarji izkušenih lastnikov uspešnih podjetij pa so nama pomagali obdržati fokus. Skratka, gre za izjemno kakovosten program z izjemno kakovostnimi ljudmi, ki pomagajo ustvarjati nove zgodbe.«

  Tee.LT

  Podobno kot Confidly je tudi Tee.LT v dobršni meri otrok TSstartupa. Ekipo sta ustanovila produktni vodja Miha Grešak in tehnični vodja Nejc Vivod. V TSstartup sta prišla z idejo mobilnega kviza, pri čemer je mobilno pomenilo to, da pravilne odgovore določaš z nagibom naprave. V njunem primeru je šlo za iPad. Od prvotne ideje so ostala vprašanja in odgovori ter iskanje dogovora z nagibom. Vse ostalo je nova zgodba. Tee.LT sta se po intenzivnih pogovorih z mentorji odločila narediti igro, s pomočjo katere se bodo otroci naučili poštevanke. V igro sta vključila spretnostni element in verjemite, na določenih terenih, še posebej na njuni, v hiši zdaj že famozni travnati kotanji, ni prav nič enostavno ustaviti simpatičnega cofka na mestu pravega odgovora. Igra ima še dodatno razsežnost, ki je razvijalca sicer nočeta posebej izpostavljati. Gre namreč za časovno omejitev, katere bistvo je, da če v določenem času ne nabereš dovolj odgovorov, ne dobiš naslednje stopnje. Točke pa izgubljaš tudi v primeru, ko se predolgo odločaš za pravi odgovor. Na tej točki se za nas, starejše otroke, igra spremeni v nekakšen matematični Need For Speed. Ekipa računa, da bo igrica v trgovini App Store verjetno že prihodnji mesec.

  Grešak in Vivod sta povedala: »V ekipi Tee.LT nam (ekipi pomaga še oblikovalka) je uspelo v treh mesecih napraviti popoln preobrat, saj se končni produkt zelo razlikuje od tistega, s katerim smo se prijavili v TSstartup. Veseli smo nagrade, še bolj pa vseh izkušenj in znanj, ki smo jih bili deležni z udeležbo v tovrstnem podjetniškem pospeševalniku.

  Tee.LT se je v prvih dneh oz. tednih precej spreminjal in je končno usmeritev dobil po dobrem mesecu, ko so naša glavna ciljna skupina uporabnikov postali otroci. Te želi Tee.LT v svoji prvi različici naučiti poštevanke in jim poleg tega ponuditi še nekaj arkadno spretnostne razsežnosti.

  Aplikacija je razvita za tablice iPad v ogrodjih Cocos2D in Box2D in omogoča lahke nadgradnje in prilagajanje drugim učnim vsebinam.

  Vzporedno z zasnovo osnovne smo razvili tudi pomožno aplikacijo za gradnjo različnih okolij, ki jih lahko enostavno in hitro uvozimo v Tee.LT. Precej časa smo posvečali prilagoditvam različnih fizikalnih lastnosti elementov igre glede na dejanske sposobnosti otrok. V zgodnji fazi smo stopili v stik z otroci v vrtcu in šoli, ki so z navdušenjem testirali Tee.LT in nam omogočali redne tedenske nadgradnje. Produkt je v tej fazi pripravljen za objavo na AppStore, od koder si ga bodo lahko prenesli otroci in njihovi starši. Slednji bodo lahko prek posebnega razdelka statistike znotraj aplikacije spremljali napredek svojega otroka pri učenju poštevanke.

  Veliko vlogo pri razvoju produkta sta odigrala mentorja Aleš Špetič in Aleš Smokvina ter tudi vse druge ekipe, s katerimi smo se redno dobivali na skupnih tedenskih srečanjih. Vsem se ob tej priložnosti zahvaljujemo in želimo uspešno pot tudi po TSstartupu.«


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1658
24. september 2013
Zmagovalec Confidly je otrok TSstartupa
Aplikacije